ozren sokobanja
2.200 RSD

OZREN Sokobanja – Sokograd – dođes star, odeš mlad by Srbija za mlade 27.11.2021. (jednodnevna)

OZREN SOKOBANJA – SOKO GRAD, DOĐEŠ STAR, ODEŠ MLAD!
B. Nušić

Jednodnevna poseta Ozrenu, Sokobanji i njenim izletištima:

 • OZREN – Vodopad Ripaljka, na reci Gradašnici, koji je periodičan i visok 17.5m, predstavlja jedan od najlepših i najvećih vodopada u Srbiji, zakonom je zaštićen 1948. godine.
 • LEPTARIJA – najposećenije i najpoznatije sokobanjsko izletište. Šetnja do Lepterije vodi kroz predivne predele koje obiluju zelenilom. Na samom izletištu, koje se nalazi pored reke Moravice postoji deo sa letnjikovcima i klupama, kao i mesta gde se može praviti roštilj i drugi specijaliteti. Izletište je zaštćeno zakonom i proglašeno predelom izuzetnih odlika. Pored puta koji vodi ka izletištu Lepterija odvajanje na desno vodi ka crkvi Svete Marije. S Lepterije se, drvenim mostićem preko reke Moravice, dolazi do staze koja vodi do prirodnog fenomena poznatog kao Bogorodica u steni.
 • SOKO-GRAD – 400m uzvodnije od Leptarije. Sokograd je imao neverovatnu prošlost, podignut da brani i čuva, više puta razaran, dišući istim ritmom kao i država kojoj pripada, neodvojivi deo jedne celine – Srbije, jasno je zašto se smatra jednim on najznačajnih spomenika naše istorije i kulture. 1982.godine i biva proglašen za Spomenik kulture od velikog značaja i stavljen pod zaštitu Republike Srbije. Velika imena srpske istorije koračala su njime, među njime je i čuveni hajduk Veljko Petrović.

Karakteristike staze:

 • Dužina staze: 15 km
 • Uspon: 780m
 • Kondiciona težina: 5/10

Kratak opis staze:

Staza kreće od poznatog banjskog izletišta „Borići“, strmom zemljanom stazom ka vidikovcu zvanom „Janior“, mesta zvanog „Strelište“, banjskog izletišta „Lepterija“. „Stari bresta“,  strmim usponom delom zemljanom, a delom kamenitom stazom do poznatog Spomenika kulture – srednjovekovnog grada „Sokograda“, banjskog izletišta „Barudžija“, spomenika prirode Vodopad „Ripaljka“ (ako bude bilo vode). niz rečicu Gradašnicu do „Grudonjskih vodenica“ i crkve „Ognjene Marije“, stadiona „Bata Nole“ i naselja „Podina“, izletištu Park-šuma „Čuka 2“ i na kraju se stiže do izletište„Borići“ odakle smo i krenuli.

ozren

PROGRAM: OZREN Sokobanja – Sokograd

 • 06:00 polazak iz Beograda, polazak u 4.40 iz Novog Sada (Dva dana pred put kontaktirati organizaciju za mesto polaska i broj vodiča!)
 • 09.00 dolazak u Sokobanja
 • 09.30-6:00 pešačka tura sa pauzama, hrana iz ranca
 • 17:00-19:00  slobodno vreme u Sokobanji
 • 22:00 očekivani dolazak u Beograd, dolazak u Novi Sad u 23.20

OPREMA:

Duboke cipele (poželjno planinarske), duge pantalone, višelojna garderoba u zavisnosti od vremenskih uslova, kačket, krema za sunce…

U rezervi u rancu poneti šuškavavac / windstop jaknu, najmanje 2 majice, kabanicu )za slučaj kiše), čeona lampa.

HRANA I VODA: Dovoljno hrane za ceo dan i najmanje 2 l vode. Uvek ponesite nešto slatko sa sobom (čokoladice, banane itd.).

Svi učesnici potpisuju IZJAVU UČESNIKA AKTIVNOSTI i moraju da se tokom pešačke ture drže grupe i da pošuju odluke i istrukcije vodiča tokom ture. OZREN Sokobanja – Sokograd

Ako je ova vaša prva pešačka tura ili planinarenje i imate još dodtnih pitanja, uputite se na naš blog.

Poštujete prirodu. Ponesite kese za smeće i nikad ne ostavljajte ništa za sobom.

ozren

 

CENA: 2.200 din.
U cenu uključeno:

 • Prevoz autobusom turističke kategorije
 • Usluge vodiča
 • Organizacija i vođenje ture

U cenu nije uključeno:

 • Hrana i piće na turi
 • Redovna godišnja članarina “Srbija za mlade” 500 din.
 • Doplata za polazak iz Novog Sada 1.000 din.

Način plaćanja:

Gotovinski ili preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

Napomene:

 • Nošenje maski dok smo u busu je obavezno
 • Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska

GALERIJA

 

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana pre putovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 15. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi,dejstvo više sile itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Program se organizuje za članove uduženja i cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih.

 

 

Tagovi: ozren, sokobanja, sokograd, izlet, avantura, pogled, srbija, avanture

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: