0 RSD

137. pešačka tura GRABOVOLJNO by Hiking Tour Serbia 26.03.2023. (jednodnevna)

137. pešačka tura GRABOVOLJNO by Hiking Tour Serbia.

ŠTA PLANIRAMO?

Vreme je uvek pogodno za približiti se Dunavu i pokušati upiti ponešto njegove lepote u zimu… Ovog puta se prebacujemo u neke krajeve Fruške gore, gde je priroda pitomija, a pogled na reku daje snagu i moć.

ŠTA OBILAZIMO?

BANOŠTOR – ANDREVLJE – VIDIKOVAC GRABOVO – GRABOVO ‐ DUNAVSKI VIDIKOVAC – BANOŠTOR

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK ĆE BITI U NEDELJU 26.03.2023. U 10:00 H, OD SEOSKOG BUNARA U FRUŠKOGORSKOJ ULICI (https://maps.app.goo.gl/Bq7e3vccYqhxdxMC8)
Prijavite se za šetnju tako što ćete nam u poruci napisati vaše ime, prezime i broj osoba koje dolaze sa vama. Ukoliko vam se planovi iznenadno promene i budete ipak sprečeni da dođete na šetnju, zamolićemo vas da nas porukom o tome obavestite…

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Krećemo u šetnju od starog seoskog bunara, u početku asfaltom, ali vrlo brzo izlazimo na makadam. Pratimo Čitlučki potok, koji ćemo na jednom mestu i pregaziti, a on će nas dovesti gotovo do ANDREVLJA. Pre dolaska do Andrevlja, odvojićemo se na kratak uspon, kojim stižemo do VIDIKOVCA GRABOVO. Uživamo u pogledu na jedno od najizolovanijih fruškogorskih sela, do koga vodi samo jedan asfaltni put, mi naravno ne dolazimo njime.
Nastavljamo dalje stazom, oko nas se smenjuju voćnjaci, vinogradi i oranice. Kratko se spuštamo ka dolini gde se Papratski potok uliva u Tekeriš, mi ćemo ih oba pregaziti, pa krenuti uspon ka selu GRABOVO. Tamo nas na glavnom seoskom trgu očekuje hajkersko trojstvo: partizanski spomenik, prodavnica i pauza.
Napuštamo Grabovo seoskim putem i kratkim usponom upućujemo ka istoimenom Brdu. Odatle puca pogled ka Bačkoj, Dunavu, predivnim krajolicima. Mi se spuštamo natrag ka Banoštoru uz nepregledna fruškogorska prostranstva koja nas okružuju. Povratak na početnu lokaciju i kraj šetnje.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Dužina projektovane putanje je oko 14 km, kako bismo je kompletno savladali uz pokoju pauzu, biće nam potrebno oko 5 časova, što ovu rutu čini odličnom za rekreativce i početnike spremne na izazov.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, odvojte se ka amenici i produžite uz Dunav sve do Banoštora, nakon koga se odvajate levo ka Svilošu, iz koga se opet odvajate levo i nastavljate samo pravo ka Grabovu i manastiru.
Tačna lokacija polazne tačke:

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode, a obično i više.
– Udobne i jake patike za šetnju
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

-POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI PO NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd,učesnici su dužni da to sami regulišu, prodajna mesta su sledeća: Informativni centar na Iriškom vencu,RJ Sremska Kamenica (Paragovo), RJ Beočin (Beočin), RJ Vrdnik (Vrdnik), RJ Ležimir (Ležimir), Rj Erdevik (Erdevik)
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: