Planina Bobija hiking 07.11.2020. 07.11.2020. (jednodnevna)

Bobija je planina u Zapadnoj Srbiji u brdsko-planinskom području Azbukovica koje se nalazi između reke Drine i Valjevskih planina. Najviši vrh Bobije je Tornička Bobija na 1272 m. Poseban ukras ove planine čine njene bukove i četinarske šume. Pored njih, lepotu ove planine čine i mnogobrojni vidikovci i kanjoni reka Trešnjice, Tribuće i Ljuboviđe. Jednodnevna pešačka tura gde ćemo uživati u toplim bojama jeseni na ovoj lepoj podrinjskoj planini.

PLAN I PROGRAM

Polazak iz Beograda u 6.30 h, sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje ka Valjevu i Debelom brdu. Usputna pauza od 30 minuta za doručak/kafu. Dolazak na početnu tačku pešačke ture. Kratka pripema, start u 10h. Pešačka staza počinje od šumarske kućice do rudnika, zatim do vrha Tornička Bobija na 1272 m. Staza je delom makadamskim putem, zatim kroz bukovu, četinarsku šumu i livade sa prelepim vidicima na okolne planine.

Podaci o pešačkoj stazi:

kružna staza, laka, dužina 12 km, trajanje oko 5h, ukupan uspon/spust oko 400 m. Najviši vrh 1272 m. Pešačenje završavamo oko 17h. Nakon toga, u povratku za Beograd, kasni ručak u obližnjem restoranu. Povratak u Beograd u večernjim satima.

Planina Bobija

Azbukovica je uska i dugačka oblast, brdsko-planinsko područje u zapadnoj Srbiji, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Nalazi se između desne obale Drine, Sokolskih planina, Jablanika, Medvednika i kanjona Trešnjice. Predeo je carstvo netaknute prirode i retke lepote. Centar regije je varošica Ljubovija. U kanjonu reke Trešnjice se nalazi jedno od poslednja dva legla beloglavog supa u Srbiji a u samoj reci se mresti retka vrsta ribe-mladica. Reka Trešnjica izvire na jugozapadnoj strani Povlena na visini od 1185 metara, uliva se u Drinu kod Gornje Trešnjice na visini od 180 metara. Dugacka je 23 kilometra. Srednjim tokom protiče kroz živopisni kanjon dug blizu 6 km koji je usečen u 800-1000 metara visokoj površi. U kanjonu Trešnjica prima najveće leve pritoke Sušicu i Tribuću. Tribuća je duga oko 7 km, izvire ispod Torničke Bobije na visini od 1180 metara, teče prema jugu i svojim donjim tokom razdvaja visoravan Boskovac na zapadu od gornjokošljanske površi na istoku. Bobija je udaljena 140 km od Beograda, od Ljubovije 30 km. Bobiju krase četinarske i bukove šume, pašnjaci i proplanci. Najveća sela su Savkovići (Donji i Gornji Savkovići) i Gornje Košlje u čijem sastavu se nalaze i brojni zaseoci. Zbog raznovrsnosti reljefa, biljnog i životinjskog sveta, tereni su kao stvoreni za planinare, lovce i izletnike.

Kako je Bobija dobila ime?

Područje Azbukovice bilo je naseljeno još u praistoriji o čemu svedoče nalazi iz nadgrobnih humki (tumili) u selu Lonjinu i gradskom naselju u Rujevcu. Praistorijski tumuli predstavljaju specifični oblik nadgrobnih spomenika u periodu od početka III do kraja I milenijuma pre nove ere. U narodu su se ti spomenici nazivali humke, bobije, gromile ili gomile. Pretpostavlja se da je i planina Bobija po njima dobila ime.

CENA TURE PO OSOBI: 2200 din.

U cenu je uključeno:
– Prevoz minibusom iz Beograda
– Pešačka tura sa planinarskim vodičem na Bobiji
U cenu nije uključeno:
– Ručak i ostali individualni troškovi

INFO I REZERVACIJE:

info@explore-serbia.rs

069655777 (poziv, SMS, WhatsApp)

 

 

 

Tagovi: #explore-serbia #ljuboviđe #bobija #tribuće #pesacenje #planinarenje #trešnjica #avantura

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: