Kosmaj
0 RSD

PEDESET DRUGA dečija šetnja KO ZMAJ by Hiking Tour Serbia 06.11.2022. (jednodnevna)

ŠTA PLANIRAMO?

Kad smo već mrdnuli sa Fruške gore, ovog puta ćemo šetati najšumovitijom planinom u okolini Beograda, udisati mešavinu vazduha Karpata i Sredozemlja i otkrivati prirodne tajne koje bi mogle biti zanimljive našim mališanima…

ŠTA OBILAZIMO?

MANASTIR TRESIJE – SPOMENIK KOSMAJSKOM PARTIZANSKOM ODREDU – SPOMEN KOSTURNICA NEZNANOM KOSMAJSKOM JUNAKU – MANASTIR TRESIJE

KADA KREĆEMO?

– OKUPLJANJE I POLAZAK BIĆE OD PARKINGA KOD MANASTIRA TRESIJE U NEDELJU 06.11. U 11:00 h
TAČNA LOKACIJA POČETNE TAČKE ŠETNJE:
https://goo.gl/maps/kbQJVwse8vFrquyBA

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Okupljanje i polazak od MANASTIRA TRESIJE. Idemo kroz neke od najlepših delova Kosmaja, stazom dugom 2.5 km koja nas uglavnom uzbrdo vodi do najpoznatije atrakcije ove planinske idile – SPOMENIKA KOSMAJSKOM PARTIZANSKOM ODREDU! Ovaj soc-realistični spomenik izgleda kao deo scenografije za neki naučnofantastični film.
Nastavljamo dalje deonicu dugačku 1.5 km kako bismo stigli do poslednje znamenitosti koju ćemo videti tokom šetnje. SPOMEN KOSTURNICA NEZNANOM KOSMAJSKOM JUNAKU iz prvog svetskog rata koja još jednom podseća koliko je Kosmaj bio strateški bitna planina, a i danas je. Tu se nalazi i prelepi vidikovac, koji od milja zovemo balkon Šumadije.
Nakon što se nauživamo u pogledu i nadišemo čistog vazduha ostaje nam još otprilike 2.1 kilometar spusta nazad do manastira Tresije.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 6 km, a kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 4 sata pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih stajanja na lokalitetima, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA SAMOSTALNO DOĐETE NA POČETNU TAČKU ŠETNJE?

– Adresa manastira Tresije: Partizanski put br. 585, 11450 Sopot
– Ako dolazite autoputem iz smera Beograda, najbolje je da se odvojite ka Mladenovcu, na isključenju Mali Požarevac. Zatim sledi kraća deonica puta do skretanja za Đurince. Orijentacije radi, na raskrsnici se nalazi motel, pa je gotovo nemoguće ne uočiti je na vreme. Posle skretanja treba savladati još sedam kilometara i stiže se u Đurince. Tu treba preći prugu i posle četiri kilometra – eto vas u Sopotu. Kada od Sopota krenete ka Rogači, posle nekoliko kilometara dolazite do pumpe Kandić petrol, odakle skrećete levo i uskoro će se pred vama ukazati manastir sa leve strane.
– Ukoliko neko bude želeo da ponudi ili potraži prevoz za šetnju, može iskoristiti grupu Hajd na hajk, koju smo formirali upravo za ovakve situacije.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALI I VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode po osobi.
– Udobne i jake patike, namenjene za šetnju po prirodi.
– Užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće…
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska obuća i garderoba, topla i suva presvlaka.
– Sve ove stvari poželjno je da obezbedite i vašim klincezama i klincima kada krenu u šetnju sa nama.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– RODITELJI ILI STARAOCI SU ISKLJUČIVO ODGOVORNI ZA BEZBEDNOST DECE O KOJOJ VODE RAČUNA I NADZIRU IH TOKOM ČITAVE ŠETNJE.
– Broj prijava će i ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u skladu sa mogućnostima.
– VREMENSKE OKOLNOSTI inače ne utiču na naše šetnje, pa tako verujemo da ni deci ne bi smetalo malo sunca, vetra, kiše ili snega, a naročito nam NIJE PROBLEM blato. U slučaju većeg nevremena bismo verovatno otkazali turu, a na roditeljima ili staraocima je da UVEK SAMI procene vremenske prilike i da li su ili ne, njihova deca spremna za šetnju u datim okolnostima.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na svim našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da dobro pripreme dečicu na ono što ih očeuje, a to je druženje u prirodi, boravak na čistom vazduhu i lagana šetnja. A takođe vas molimo da sa sobom donosite isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: