Odgovorno ponašanje u prirodi
Na upit

Ponašanje u prirodi: Saznaj kako biti odgovoran prema prirodi

Da li je naše ponašanje u prirodi odgovorno?! Šta mislite?
Trudimo li se da prirodu svojim prisustvom ne narušimo, ne uznemirimo i ne uništimo? 

Kao što znate, Avanture duboko veruju u to da je čovek neraskidivo povezan sa prirodom i da nam boravak u njoj i te kako doprinosi zdravlju. Mentalnom i fizičkom. 

Akcija koju sprovodimo ‘Ti avanturišeš – mi sadimo drveće’,  dokaz je tome koliku želju imamo da damo ekološki doprinos.

Međutim, sve češće se susrećemo sa zagađenim rekama, vazduhom, okolinom. Prisustvujemo scenama kad se priroda uništava, uznemirava. I to nas rastužuje. 

Blog post

Zato smatramo da je odgovorno ponašanje u prirodi važno i da ova tema treba da se nađe na našem blogu. Da vas inspiriše, podstakne na savesno ponašanje tokom boravka u prirodi i da vas podseti šta to zapravo podrazumeva. 

 

Nekoliko naših saveta kako da se odgovorno ponašate u prirodi su: 

1. Ne bacajte đubre!
Nikako! Ukoliko i nema kante u blizini, đubre ponesite sa sobom i pri prvom susretu sa kantom bacite. Nemojte da vam izgovor bude da nemate gde da stavite ili da nema kante, molimo vas. Za održivu i čistu planetu, dovoljno je da samo pođemo od sebe i mi sami ne narušimo lepotu iste.

Na mnogim izletištima ćete i videti table na kojima piše “Ne bacajmo smeće”, pa poštujmo to. Hajmo da, kako smo mi zatekli čisto, tako ostavimo i drugima. 


2. Pokupite i tuđe đubre.
Kada planinarite, vozite biciklu, kampujete ili jednostavno šetate u prirodi, pa usput zateknete omot od čokoladice, limenku od piva ili plastičnu flašu, pokupite i ponesite do prve kante. Dok drugi narušavaju prirodu, vi to nemojte izignorisati, već po svom osećaju uradite ono što je najbolje u tom trenutku – pokupite tuđe đubre.

Odgovorno ponašanje u prirodi

 

3. Nemojte praviti buku.
Na koje načine možete to raditi? Tako što puštate glasnu muziku, derete se, dovikujete..

Posebno ne na lokacijama koje predstavljaju staništa životinja. Imajte u vidu da se nalazite na mestima koja predstavljaju njihov dom i potrudite se da ih svojim prisustvom ne uznemiravate i ne plašite.

4. “Leave animals and plants alone”
Ne narušavajte mir životinjama, ne jurite ih, ne ubijajte i ne gazite. Nemojte brati biljke i gljive.  Ostavite životinje i biljke da budu u miru. Ipak, priroda je njihovo stanište. A mi smo samo trenutni prolaznici.


5.
Vodite računa gde palite vatru.
Pod ovim mislimo da je važno da spomenemo da paljenje vatre nije zabranjeno, već je dozvoljeno SAMO na mestima koja su za to namenjena. Vatru možete paliti na postavljenim ložištima, koristeći isključivo grane koje su na zemlji. Bez kidanja i čupanja grana sa drveća.

Na kraju, ne zaboravite da proverite da li ste u potpunosti ugasili vatru!


6. Kampujte odgovorno.
Odlučili ste se da kampujete? Strava. Uradite to.

Mi vam savetujemo da to bude na mestima koja su uređena i označena za takav vid avanture. Kad zateknete čist i uređen ‘perfect spot’, potrudite se da ga takvog ostavite i za nekog drugog. 


7. Vozite obeleženim putevima.
Putovanja kolima imaju svoje prednosti, zato se mnogi odlučuju da se upravo tim prevoznim sredstvom upute u avanture. Zato dragi avanturisti, obratite pažnju da vozite isključivo obeleženim i javnim putevima. Kao i da parkirate na obeleženim parkinzima. Pri poseti nekom od vidikovaca, kolima se isključivo krećite do obeleženog mesta za parking.

Ako provodite vreme u prirodi, onda se potrudite da kola što manje koristite i da sve relacije prelazite šetajući. Ili vozeći biciklu, ako imate priliku za to.   

 

Da bismo napravili promene, moramo se ujediniti i poboljšati svoje ponašanje u prirodi zajedno.

Za kraj, tu je nadaleko poznata fraza.


Ne ostavi ništa osim otisaka stopala,
ne ponesi ništa osim utisaka i sećanja,
ne ubij ništa osim svog vremena.

Mi bismo dodali još i ‘ne ponesi ništa, osim fotografija’.
💡 Podsetnik svaki put kad se uputite u novu avanturu u prirodi! 

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: