planina starica
2.500 RSD

Planina Starica u zimskom ambijentu by Explore Serbia by Explore Serbia 13.02.2022. (jednodnevna)

Planina Starica se nalazi u Istočnoj Srbiji i pripada grupi Karpatsko-balkanskih planina. Prostire se severno od Majdanpeka, a sa njenog vrha može se videti najbolja panorama ovog rudarskog grada. Najviši vrh je 796 m, odakle se osim Majdanpeka mogu videti planine Stol, Veliki Krš, Deli Jovan i Homoljske planine. Idemo na zimski uspon do najvišeg vrha, gde ćete uživati u prelepim vidikovcima na okolinu.

PROGRAM IZLETA:

Beograd – Majdanpek
 Polazak iz Novog Sada u 5.10h kod Merkatora, iz Beograda u 6.30h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje autoputem preko Požarevca i Kučeva.
 Usputna pauza. Dolazak do početne tačke pešačenja oko 10h.

Planinarska tura na Starici
 Do vrha idemo atraktivnom "Kardio" i "Ikarovom" stazom – hod po čitavom grebenu planine Starica.
Staza je pretežno šumska, sa prelepim vidikovcima, a uspon do vrha Starice traje oko 2h.
 Nakon uspona do vrha sledi pešačenje do lokaliteta prerast reke Rađine, a zatim  nastavljamo ka Vučjoj dolini i obilazimo ponor Rajkove i Paskove reke. Na puto do Rajkove pećine nalazi se prirodni amfiteatar Radenkova bina.
 Pešačka staza je kružna. spada u srednje-laku kategoriju, dužine je 14 km, sa oko 450 m uspona. Prelazi se za oko 5h-6h sa pauzama.
 Nakon pešačke ture, za sve zainteresovane moguće je organizovati i obilazak Rajkove pećine (fakultativno).
 Odlazak na kasni ručak u obližnji restoran, gde možete probati nešto od vlaških specijaliteta.
 Povratak u Beograd oko 22h.

CENA: 2500 din.

U cenu je uključeno:
 Prevoz minibusom iz Beograda
 Pešačka tura na Starici sa licenciranim planinarskim vodičem
 Vodič i organizacija ture
U cenu nije uključeno:
 Ručak i ostali individualni troškovi
 Ulaznica za Rajkovu pećinu (fakultativno, 300 dinara)

Dodatne napomene:

Oprema za turu planina Starica: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili duboke cipele/čizme za sneg, ranac, slojevita garderoba, topla za zimski uslove (zimska jakna, kapa, kamašne, rukavice), preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće).
Podaci o pešačkoj stazi:
o Dužina: 14 km
o Ukupni uspon/spust: 450 m
o Težina: srednje-laka
o Trajanje: oko 5h-6h
 Za realizaciju ture planina Starica, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 U organizovanom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski.
 Data cena je za članove "Explore Serbia". Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3100 dinara.
Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara
 Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 1300 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 1900 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

 

 

 

Tagovi: planina, tura, planina starica, planinarenje, srbija, explore serbija, istrazuj, izlet, avantura, oprema, zima, zimski ambijent

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: