povlen u proleće
2.200 RSD

OTKAZANO: Povlen u proleće by Explore Serbia by Explore Serbia 01.05.2022. (jednodnevna)

Povlen u proleće – Povlen je najviša od Valjevskih planina, koju čine više vrhova gde je najviši Mali Povlen sa 1347 m, zatim Srednji Povlen 1301 m i Veliki Povlen 1271 m. Povlen ima trapezast oblik, a planinsko bilo je blago nagnuto i pošumljeno. Sam greben Malog Povlena je relativno uzak, ali se sastoji od blagih humova između kojih je usečeno nekoliko plitkih vrtača.

Na Povlenu izviru reke Trešnjica, Sušica, Gradac, Rogačica, Skrapež. Njegovim severnim rubom prolazi reka Jablanica, a Drina ivicom najjužnijih pobrđa.

Na ovoj pešačkoj turi ići ćemo na sva tri vrha Povlena. Planina je posebno lepa u jesen i sa njenih vrhova se pružaju veličanstveni vidici na okolinu.

PROGRAM IZLETA:

  • Beograd – Valjevo – Vidikovac Vellika stena – Debelo brdo
  • Polazak iz Novog Sada u 5.30h
  • Polazak iz Beograda u 7.00h
  • Putovanje ka Valjevu i vidikovcu Velika stena. Kratka pauza na vidikovcu odakle se pruza nestvaran pogled na jezero Rovni. Na polaznu tačku pešačenja na Debelom brdu stižemo oko 10.30 h. Kratka priprema za -pešačenje.
Povlen u proleće:

Polazak na pešačku stazu koja kreće u blizini planinarskog doma na Povlenu. Početak staze ide kroz šumu i relativno je strm, vodi do vrha Veliki Povlen na 1271 m. Zatim se grebenom nastavlja do Srednjeg Povlena na 1301 m. Predah i uživanje na vrhu.

Nakon toga sledi spust i uspon na najviši vrh Povlena, Mali Povlen na 1347 m. Uspon je strm, ali kratak.

Povratak na početnu tačku pešačke staze ide podnožjem vrhova i završava se kod planinarskog doma.

Podaci o pešačkoj stazi: srednje-laka, dužine 12 km, sa ukupnim usponom/spustom od oko 650 m, trajanje oko 6h sa pauzama. Bez obzira što je staza kratka, zbog naizmeničnog uspona i spuštanja, ne spada u laku kategoriju.

Tokom ture na sve strane se pružaju beskrajni i prelepi vidici, koji su naročito lepi u jesenjim bojama.

Povlen-Valjevo-Beograd

Nakon pešačenja, u povratku i u dogovoru sa grupom, može se organizovati kasni ručak u nekom od obližnjih restorana.

Povratak za Beograd gde stižemo do 21h.

CENA: 2200 din.

U cenu je uključeno:

Prevoz minibusom iz Beograda

Pešačka tura na Povlenu sa licenciranim planinarskim vodičem

U cenu nije uključeno:

Ručak i ostali individualni troškovi

DODATNE NAPOMENE:

Oprema za turu Povlen u prroleće: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima, preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i nešto hrane (grickalice, sendviči, voće).

Podaci o pešačkoj stazi:

Dužina: 12 km

Ukupni uspon/spust: oko 650 m

Težina: srednje-laka, pešači se šumskim putevima i preko livada

Trajanje: oko 6h sa pauzama

Za realizaciju ture Povlen u jesen, neophodno je minimum 18 prijavljenih.

U organizovanom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski.

Data cena je za članove “Explore Serbia”. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 2800 dinara.

Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara.

Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 1600 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 2200 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

 

 

 

Tagovi: povlen u proleće, mali povlen, veliki povlen, srednji povlen, planina, planinarenje, uspon, hajk, staza, greben, vrtače, pobrđa, rovni, veliki stena

 

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: