ovčar meandri morave
1.600 RSD

Ovčar (985m) & meandri Zapadne Morave by Alti Sportski Klub 05.12.2021. (jednodnevna)

Za početak decembra Alti vas vodi Ovčar i meandri Zapadne Morave 05.12.2021.

Planina Ovčar se uzdiže iznad jedne od najživopisnijih klisura u Srbiji, koja se nalazi zapadno od Čačka. Klisura predstavlja prirodno dobro izuzetnih odlika I kategorije i pod zaštitom je države. Prirodne lepote ovog predela, bogatstvo kulturno-istorijskih spomenika i lekovite vode Ovčar banje, čine je izuzetno atraktivnom za posetioce.

PLAN AKCIJE:

Od podnožja Ovčara penjemo se kroz šumske predele. Usput pravimo pauzu kod manastira Sretenje (XVI vek) posle čega nastavljamo ka vrhu. Ako neko želi da skrati stazu i dalji uspon, može ostati i čekati nas kod manastira. U povratku, posle ove tačke spuštamo se dalje drugom stranom i takođe pravimo pauzu kod manastira Svete Trojice (XII vek).

Na planini Ovčar je nekada bio vulkan koji je sada ugašen, naravno :). Sa vrha se pruža (kao i sa Kablara) veličanstven pogled na meandre Zapadne Morave. Staza kojom idemo je kružna (oko 11 km).

Po završenom pešačenju pravimo pauzu u Ovčar banji. Sledi po želji, obilazak klisure, šetnja pored strmih litica Kablara, ili kupanje u wellness centru u bazenu sa lekovitom banjskom vodom. Cena za bazen je 600 dinara, za decu do 11 g. 300 dinara, ima unutrašnji i spoljni bazen. U banji ima više restorana gde se može jesti.

Ovčar i meandri Zapadne Morave

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452)

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu                                                          

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što je za presvlaku i sl. možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se prikladno pešačenju tj.obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu. Za zimske uslove rukavice, toplu jaknu….

Lekovita voda Ovčar Banje čija je temperature 38˚C spada u kategoriju homeotermi (normalna temperatura ljudskog tela) čime je utvrdjeno da na ovim temperaturama dolazi do najvećih razmena materija iz mineralnih voda i organizma čoveka. Sadrži: makroelemente kalcijum i natrijum i mikroelemente kalijum, litijum, ribidijum, cezijum,stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor i mangan. U Ovčar Banji se leče : reumatska oboljenja, spondiloza i artoza, posledice preloma kostiju, povrede mišićnog tkiva i neka kožna oboljenja.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost,  uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:
http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf.
Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

 


Tagovi: alti sporstki klub, srbija, avantura, planinarenje, meandri, zapadna morava, reka, ovčar, avantura, izlet

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: