0 RSD

PEDESET ČETVRTA dečija šetnja NE REMETI VELIKU SREĆU by Hiking Tour Serbia 03.12.2022. (jednodnevna)

PEDESET ČETVRTA dečija šetnja NE REMETI VELIKU SREĆU by Hiking Tour Serbia.

ŠTA PLANIRAMO?

Fruškogorski manastiri predstavljaju utočišta, neiscrpnu inspiraciju, kada su taćke naših šetnji u pitanju, a rado pamtimo čak i pauze koje smo tamo pravili.
Manastir Grgeteg, jedan je od najlepših dragulja ove magične planine, a u neposrednoj blizini nalazi se i Velika Remeta, stvorena za uživanje u vanredno sadržajnom kompleksu. Prošetajmo preko tih polja i livada, kroz šume četinarske i listopadne, uživajmo u miru i spokoju predivnih seoskih pejzaža.

ŠTA OBILAZIMO?

GRGETEG – KALIN POTOK – VELIKA REMETA – ŠUMARSKA KUĆA – GRGETEG

KADA KREĆEMO?

– OKUPLJANJE I POLAZAK OD MANASTIRA GRGETEG, U SUBOTU 03.12.2022. U 11 H.
TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
https://maps.app.goo.gl/HXxM8DeKoiHY1Cbq6

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju krećemo od manastira GRGETEG, u početku putem, po ravnom, prateći Kalin potok, a zatim se penjemo prateći njive i livade, poneki voćnjak i vinograd. Kada završimo sa usponom, nastavljamo dalje kroz predivnu četinarsku šumu, koja uskoro postaje listopadna i prati nas sve do manastira VELIKA REMETA. Ova deonica dugačka je 3 km.
U krugu manastira, osim predivne crkve sa najvišim zvonikom od svih fruškogorskih, nalazi se pregršt sadržaja. Tu je maštovito uređen vrt sa kaskadama i replikom vitlejemske pećine, ograđeni deo uz potok sa živinom, klupice i stolovi, puno prostora za trčanje i zabavu. Ovde ćemo obaviti finu pauzu i nakon toga nastaviti dalje, kako bismo napravili pun krug i vratili se natrag ka manastiru Grgeteg.
Staza nas šalje kroz predivnu šumu, i nakon što nabasamo na šumsku kuću, krećemo lagani uspon, a nakon toga ćemo se i spustiti ka manastiru Grgeteg. Preostali deo šetnje je dugačak oko 2.2 km.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 5.2 km. Kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 4 sata, uz pokoje kraće stajanje usput i nešto duže zadržavanje u Manastiru. Tura nije teška, pa se preporučuje i odraslima koji tek kreću sa planinarenjem i svim početnicima.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Nijedan gradski prevoz ne vozi do ove lokacije, tako da je jedini mogući način dolaska na početnu tačku kolima. Ukoliko neko bude želeo da ponudi ili potraži prevoz za šetnju, može iskoristiti grupu Hajd na hajk, koju smo formirali upravo za ovakve situacije.
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada ili Beograda, uputite se ka Banstolu, a zatim i ka manastiru Krušedol, odakle ćete dalje nastaviti ka manastiru Grgeteg.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALI I VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode po osobi.
– Udobne i jake patike, namenjene za šetnju po prirodi.
– Užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće…
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska obuća i garderoba, topla i suva presvlaka.
– Sve ove stvari poželjno je da obezbedite i vašim klincezama i klincima kada krenu u šetnju sa nama.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– RODITELJI ILI STARAOCI SU ISKLJUČIVO ODGOVORNI ZA BEZBEDNOST DECE O KOJOJ VODE RAČUNA I NADZIRU IH TOKOM ČITAVE ŠETNJE.
– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj prijava će i ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u skladu sa mogućnostima.
– VREMENSKE OKOLNOSTI inače ne utiču na naše šetnje, pa tako verujemo da ni deci ne bi smetalo malo sunca, vetra, kiše ili snega, a naročito nam NIJE PROBLEM blato. U slučaju većeg nevremena bismo verovatno otkazali turu, a na roditeljima ili staraocima je da UVEK SAMI procene vremenske prilike i da li su ili ne, njihova deca spremna za šetnju u datim okolnostima.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na svim našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da dobro pripreme dečicu na ono što ih očeuje, a to je druženje u prirodi, boravak na čistom vazduhu i lagana šetnja. A takođe vas molimo da sa sobom donosite isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: