0 RSD

132. pešačka tura ORLOVI RANO ODLETEŠE by Hiking Tour Serbia 12.02.2023. (jednodnevna)

132. pešačka tura ORLOVI RANO ODLETEŠE by Hiking Tour Serbia.

ŠTA PLANIRAMO?

Orlovi sve ređe nadleću šume i polja fruškogorska, deluje kao da su digli krila od svega, napustili čak i Orlove stene… Nastale su pre svega 200 miliona godina, a nekada su ih nastanjivali ovi predivni nebeski vladari. Dobri i Kozarski potok, stereo muzika za dušu, jedan za uspon, a drugi za spust. Nije za apsolutne početnike i one koji imaju problem sa prelaskom potoka gazeći sa kamena na kamen.

ŠTA OBILAZIMO?

MANASTIR BEOČIN – OSOVLJE – ORLOVE STENE – CRVENI ČOT – MANASTIR BEOČIN

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK KOD MANASTIRA BEOČIN U SUBOTU 11.02.2023. U 10:00 H.
TAČNA LOKACIJA POČETNE TAČKE:
https://maps.app.goo.gl/VR9ANMLmNyu4kNSj7

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju krećemo od BEOČINSKOG MANASTIRA prolaskom pored mini verzije Versajskog vrta, napravljene od strane Francuza koji su isti kasnije uređivali.
Staza nas vodi lagano uzbrdo makadamskim putem, koji nas odvaja ka potoku i dovodi do uzbrdice, kojom ćemo se popeti kroz četinarsku šumu ka Dobrom potoku, a onda još dalje ka OSOVLJU i napuštenom hotelu.
Nakon prisećanja o njegovim slavnim danima, nastavićemo uspon ka lokalitetu ORLOVE STENE, do koga imamo negde oko 3,5 km konstantnog uspona. Lokalitet koji je nastao pre čak 200 miliona godina sedimentacijom ispod zemlje, čiji su vrhovi danas iznad površine i predstavljaju svojevrsni vidikovac.
Nakon pauze, krećemo sa povratkom uputivši se ka CRVENOM ČOTU do koga imamo oko 2 km za prehodati. Skromni najviši vrh Fruške gore sa 539 mnv, pretvoren u vojnu bazu i danas ne preterano inspirativan.
Odatle krećemo spust natrag ka manastiru Beočin, prateći tok Kozarskog potoka, koji će nas u par navrata pozvati da ga pregazimo. Spust je dugačak oko 5 km.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je 13 KM, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno između 4-5 SATI, zajedno sa nekoliko kratkih pauza.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Gradski autobus broj 78 kreće sa glavne autobuske stanice u 8.20, ide Bulevarom oslobođenja ka Mostu slobode i dalje kroz Sremsku Kamenicu i Rakovac. Nakon izlaska na poslednjoj stanici u Beočinu, očekuje vas oko 1.5 km šetnje do manastira
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, nastavite kroz Sremsku Kamenicu, Rakovac i kroz novi deo Beočina, a kada se odvojite levo ka Starom Beočinu, put vas vodi samo pravo do manastira.
– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode, a obično i više.
– Udobne i jake patike za šetnju.
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: