planinski masiv prokletije
140 EUR

Planinski masiv Prokletija by Nature Travel Office 07.07.2022 - 10.07.2022. (4 dana)

Prokletije su planinski venac koji se pruža na području tri države: Crne Gore, Albanije i Srbije (deo Kosova i Metohije). Pripadaju velikom Dinarskom sistemu, koji se proteže od Slovenije do Albanije u dužini od 650 km.

Najviši vrh Prokletija i ujedno celog Dinarskog sistema je Maja Jezerce (2694 mnv).

Prokletije ili na albanskom “Bjeshket e Nemuna”, što u prevodu znači proklete ili zabranjene planine, najbolje opisuje ovaj divlji krajolik Balkanskog poluostrva.


PROGRAM PUTOVANJA

I DAN (07.07.): Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 12:00 časova. Putovanje kroz Srbiju i Crnu Goru sa usputnim pauzama radi odmora i graničnih formalnosti. Dolazak u Nacionalni park Prokletije u večernjim časovima. Smeštaj u katunima Maja Karanfil u Gusinju. Večera. Noćenje.

II DAN (08.07.): Opcija 1: Rani doručak. Transfer do Vusanja (12 km od našeg smeštaja u Grbaji). Uspon na najviši vrh Prokletija – Maja Jezerce (2694 mnv), započinje kod bivše policijske stanice u Vusanju, gde staza dalje vodi preko ponora reke Grlje do karaule Zastan koja se nalazi na 1340mnv. Jednom od lepših staza u čitavom masivu Prokletija, kroz dolinu jezera se izlazi na prevoj koji se nalazi na 2277 mnv. Od prevoja do vrha je tehnički, zahtevniji deo staze – kroz stenu, sipar i krušljiv kuloar. Ukupna dužina staze je blizu 30 km sa 2100 m uspona. Potrebno vreme za prelazak staze je 12 časova. Opcija 2: Doručak: Grebenska
kružna tura: Volušnica (1879 mnv), Popadija (2057 mnv), Talijanka (2036 mnv). Ukupna dužina staze je blizu 11 km sa usponom od 1100m. Za ovu turu je potrebno oko 6 sati laganijeg hoda. Povratak u Vusanje. Transfer do smeštaja. Večera. Noćenje.

III DAN (09.07.): Nakon doručka transfer do Vusanja u jutarnjim časovima. Iz Vusanja, stazom kroz selo Zarunice izlazimo na prevoj Ćafa Borit, gde strmim terenom nastavljamo do Zla Kolate (2534 mnv), najvišeg vrha Crne Gore. U povratku, istom stazom do Vusanja i dalje do smeštaja kao u dolasku. Staza ukupne dužine 20 km sa usponom od oko 1400 m zahteva srednji nivo fizičke spreme. Večera. Noćenje.

IV DAN (10.07.): Doručak. Uspon na vrh Očnjak (2185 mnv), najatraktivniji vrh u dolini Grbaje. Stazom kroz šumu i preko sipara dolazi se do podnožja samog vrha. Završni deo uspona podrazumeva prelazak stenovitog terena sa mestimičnim osiguranjem u vidu sajli. Ukupna dužina staze je blizu 7 km sa ukupnim usponom oko 1000 m i zahteva visoku fizičku spretnost. Povratak sa vrha istom stazom kao u usponu. Kratak odmor, pakovanje opreme i polazak ka Srbiji. Dolazak u Srbiju u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Tip avanture: planinarenje
Polazak: 07. jul 2022.
Grupa: 10-12 osoba
maksimum
Trajanje: 4 dana
Način putovanja:
kombi/minibus/auto
Tehnička zahtevnost:
1 2 3 4 5 6 7
Fizička kondicija:
1 2 3 4 5 6 7
Opšte informacije

Crna Gora – Planinski masiv Prokletija


CENA: 140 evra u dinarskoj protivvrednosti

Cena aranžmana obuhvata:
 Prevoz kombijem/mini-busom turističke klase po programu
 Tri noćenja sa doručkom u “Bungalows katun Maja Karanfil” u Gusinju u 1/3 i 1/4 sobama
 Uspon na sve vrhove navedene programom
 Usluge licenciranog turističkog vodiča
 Usluge licenciranog planinskog vodiča
 Organizaciju i vođstvo puta

Cena aranžmana ne obuhvata:
 Ostale obroke
 Individualne troškove

NAPOMENA:

Za polazak iz Beograda, doplata od 20 evra po osobi. Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti. Prevoz iz Beograda se organizuje za grupu od minimum 6 putnika. Organizator zadržava pravo da, u slučaju nepredviđenih okolnosti, promeni plan i program.

SMEŠTAJ:

Objekat “Bungalows Katun Maja Karanfil” se nalazi u mestu Gusinje i nudi besplatan Wi-Fi, restoran, terasu i bar. Gosti brvnare mogu da uživaju u doručku na bazi švedskog stola ili kontinentalnom doručku. U okviru objekta Katun Maja Karanfil Bungalows dostupno je dečje igralište. Nakon dana provedenog u vožnji bicikla, skijanju ili pešačenju, gosti mogu da se opuste u vrtu ili zajedničkom salonu.

ZA AVANTURU PONETI:

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanku jaknu sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili duksericu, rezervne pantalone, naočare, kapu, kremu za sunčanje, kupaći kostim, peškir. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

NAČIN PLAĆANJA:

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: