7.900 RSD

PESMA STARA by Hiking Tour Serbia 03.12.2022 - 04.12.2022. (2 dana)

PESMA STARA by Hiking Tour Serbia.

ŠTA PLANIRAMO?

Svi smo čuli za Srpsku Svetu Goru, tamo su skriveni manastirski dragulji iz školjke, a mi samo prolazeći podno njih netremice, u nekom tranzitu, u mraku, ostavljamo ih bez ikakve šanse da nam se dojme. Tamo gde Zapadna Morava svojim meandrima dve planine deli, sa Ovčara i Kablara se peva pesma stara, a manastiri kao slučajno razasuti po šumi, čini se, tajnu večnog mira kriju, tamo smo i sami otkrili sreću. Vidimo odozgo sve ono pokraj čega prolazimo često, a nismo ni svesni koliko je sjajno…
Nešto novo samo za iskusne, ne bismo počinjali od ove nikako, a ne bismo njome ni završavali, mada bismo komotno mogli.

UKRATKO

PESMA STARA
DATUM: 03-04.12.2022.
KOTIZACIJA: 7.900 RSD NOĆENJE SA DORUČKOM
SMEŠTAJ: DOM OVČAR BANJA (SOBE: 1/2, 1/3, 1/4 SA SOPSTVENIM KUPATILOM)
http://www.turistickiklub.com/objekat/dom-2
FAKULTATIVNO: TERMALNI BAZEN OVČAR BANJA, ULAZNICA 1.000 RSD
NAPOMENE: NIJE ZA POČETNIKE, PONESITE OSMEHE, KUPAĆI, PEŠKIR, PAPUČE…

KOJI JE PROGRAM?

03.12.2022. NOVI SAD – BEOGRAD – OVČAR BANJA – ISPOSNICA SVETOG SAVE – KABLAR VIDIKOVAC – MANASTIR NIKOLJE – OVČAR BANJA

Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 05:00 h , iz BEOGRADA u 06:15 h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju 10 minuta pre polaska. Vožnja autoputem ka Čačku uz mogućnost ulaska još nekih putnika na usputnim stajalištima.
U ranim jutarnjim časovima stižemo do OVČAR BANJE. Počinjemo sa 8.5 km dugom šetnjom, sa početnim konstantnim usponom oko 2.5 km. Na toj razdaljini prelazimo visinsku razliku od oko 550 m, tako da ovu šetnju definitivno ne preporučujemo početnicima.
Negde otprilike na pola uspona kroz gustu šumu koja nas konstantno okružuje nailazimo na ISPOSNICU SVETOG SAVE. Ova nestvarna kapelica se ušuškala u pećini, na jednoj od skoro vertikalnih litica Kablara, te ppdseća na gnezdo neke grabljivice.
U nastavku nas očekuje uspon sa po kojim dramatičnim prikazom Zapadne Morave i okolnih talastastih zelenih polja. Sve to je samo uvertira za pogled sa VIDIKOVCA KABLARA, na reku koja meandrira u obliku slova S i svojom lepotom daje svrhu prethodno uloženom naporu.
Spuštamo se lagano dosta blažim padinama udišući svež i okrepljujuć vazduh, te silazmo do MANASTIRA NIKOLJE, koji je samo jedan u nizu neverovatnih manastira, koje su naši preci podigli u kritičnim momentima naše istorije.
Ostaje nam još samo da pratimo asfaltni put koji vodi uz reku natrag do smeštaja i ostatak ovog dana provedemo u relaksaciji i uživanju. Topla preporuka je odlazak na termalni bazen u banji na rehabilitaciju tela i duha.

04.12.2022. MANASTIR PREOBRAŽENJE – MANASTIR SRETENJE – MANASTIR SVETE TROJICE – BANJSKI POTOK – ISPOSNICA KAĐENICA – OVČAR BANJA – BEOGRAD – NOVI SAD

U ranim jutarnjim časovima imamo kratku vožnju do MANASTIRA PREOBRAŽENJE, odakle krećemo u 17 km dug hajk sa oko 750 m uspona koji ne preporučujemo početnicima.
U prvom delu staze nas očekuje uspon do, po mnogima najlepšeg predstavnika ove grupe manastira. Visoko na steni, orkužen gustom listopadnom šumom, sa više nego spektakularnim pogledom ka Kablaru, sakrio se MANASTIR SRETENJE.
Nakon pauze i uživanja u manastirskoj toplini, sledi deo staze sa konstantnim pogledom ka klisuri, koji nas vodi do obližnjeg MANASTIRA SVETE TROJICE, koji nam opet pokazuje da je strateška gradnja na nepristupačnim mestima verovatno najzaslužnija za opstanak ovih bisera srednjevekovne arhitekture.
U nastavku nas staza nas spušta ka jednom od najpoznatijih i najmisticnijih ovčarskih štekova. U pitanju je BANJSKI POTOK sa svojim bazenčićima, kaskadama i stakleno bistrom vodom.
Okrepićemo se i spremiti za uspon na brdo Branojevac, na čijem spustu nas očekuje predivan vidikovac ka suprotnoj strani klisure. Staza nas spušta do reke i ubrzo nailazimo na manje poznatu ISPOSNICU KAĐENICU, koja izgledom podseća kao da bi mogla biti deo scenografije za Indijanu Džounsa. Savršeno implementirana u pećinu tik uz obalu reke.
Ostatak staze pratimo Zapadnu Moravu, i krug završavamo u OVČAR BANJI gde nas čeka par časova za predah, ručak, možda opet kupanje u termalnom bazenu, a zatim i polazak natrag ka Beogradu i Novom Sadu.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći, peškir, papuče

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2022.godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Donacijom u jednoj od gore navedenih vrednosti naši članovi pokrivaju troškove prevoza do svih odredišta iz programa, kao i uslugu jednog noćenja sa doručkom u Domu Ovčar banja, u 1/2,1/3,1/4 sobama sa sopstvenim kupatilom.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave u inbox pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: