Dečija šetnja
0 RSD

OTKAZANO: PEDESET PETA dečija šetnja by Hiking Tour Serbia 04.12.2022. (jednodnevna)

PEDESET PETA dečija šetnja by Hiking Tour Serbia. 

ŠTA PLANIRAMO?

Ovog puta naša početna tačka biće manastir Rakovac, gde ćemo se osvrnuti na monaški način života. Odatle ćemo se uputiti ka Belom majdanu, nekadašnjem rudniku, danas poznatom kao pećina. Proći ćemo i pored lovačke čeke i prozboriti reč dve o lovu i zaviriti u manastirski vinograd. A zatim se lagano vratiti natrag do početne tačke.
Tura je odlična za sve početnike koji žele da lagano uplove u svet planinarenja.

ŠTA OBILAZIMO?

MANASTIR RAKOVAC – BELI MAJDAN – LOVAČKA ČEKA – MANASTIRSKI VINOGRAD – MANASTIR RAKOVAC
KADA KREĆEMO?
OKUPLJANJE I POLAZAK JE KOD MANASTIRA RAKOVAC U NEDELJU 04.12. U 11 H.

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Na samom početku šetnje od manastira očekuje nas oko 500m laganog uspona do naše prve atrakcije – kamenoloma BELI MAJDAN. Tu ćemo napraviti i prvu pauzu, kako bismo se osvžili i čuli nešto o skoro hiljadugodišnjoj istoriji ovog mesta.
Nakon toga nas očekuje oko 1km dugačka uzbrdica, koju ćemo polako, strpljivo i hrabro savladavati sa ponekom pauzicom u toku uspona.

Dolazimo do LOVAČKE ČEKE i nakon kratke pričice o lovu, nastavljamo ka MANASTIRSKOM VINOGRADU gde ćemo se još jednom osvrmuti na značaj vinove loze za ove krajeve.
Odatle nas očekuje lagani spust natrag ka početnoj tački i priča o čika Raki u čijem je dvorištu nastao RAKOVAČKI MANASTIR…

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 3 km. Kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 2 časa, naravno uz nekoliko kraćih pauza radi priče i odmora.
Tura je prilično lagana i preporučuje se i odraslima koji tek kreću sa planinarenjem i svim početnicima.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, na prvom isključenju idete desno, nakon čega stižete na semafor na kome nastavljate pravo i tako kako vas put vodi sve do table koja vas obaveštava da je levo skretanje ka Rakovcu. Nakon tog skretanja imate još par minuta vožnje do manastira koji će vam se ukazati sa leve strane, parking se nalazi odmah ispred kapije.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALI I VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode.
– Udobne i jake patike za šetnju.
– Užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće…
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka.
– Sve ove stvari poželjno je da obezbedite i vašim klincezama i klincima kada krenu u šetnju sa nama.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– RODITELJI ILI STARAOCI SU ISKLJUČIVO ODGOVORNI ZA BEZBEDNOST DECE O KOJOJ VODE RAČUNA I NADZIRU IH TOKOM ČITAVE ŠETNJE.
– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj prijava će i ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u skladu sa mogućnostima.
– VREMENSKE OKOLNOSTI inače ne utiču na naše šetnje, pa tako verujemo da ni deci ne bi smetalo malo sunca, vetra, kiše ili snega. U slučaju većeg nevremena bismo verovatno otkazali turu, a na roditeljima ili staraocima je da UVEK SAMI procene vremenske prilike i da li su ili ne, njihova deca spremna za šetnju u datim okolnostima.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da dobro pripreme dečicu na ono što ih očeuje, a to je druženje u prirodi, boravak na čistom vazduhu i lagana šetnja. A takođe vas molimo da sa sobom donosite isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: