Magleš planinarenje
2.900 RSD

Planina Magleš pod snegom by Explore Serbia 05.03.2023. (jednodnevna)

Planina Magleš pripada Valjevskim planinama i geografski se može smatrati da je ogranak planine Povlen. Nalazi se na 23 km južno od Valjeva, a njen najviši vrh je Pali na 1036 m.
Na padinama Magleša smenjuju se vrtače, livade, šume i prelepi vidici. U podnožju Magleša nalazi se rečica Zabava koja zajedno sa Bukovskom rekom formira reku Gradac.
Na ovoj planinarskoj turi ići ćemo do najvišeg vrha Pali. Krajolik kroz koji ćemo prolaziti je posebno lep i bajkovit u zimskom snežnom ambijentu.

PROGRAM:

Beograd – Magleš

 • Polazak iz Beograda u 6.30h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje autoputem Miloš Veliki preko Valjeva do železničke stanice Lastra u selu Gornje Leskovice. Kratka pauza za kafu.
 • Polazak na pešačenje u 8.30h.

Planinarska tura na Maglešu 

 • Pešačka tura startuje od železničke stanice Lastra. Staza vodi šumskim putem uz reku Gradac, koja ovde nastave od rečice Zabava i Bukovske reke. Sledi konstantan uspon od oko 4km. Nakon toga izlazimo u zasoke sela Gornje Leskovice, gde će se smenjivati prolazak kroz šumu i snegom pokrivene livade sa prelepim vodicama u okolini Valjevskih planina.
 • Prolazimo pored stare osnovne škole, zatim izlazimo na čistinu Kraljevo brdo i dolazimo do crkve Svetog Velikomučenika Georgija.
 • Sledi uspon na dužini od 2km i najlepši deo staze kroz četinarsku šumu do vrha Pali na 1036m.
 • Nakon pauze i odmora na vrhu, sledi spust na dužini od oko 7km, pored zaseoka i na kraju uz rečicu Zabava.
 • Nakon planinarske ture može se organizovati ručak u obližnjem restoranu.
 • Povratak u Beograd do 20.30h.

CENA: 2900 din

U cenu je uključeno:

 • Prevoz minibusom iz Beograda
 • Pešačka tura na Maglešu
 • Vodič i organizacija ture

U cenu nije uključeno:

 •  Ručak
 • Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

Oprema za turu planina Magleš: Duboke i tople planinarske cipele i kamašne, topla garderoba, prilagođena vremenskim uslovima (za zimski uslove – kapa, kamašne, rukavice), zimske pantalone za planinarenje, vodonepropusni planinarski ranac, preporučujemo štapove, čeona lampa, presvlaka. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5l) i malo hrane (grickalice, sendviči, voće).
Podaci o pešačkoj stazi:
o Dužina: 16 km
o Ukupni uspon/spust: oko 700 m
o Težina: srednja
o Trajanje: oko 6h sa pauzama
Fizička sprema: u slučaju dubokog snega, potrebna je dobra fizička sprema za uspon na Magleš. Planinarska tura nije preporučena za osobe sa slabom fizičkom kondicijom i/ili zdravstvenim problemima. Vodič zadržava pravo da ne povede na pešačenje osobe sa neadekvatnom opremom.
Zbog zimskih uslova, staza se ne preporučuje deci mlađoj od 12 godina.
Za realizaciju ture, neophodno je minimum 18 prijavljenih. Data cena je za članove Explore Serbia. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 2900 dinara.
Sopstveni prevoz: U slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena je 2000 (za one koji imaju člansku kartu) ili 3000 dinara (za one koji nemaju člansku kartu Explore Serbia).
U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: