0 RSD

126. pešačka tura RUBENOV DRUG by Hiking Tour Serbia 14.01.2023. (jednodnevna)

126. pešačka tura RUBENOV DRUG by Hiking Tour Serbia.

ŠTA PLANIRAMO?

Ovog puta iz naše kuhinje na meniju prava prirodnjačka kulturno – istorijska špecija. Dok budemo obilazili neke od najskrivenijih fruškogorskih manastira, velike su šanse da naletimo i na spomenik jednog od poznatijih partizana sa ovih prostora. Mir i spokoj šume u koju se ređe zalazi, čini se, ne može ništa narušiti.

ŠTA OBILAZIMO?

MALA REMETA – MANASTIR JAZAK – SPOMENIK HEROJU PINKIJU – MALA REMETA

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK ĆE BITI KOD MANASTIRA MALA REMETA U SUBOTU 14.01.2023. U 10:00
Tačna lokacija početne tačke:
https://maps.app.goo.gl/9v44QYG9yRTcjZUNA

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju ćemo krenuti od malog ali savršeno skockanog MANASTIRA MALA REMETA. Ovaj dragulj Fruške gore osnovan je još u davnom XIII veku, te stoga predstavlja jedan od najstarijih manastira ove planine.
Nastavljamo tabanima preko brda Mramor i Klačina povremeno počašćeni blizinom visokih četinara. Ubrzo nakon toga nas očekuje MANASTIR JAZAK, koji pored svoje lepote krije i deo moštiju jednog od dvojice srpskih careva.
Posle obilaska manastira počinjemo da pratimo tok Belog potoka. Ova živopisna deonica nas prvo vodi uz sam potok, nakon čega staza prelazi na gornju stranu njegove klisure i uživamo u prelepim pogledima na ovo malo čudo prirode. Pred kraj se vraćamo u samo korito potoka i pratimo ga do njegovog izvora, u blizini kojeg nalazimo SPOMENIK HEROJU PINKIJU.
Ostaje nam još samo povratak nazad na početnu tačku preko izletišta Široke ledine. Inače, ovo zletište je savršeno pogodno za spravljanje tople čorbice u kotliću, samo kažemo…

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Dužina projektovane putanje je oko 8 km, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 3 do 4 časa, što ovu rutu čini odličnom za rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz pravca Novog Sada, potrebno je da pređete Most slobode, nakon čega prolazite kroz Sremsku Kamenicu i pratite taj put do skretanja levo ka Vrdniku. Nakon toga put vas vodi do Vrdnika, gde skrećete desno ubrzo nakon manastira, prateći table za Jazak. Ovaj put vas vodi ka selu Jazak, nakon kojeg se nailazi na pogon za punjenje vode Jazak, u blizini koga se nalazi skretanje desno koje vodi ka Maloj Remeti.
Tačna lokacija početne tačke:
https://maps.app.goo.gl/9v44QYG9yRTcjZUNA

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode, a obično i više.
– Udobne i jake patike za šetnju.
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI PO NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd,učesnici su dužni da to sami regulišu, prodajna mesa su sledeća: Informativni centar na Iriškom vencu,RJ Sremska Kamenica (Paragovo), RJ Beočin (Beočin), RJ Vrdnik (Vrdnik), RJ Ležimir (Ležimir), Rj Erdevik (Erdevik).
– Broj prijava će i ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: