ovčar pešačka tura
2.000 RSD

POPUNJENO: Ovčar – pešačka tura by Balkan Roads 08.10.2022. (jednodnevna)

Vijugavi meandri Zapadne Morave ispresecali su planine Ovčar i Kablar, obrazujući Ovčarsko-Kablarsku klisuru. Svojom lepotom je uspela je da postane zaštićeni spomenik prirode, ukoliko tome pridodamo brojne manastire, koje nose veliko kulturno nasleđe, Ovčar banju, šumske staze, termalne izvore i vrtoglave vidikovce jasno je zašto je vredna posete.

Šumovite padine čuvaju staništa mnogih retkih životinja – barske i šumske kornjače, vidre, sive čaplje, šarenog daždevnjaka, sivog solola, surog orla…

Priroda je ovde čarobna i svaki novi dan nosi sa sobom mir i svežinu proleća.

Plan akcije:

Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim časovima od Muzeja istorije Jugoslavije (Kuća Cveća).

Dolazak u jedan od najživopisnijih delova Srbije, Ovčarsko-kablarsku klisuru. Predeo jedinstvenog spoja prirodne i kulturne lepote, okružan dvema planinama i ispresecan uklještenim meandrima Zapadna Morave. U tzv. srpskoj Svetoj Gori nalazi se 11 srednjovekovnih pravoslavnih manastira i čitav ovaj predeo je pod zaštitom države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja I kategorije.

Naš boravak u ovom kraju kreće od Ovčar banje odakle peške idemo put vrha Ovčara i uživamo u prelepim vidikovcima i prirodi Zapadne Srbije. Usput ulazimo u manastire Sretenje i svete Trojice.  Skrećemo sa staze kako bismo videli skriveni Banjski potok. Nagrada za pešačenje čekaće nas na samom vrhu odakle se pogled pruža na Zapadnu Moravu. Nakon silaska sa vrha očekuje nas pauza i fakultativno kupanje u wellness centru Kablar.

Povratak u Beograd u kasnim večernjim časovima.

Korisne informacije:

  • Dužina pešačke staze je 14,5km u oba pravca. Sama pešačka staza većinom puta vodi kroz šumu.
  • Tokom pešačenja ulazi se u 2 manastira: Sretenje i svete Trojice
  • Najviši vrh je 889m, prelazi se visinska razlika od oko 710m
  • Nakon pešačenja pravi se pauza u wellnes centru Kablar gde se fakultativno možete kupati u bazenu. Obavezno je da ponesete peškir i kupaći. Temperatura vode je 35-37 stepeni. Cena ulaznice je 600RSD.
  • Od opreme ponesite: udobne patike, slojevitu odeću, kačket, sendviče, minimum 2l vode, kremu za zaštitu od sunca, rezervnu garderobu, kabanicu u slučaju kiše, nešto slatko. Ko želi da uđe u manastire obavezna je pristojna garderoba (prekrivena ramena i kolena)
  • SMS poruka sa tačnim vremenom polaska i kontaktom vodiča biće Vam poslata 2 dana pred put. Ukoliko ne dobijete poruku, pozovite nas da se informišete o polasku

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: