Pešterska visoravan
4.400 RSD

Pešterska visoravan – pešačenje uz mitove i legende o srpskom Sibiru by Explore Serbia 17.09.2022. (jednodnevna)

Pešterska visoravan je kraška visoravan u jugozapadnoj Srbiji, na nadmorskoj visini od 1100 do 1250 metara. Najveće je polje u Srbiji, a među najvišima je i na Balkanu. Tu vlada oštra planinska klima, sa surovim sibirskim zimama, gde su i u takvim uslovima svoje stanište pronašle brojne retke i ugrožene biljne i životinjske vrste.

Spoj kulture i tradicije, istoka i zapada, prirode i kulturno-istorijskih spomenika, gastronomije i divnih ljudi. Ako ste ljubitelji istinskih i pravih vrednosti, onda ste prava osoba za obilazak Pešteri. O zelenoj visoravni, opasanoj sa 7 gora kruže čudne priče. Kažu da je tamo nekada bilo jezero u kome je živela troglava aždaja i da je to baš ona koju je ubio Sveti Đorđe, a kažu i da se pod brdom Trojan nalazi zakopano blago.

Na ovoj turi ići ćemo na pešačku turu do vrha Trojan i izvora Đurđevica, obići ćemo i Sjenicu. Pored neverovatne prirode, upoznaćemo i kulturno-istorijske vrednosti ovog kraja i isprobati pešterske specijalitete.

 

PROGRAM

Beograd – Sjenica
– Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 5h.
– Usputna pauza za kafu/doručak od 30 minuta. Dolazak u Sjenicu do 10h.
– Obilazak centra Sjenice u trajanju od 45 minuta (šetalište, sebilj). Obići ćemo i džamiju Sultan Valide iz XIX veka, koja je arhitektonski, jedan od najlepših islamskih spomenika u našoj zemlji. Zadužbina je majke sultana Abdul Hamida Drugog. Ovaj spomenik predstavlja zlatnu eru Sjenice, vreme kada je Sjenica bila sedište  Sandžaka – upravne oblasti u Osmanskom carstvu.

Pešačka tura Pešterska visoravan
– Transfer do specijalnog rezervata prirode Peštersko polje gde kreće pešačka tura.
– Pešačka tura ide do uzvišenja Trojan na 1340 m nakon čega se spuštamo do izvora Đurđevica gde je prema predanju Sveti Đorđe ubio aždaju. Zatim, vodi dalje do Pešterskog jezera u Karajukića Bunarima i nastavlja do mosta reke Boroštice koja se uliva u pomenuto jezero.
– Prilikom pešačke ture imaćete priliku da upoznate veći deo Pešterske visoravni, način života pešterskij domaćina. Obići ćemo i pešterske katune. Sa oboda rezervata će se videti i najmanji rezervat prirode koji se graniči sa Pešterskim poljem, Gutavica u narodu poznat i kao Ukleta šuma za koji se veže interesantna legenda za koju ćete čuti. Dalje se nastavlja do sela Đerekare gde sledi poseta Usamljenom drvetu, najlepšem i najstarijem na Pešteri koje prema predanju daje pozitivnu energiju. Ovde nas očekuje kraća pauza, a zatim povratak do puta pešterskom ravnicom.
– Podaci o pešačkoj stazi: laka, za sve uzraste, dužina 9 km, ukupan uspon 300 m, trajanje oko 3 do 4 sata sa pauzama.

Gastronomski ugođaj u Sjenici
Nakon pešačenja, odlazak u Sjenicu u etno restoran, gde se može probati nešto od sjeničkih specijaliteta. Sjenički sir je jedan od najčuvenijih na Balkanu, dok su jagnjetina i teletina izuzetnog kvaliteta. Pešter je poznat po tradicionalnim proizvodima, kao što je sudžuk i jela od heljde
Povratak za Beograd planiran je oko 23h. 

Mesto polaska: Beograd, parkiralište opštine Novi Beograd
Vreme polaska: 5.00h

CENA: 4.400 dinara

U cenu je uključeno: 
 • Prevoz iz Beograda
 • Obilazak Sjenice
 • Pešačka tura na Pešterskoj visoravni sa lokalnim vodičem – rendžerom specijalnog rezervata
 • Ulaznica za specijalni rezervat prirode “Peštersko polje”
 • Pratilac grupe, obilasci prema programu i organizacija ture

U cenu nije uključeno:

 • Ručak
 • Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene

 • Oprema za turu Pešterska visoravan: Sportske patike sa jačim đonom, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnim stvarima za jednodnevnu turu. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5l) i nešto hrane (jedan obrok sendvič, grickalice, energetske barove, voće), rezervnu majicu, dugačke pantalone ili trenerku, kišnu kabanicu, kremu za sunčanje, kapu, ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.
 • Podaci o stazi: 
  Dužina: ukupno 9 km
  Ukupni uspon/spust: 300 m
  Težina: laka
  Trajanje: oko 3h-4h sa pauzama
 • Za realizaciju ture, nephodno je minimum 19 prijavljenih.
 • Data cena je za članove ‘Explore Serbia’. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 5000 dinara. 
 • Sopstveni prevoz: za ovu turu sopstveni prevoz nije moguć
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska. 
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: