bansko pirin planinarenje estadventure avantura srbija hiking uspon planina vodic tura
Na upit

PIRIN / Vihren (2914m) & Todorka (2712m), Bugarska 23.10.2020 – 25.10.2020. 23.10.2020 - 25.10.2020. (3 dana)

bansko pirin planinarenje estadventure avantura srbija hiking uspon planina vodic tura

Pirin je planinski lanac u jugozapadnoj Bugarskoj, s najvišim vrhom Vihren visokim 2914 metara. To je treći vrh po visini na Balkanu, odmah posle Olipma i Musale. Planinski lanac se prostire oko 40 km u smeru od severozapada do jugoistoka, i širok je oko 25 km. Veći deo planinskog lanca zaštićen je okvirima Pirinskog nacionalnog parka. Veliki deo oblasti je pokriven šumom, s najboljim crnogoričnim stablima u Bugarskoj, koja čine važan deo balkanskih endemskih vrsta poput molike, borovke i bugarske jele. Zastupljene životinjske vrste u parku su vuk i smeđi medved. Na samoj planini se nalazi oko 70 jezera, kao i veliki broj vrhova preko 2.500 hiljade metara. Savršeno mesto za planinske avanture i područije pod zaštitom UNESCa. Takođe je tu i jedan od najpopularnijih ski centara na Balkanu, Bansko.

bansko pirin planinarenje estadventure avantura srbija hiking uspon planina vodic tura

 

PLAN AKTIVNOSTI

Dan 1:

Polazak iz Beograda u popodnevnim časovima (16 h) ispred BIGZA. Vožnja auto putem do Pirota, pa dalje u Bugarsku. Imamo ukupno oko 6 h sa pauzama do ski centra Bansko u Bugarskoj. Put je uglavnom autoput. Smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelu u Banskom, odmor i priprema za sutrašnji uspon.

Dan 2:

Ustajanje, doručak u smeštaju i priprema za uspon. Vozimo se 15-ak km, u planinu, do planinarskog doma Vihren, odakle je naša polazna tačka. Dom se nalazi na 1914mnv. Okružen okolnim vrhovima i jezerima. Čeka nas uspon na Vihren, 2.914 mnv, a pred nama je 1000 m uspona. Krećemo se stazom, dok nam se vidik širi na okolne vrhove i planinska jezera. Dolazimo do prevoja Premkata, odakle nas čeka izazovnija planinarska staza, osigurana lancem do samog vrha. Nakon uspona, silazimo lakšom stazom sa druge strane, okolnim putem i pred samim domom spajamo se sa starom stazom. Dolazak do doma, silazak do Banskog, odmor, šetnja, spavanje.

Dan 3:

Ustajanje, doručak u smeštaju i priprema za uspon. Polazak od planinarskog doma Vihren. Današnji dan je rezervisan za šetnju među jezerima, uz uspon na Malu Todorku 2.712 m. Na usponu do male Todorke, imaćemo savršen pogled na Vihren, Kutelo i Banski suhodol (3 najviša vrha Pirina), kao i na ostatak masiva Pirina. Takodje, odmaraćemo pored par ledničkih jezera. Pred sam vrh nas čeka malo izazovniji teren, u vidu granitnih blokova, koji daju čar samom usponu. Nakon uspona, silazak do kola, presvlačenje, pakovanje i polazak za Beograd. Planiran je povratak oko 15.00 h sa ture do kola.

CENA: 120€

UKLJUČENO U CENU

• Prevoz na relaciji BG – Bansko – BG

• 2 noćenja sa doručkom

• Uspon na Vihren (2914m)

• Obilazak Banskih jezera uz uspon na Malu Todorku (2712m)

• Licencirani UIAA vodič

NIJE UKLJUČENO U CENU

• Lična oprema

• Ručak i večera

• Piće

 

VODIČ
bansko pirin planinarenje estadventure avantura srbija hiking uspon planina vodic tura

Stefan Simonović 

UIAA II guide

stefansimonovicfoto@gmail.com

 

PRIJAVA

Direktno na e-mail vodiča.

Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 5/10

TEHNIČKI NIVO TURE – 3/10

OPREMA

Naš preporučeni spisak opreme:

• Poneti sa sobom mali ranac do 30l u kojem treba da imate bar 2l vode

• neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće

• Jakna Goreteks Shell ili slično

• trek pantalone

• trek cipele

• polar

• aktivni veš dugih rukava

• kapa

• rukavice

• naočare SP3 minimum

NAPOMENA

Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

Ukoliko neko od zainteresovanih želi da dođe sopstvenim prevozom cena je 100€.

 

Za sve dodatne informacije, kontaktirati:

support@estadventure.com

+381 (11) 4094-885

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: