PLANINA OROVICA
2.300 RSD

PLANINA OROVICA – pešačenje u masivu Ovčarsko-kablarske klisure by Explore Serbia 12.12.2021. (jednodnevna)

PLANINA OROVICA – pešačenje u masivu Ovčarsko-kablarske klisure!

Orovica je planina koja se nalazi u masivu Ovčarsko-kablarske klisure, desetak kilometara zapadno od Kablara. Poslednjih godina sve više privlači pažnju planinara i izletnika. Mnogo manje je poznata i posećena od Ovčara i Kablara, ali nije ništa manje lepa i živopisna. Prostire se u pravcu sela Tučkovo – Vrnčani, a okružuju je sela Rošci, Jančići, Gornja Dobrinja, Jelen do. Visoka je 856 m, a sa obližnjih vrhova i vidikovaca pružaju se prelepi pogledi na Ovčar, Kablar, Šest, Debelu goru, Jelen do, Požešku kotlinu. Obližnji vrh i vidikovac, poznat kao Vlasenac, sa koga se najbolje može doživeti kanjon Vrnčanske reke, pruža zaista poseban i nesvakidašnji doživljaj.

PROGRAM IZLETA:

Beograd – Čačak – selo Tučkovo
Polazak iz Novog Sada u 5.30h
Polazak iz Beograda u 7.00h
Putovanje autoputem do Čačka, zatim do Ovčar Banje i dolazak u selo Tučkovo. Usputna pauza za jutarnju kafu.

Pešačka tura na planini Orovici:

Polazak na pešačenje oko 10h iz sela Tučkovo. Staza je veoma lepa i interesantna. Nakon kraćeg pešačenja makadamskim putem, prelazi se Vrnčanska reka i dolazi do sedla, odakle kreće uspon planinskim vencem. Tada i počinje pravo uživanje, jer nakon šumovitog predela, kreće kamenita uska staza koja vodi do vrha Vlasenac i lovačke kuće. Prelepi vrhovi i pogled ka kanjonu Vrnčanske reke, mogu biti posebna inspiracija ljubiteljima lepe fotografije.

Dolaskom na vrh Vlasenac, pružiće se jedan od najlepših pogleda na kanjon, a to je i mesto gde se može lepo odmoriti i uživati. Staza nastavlja do vrha Velika Orovica (856 m), a potom silazi prema zaseoku Karanci. Izlazi se na kraći deo asfaltnog puta, a potom se makadamskim putem silazi do početne tačke, sela Tučkovo. Makadamski put vodi pored lepih stenovitih predela, a najvećim delom iznad kanjona Vrnčanske reke.

Podaci o pešačkoj stazi:

srednje-laka, dužine 14 km, sa ukupnim usponom oko 600 m, trajanje oko 6h sa pauzama. Pešači se šumskim putevima, delom makadamom i stenovitim deonicama na grebenu. Staza je kružna. Ovčar Banja-Beograd

Nakon pešačke ture odlazak u Ovčar Banju, gde je moguć obilazak nekog od manastira, korišćenje wellness sadržaja i ručak u obližnjem restoranu.

Slobodno vreme za obilazak grada ili za ručak u lokalnom restoranu.

Povratak za Beograd gde stižemo do 21h.

CENA: 2300 din.

U cenu je uključeno:
 Prevoz minibusom iz Beograda
 Pešačka tura na planini Orovici sa licenciranim
planinarskim vodičem
U cenu nije uključeno:
 Ručak i ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

Oprema za turu planina Orovica: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima, preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće). U zimskim uslovima, kada na stazi ima snega ili blata, preporučujemo kamašne i da ponesete rezervnu presvlaku (patike, čarape, majicu).

Podaci o pešačkoj stazi:

o Dužina: 14 km
o Ukupni uspon: oko 600 m
o Težina: srednje-laka, pešači se šumskim putevima, delom makadamom i stenovitim deonicama na grebenu
o Trajanje: oko 6h
 Za realizaciju ture, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 U organizovanom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski.
 Data cena je za članove "Explore Serbia". Informacije o članstvu možete naći ovde . Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 2900 dinara.
 Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara.
 Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 1200 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 1800 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

 

 

 

Tagovi: planina orovica, planinarenje, srbija, avantura, uspon, explore serbia, ovčarsko kablarska klisura, klisura, selo tučkovo

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: