tura besenovo
Besplatna

117. pešačka tura BEŠE NOVO by Hiking Tour Serbia 18.09.2022. (jednodnevna)

Ovog puta smo rešili da posetimo najpopularniji letnji fruškogorski lokalitet, i ako ako nas vreme posluži, planirako kupanje, biće to sjajna pauza svakako. Nezaobilazna tačka ove šetnje je i najnoviji fruškogorski manastir Bešenovo, koji će nas kao i uvek srdačno dočekati.

ŠTA OBILAZIMO?

JABUKA – MANASTIR BEŠENOVO – BEŠENOVAČKO JEZERO – MANASTIR BEŠENOVO – JABUKA

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK ĆE BITI KOD SPOMEN KOMPLEKSA JABUKA U SUBOTU 18.09. U 10H

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnja kreće od kompleksa JABUKA, odakle nas očekuje oko 2.6 km nizbrdice, u početku kolskim putem, a kasnije šumskom stazom do sedamnaestog fruškogorskog bisera, manastira BEŠENOVO.
Manastir je i dalje u fazi obnove, koja je krenula 2004. godine, nakon što je 1944. godine miniran i sravnjen sa zemljom. Tu ćemo napraviti kratku pauzu, a zatim nastaviti dalje ka jednoj od fruškogorskih oaza.
Na putu do tamo, proći ćemo pored spomenika Simi Reliću, koji je bio prvi komandant Prvog fruškogorskog odreda, a spomenik je smešten nadomak imanja poznatog pod imenom Balkan retreat, gde su se skrasili izvesni Holanđani, koji se bave organskom proizvodnjom hrane i funkcionišu kao svojevrsni hostel za ljubitelje prirode.
Od manastira do jezera BELI KAMEN, poznatijeg pod imenom BEŠENOVAČKO JEZERO deli nas 1.6 km šetnje, uglavnom po ravnom terenu i seoskim putevima. Jezero je, kao i mnoga u okruženju, nastalo vađenjem kamena, a danas predstavlja pravu oazu u toplim letnjim danima i odlično mesto za rashlađivanje uma i tela.
Nakon boravka na jezeru očekuje nas oko 1.6 km šetnje natrag, putem kojim smo došli, u početku po ravnom seoskim putevima, a zatim 2.6 km konstantne uzbrdice do našeg početnog odredišta, odmorišta JABUKA.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Dužina projektovane putanje je oko 8,5 km, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 4 do 5 časova, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, na prvom isključenju idete desno, nakon čega stižete na semafor na kome nastavljate pravo i tako kako vas put vodi sve do table koja vas obaveštava da je levo skretanje ka Rakovcu. Ovaj put vas vodi do grebena planine i raskrsnice na kojoj idete desno. Nakon 10-15 minuta nailazite na tablu za odmorište Jabuka (NAPOMENA: postoji i varijanta dolaska preko Beočina, ali tuda nemojte ni pokušavati jer su u toku radovi na putu). Tačna lokacija: https://goo.gl/maps/pGeTzU43psKPx8Cd6

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?! Beše novo.

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode, a obično i više
– Udobne i jake patike za šetnju
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka
Kako da se pripremite za prvo planinarenje pročitajte ovde.

VAŽNE NAPOMENE!!!

-POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI PO NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd,učesnici su dužni da to sami regulišu, prodajna mesa su sledeća: Informativni centar na Iriškom vencu,RJ Sremska Kamenica (Paragovo), RJ Beočin (Beočin), RJ Vrdnik (Vrdnik), RJ Ležimir (Ležimir), Rj Erdevik (Erdevik)
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: