pesacka tura bukovac
Na upit

47. pešačka tura Bukovac 23.01.2021. 23.01.2021. (jednodnevna)

Vreme je da se prisetimo starog dobrog Bukovačkog kruga, da popijemo taj vreli čaj u planinarskom domu Stražilovo i prisetimo se klupe, na kojoj se rodila ideja. Uvek je zabavan taj Bajk park, uvek je lepo vratiti se na ovu predivnu šetnju. Pridružite nam se!

ŠTA OBILAZIMO?

OKRETNICA BUKOVAC PLANINARSKI DOM STRAŽILOVO – SELIŠTE – BIKE PARK BUKOVAC – OKRETNICA BUKOVAC

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK KOD OKRETNICE U BUKOVCU U SUBOTU 23.01. U 10:15 H

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Pre nego krenemo sa šetnjom, prisetićemo se lika i dela Milice Stojadinović Srpkinje, koja je rođena u jednoj od prvih kuća pokraj kojih ćemo proći, a onda nastavljamo lagano kroz selo.
Izlazimo iz sela i krećemo preko brda i poljana, stazom koja vodi ka PLANINARSKOM DOMU STRAŽILOVO. Tamo ćemo napraviti prvu pauzu kako bismo se okrepili i iskoristili priliku da saznamo nešto novo o našoj lepotici – Fruškoj gori. Ova deonica je dugačka oko 3.3 kilometra i počinje sa usponom, nakon koga ide zaravan i blagi spust pred samim domom.
Nakon pauze, spuštamo se nizbrdo do Karlovačkog potoka i šetamo oko 2 kilometra laganom stazom uz rečicu koja nas vodi do sledećih atrakcija. Staza je ovde predivna, okružena šumom i vodi nas uzbrdo ka SELIŠTU. Tu nas očekuje vidikovac sa koga se može videti značajan deo Novog Sada.
Nakon toga, očekuje nas otprilike 1,5 kilometara duga šetnja do BIKE PARKA na koji je smešten na istoimenom brdu iznad Bukovca. To je idealna prilika da napravimo i poslednju pauzu. I sam bike park sa svojim ekstremnim biciklističkim stazama poprilično je impozantan, a priča o momcima koji su ga samostalno izgradili učiniće da se još više zaljubite u ovo mesto.
Posle ovoga će nam ostati još samo jedna deonica od 2 km uglavnom nizbrdo nazad do okretnice u Bukovcu.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je 8.5 KM, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno između 4-5 SATI, zajedno sa nekoliko kratkih pauza, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Gradski autobus broj 64 kreće sa glavne autobuske stanice u 9:35, ide Bulevarom Oslobođenja, preko Maksima Gorkog i Varadinskog mosta (Duge)
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Varadinskog mosta (Duge) idete pravo, pre Petrovaradinske pijace idete desno i odmah nakon toga skrećete levo (tabla Bukovac). Nakon ovoga idete samo pravo i izbijate na okretnicu autobusa.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode, a obično i više
– Udobne i jake patike za šetnju
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka
VAŽNE NAPOMENE!!!
-POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI PO NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd,učesnici su dužni da to sami regulišu, prodajna mesa su sledeća: Informativni centar na Iriškom vencu,RJ Sremska Kamenica (Paragovo), RJ Beočin (Beočin), RJ Vrdnik (Vrdnik), RJ Ležimir (Ležimir), Rj Erdevik (Erdevik)
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se. 😉

INFO I REZERVACIJA:

Turu možete rezervisati tako što ćete se javiti u inbox preko Fejsbuka ili Instagrama.

Takođe možete se javiti emailom: hikingtourserbia@gmail.com ili telefonom: 064 3757891.

 

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: