Avala dečija šetnja
0 RSD

PEDESET PRVA dečija šetnja SREĆE NAVALA by Hiking Tour Serbia 05.11.2022. (jednodnevna)

ŠTA PLANIRAMO?

Planiramo sa mališanima obići Avalu. Hiking kids projekat ponovo napušta Frušku goru, dolazi u prestonicu da razgazi đonove mališana i njihovih roditelja. Vidimo se!

ŠTA OBILAZIMO?

KAFANA LIPOVICA – IZVOR SAKINAC- SPOMENIK NEZNANOM JUNAKU (ŽRNOV) – AVALSKI TORANJ – CRKVA BRVNARA SVETI DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ – KAFANA LIPOVICA

KADA KREĆEMO?

– OKUPLJANJE I POLAZAK BIĆE OD PREKO PUTA RESTORANA LIPOVICA U SUBOTU 05.11. U 11:00 H
– TAČNA LOKACIJA POČETNE TAČKE:
https://goo.gl/maps/bSJ4rN5FTjPSjiWx8

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju krećemo od samog podnožja Avale , u početku idemo blago uzbrdo i već nakon 500 metara nailazimo na IZVOR SAKINAC gde ćemo se okrepiti vodom koju je stari Đorđe Vajfert koristio za proizvodnju svog piva.
Ubrzo nakon izvora ulazimo u šumu, dišemo čist vazduh, koji je jedna od privilegija omiljenog beogradskog izletišta, dok nas staza konstantno vodi uzbrdo. To je najteži deo puta, uspon ka vrhu dug oko 1km. Na kraju uspona nas čeka glavna nagrada – SPOMENIK NEZNANOM JUNAKU, monumentalno remek delo Ivana Meštrovića čija izgradnja nosi sa sobom mnoge kontroverze, s obzirom da su prilikom izgradnje kompleksa brutalno porušeni ostaci nekadašnjeg Žrnova. Ovde ćemo napraviti pauzu pa nastavljamo dalje.

Oko 1km šetnje uzbrdo, deli nas od čuvenog AVALSKOG TORNJA, impozantnih 204 metara visokog, srušenog 1999. a ponovo izgrađenog 2010. godine. Odmah u blizini nalazi se i CRKVA BRVNARA SVETI DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ podignuta 2017. godine. Ovde ćemo napraviti još jednu pauzu pred spust koji nas očekuje. Poslednja etapa dugačka je 1.1 km i vodi nas natrag kroz šumu, stazicom do početne tačke.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 4km, a kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 3 sata pešačenja, uz nekoliko pauza. Staza je takođe odlična za početnike i rekreativce.
KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU ŠETNJE?
– Restoran Lipovica je smešten na samoj raskrsnici za Avalu i Pinosavu. Do restorana Lipovica možete doći korišćenjem linija 401, 403, 404, 405, 407, 408 sa Trošarine ili Slavije. Trenutno je na snazi letnji red vožnje i možete ga pronaći na sledećem linku: http://www.gsp.rs/dnevne_linije.aspx.
– Ako dolazite autoputem iz smera Beograda, isključite se na skretanju za Kružni put pre nego što stignete do naplatne rampe. Na oko 2 km nalazi se skretanje sa leve strane, izadjite na Avalski put (sada Patrijarha Germana) i nastavite ka Avali sve do kafane Lipovica.
– Ukoliko neko bude želeo da ponudi ili potraži prevoz za šetnju, može iskoristiti grupu Hajd na hajk, koju smo formirali upravo za ovakve situacije.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALI I VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode po osobi.
– Udobne i jake patike, namenjene za šetnju po prirodi.
– Užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće…
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska obuća i garderoba, topla i suva presvlaka.
– Sve ove stvari poželjno je da obezbedite i vašim klincezama i klincima kada krenu u šetnju sa nama.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– RODITELJI ILI STARAOCI SU ISKLJUČIVO ODGOVORNI ZA BEZBEDNOST DECE O KOJOJ VODE RAČUNA I NADZIRU IH TOKOM ČITAVE ŠETNJE.
– Broj prijava će i ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u skladu sa mogućnostima.
– VREMENSKE OKOLNOSTI inače ne utiču na naše šetnje, pa tako verujemo da ni deci ne bi smetalo malo sunca, vetra, kiše ili snega, a naročito nam NIJE PROBLEM blato. U slučaju većeg nevremena bismo verovatno otkazali turu, a na roditeljima ili staraocima je da UVEK SAMI procene vremenske prilike i da li su ili ne, njihova deca spremna za šetnju u datim okolnostima.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na svim našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da dobro pripreme dečicu na ono što ih očeuje, a to je druženje u prirodi, boravak na čistom vazduhu i lagana šetnja. A takođe vas molimo da sa sobom donosite isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: