2.400 RSD

OVČAR – pešačka tura by Srbija za mlade 29.10.2022. (jednodnevna)

Ovčar – pešačka tura i Srbija za mlade. idemo u još jednu avanturu. Otkrijte zašto Ovčarsko-kablarska klisura svojim prirodnim lepotama i spomeničkim vrednostima privlači pažnju vekovima!

pogled

Ovčarsko – kablarska klisura je jedna od najživopisnijih klisura Srbije. Usečena između planinskih masiva Ovčara i Kablara, širine od 50-100 m a dužine oko 20 km, spaja Čačansku sa Požeškom kotlinom. Od Čačka je udaljena samo 8 km. Odlikuju je visoke i strme krečnjačke stene u kojima se vide otvori nekolicine pećina, uklještenim meandrima koje pravi Zapadna Morava i jedinstvenom florom i faunom. Najviši vrh Ovčara, nalazi se 710 m iznad reke, to je ujedno i najveća dubina klisure u Srbiji.

ovčar pešačka tura

To je predeo izvanredne pejzažne raznolikosti, atraktivnosti, jedinstvena i značajna kulturno – istorijska celina sa brojnim manastirima, memorijalnim i sakralnim objektima i obeležjima, značajan kao primer geoloških, geomorfoloških procesa i pojava.

PROGRAM:

5:40 Polazak iz Novog Sada
7:00 Polazak iz Beograda (2 dana pred put kontaktirati organizaciju za mesto polaska i broj vodiča)
10:00 Polazak na pešačenje
10-16:30 Planinarenje uz pauze za uživanje u panorami Ovčarsko-kablarske klisure, pogledu na prelepe meandre Zapadne Morave i obilazak manastira Sretenje i Sv. Trojice
17:00 Ručak u restoranu DOM (fakultativno)
17- 19:30 Kupanje u wellness centru “Kablar” (napomena: obavezno ponesite peškir i opremu za kupanje ukoliko želite da koristite usluge wellness centra)
20:00 Polazak za Beograd
23:00 Očekivani dolazak u Beograd
00:00 Očekivani dolazak u Novi Sad

Ukupna dužina staze oko 12 km, težina staze laka, srednja kondiciona težina.

CENA: 2.400 din. Ovčar pešačka tura

U cenu uračunato:

  • Prevoz
  • Stručno vođenje sa licenciranim vodičima
  • Troškovi organizacije programa

U cenu nije uračunato:

  • Ulaznica za wellness centar “Kablar” 600 din.
  • Redovna godišnja članarina Srbija za mlade 500 din.

Za polazak iz Novog Sada doplata 1.000 din.
Članarina udruženja je obavezna i važi 12 meseci od datuma uplate. Nakon prijave rezervacija važi 48h.

Način plaćanja:

Gotovinski ili preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

**Nošenje maski i rukavica dok smo u busu je obavezno.

**Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska.

Obaveštenje za Wellness centar:

Ukolko želite da idete u wellness centar obavezno ponesite peškir i papuče.


VAŽNE NAPOMENE:

1. Staza nije mnogo teška. ali je bitno da je učesnik/ca  dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za putovanje.

2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinskog vodiča

4. OBAVEZNA OPREMA: Planinarske cipele ili duboka obuća udobna za pešačenje, slojevita garderoba, rezervna obuća, kapa, kišna kabanica, rezervna odeća, naočare i krema za sunce, minimum 2l vode.

5. HRANA I PIĆE: hrana za uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode

6. U slučaju najvljenih vremenskih nepogoda, tura se odlaže.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

 

 

 

Tagovi: ovčar, kablar, klisura, srbija, avantura, srbija za mlade, planinarenje, meandri zapadne morave, pogled, uspon, vidikovac

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: