Povlenske kugle
1.500-3.200 RSD

Povlenske kugle by Trinity Nature 19.11.2022. (jednodnevna)

Povlenske kugle by Trinity Nature.

Okupljanje u Beogradu: 06:40h na parkingu ispred Sava Centra (ulaz iz Vladimira Popovića)
Polazak iz Beograda: 7:00h
Dolazak: oko 9:30h
Start ture kod okoline sela Zarožje: 10:00h
Kraj ture: oko 16h
Dužina ture: 15km
Vertikalni uspon: +400m
Tip staze: Kružna
Kondiciona zahtevnost staze: Srednje zahtevna 3/6
Pogodna za decu do 12 godina: NE
Teren: Šumski, makadamski, travnati
Predviđeno efektivno vreme trajanja: oko 5h
Tempo: Umeren 4km/h
Dodatna oprema: 1.5l vode, kape ili bandane, energetski barovi, hrana, krema i naočare za sunce, kačket, štapovi (toplo preporučujemo)
Povratak za Beograd: oko 17h

CENA:
“Hiking tura”, sopstveni prevoz – 1500 dinara
“Hiking tura”, organizovan prevoz – 3200 dinara

Opis pečaščke ture

Na oko 35 kilometara južno od Valjeva, u ataru sela Taor ili preciznije njegovom zaseoku Mravinjci, nalazi se jedinstvena prirodna i geološka pojava u Srbiji koja se u ovom kraju smatra, u najmanju ruku, čudom prirode.

Na petnaestak minuta hoda od lokalnog puta, u jaruzi periodičnog potoka do koje vodi neobeležena strma staza, nalaze se stenovite formacije gotovo idealnog loptastog oblika.

Dobro sakrivene od sveta, među lišćem bukove šume na obroncima Povlena, ove kugle intrigiraju i bude maštu lokalaca, kao i malobrojnih posetioca, privučenih pričama o prirodnom čudu.

Staza startuje u zaseoku Mravinjci i nakon par kilometara dolazimo do potoka gde se nalaze Povlenske kugle, put nas dalje vodi ka najvišem vrhu planine Povlen (Mali Povlen 1347 m.n.v.). Ovaj put se na Mali Povlen penjemo blažom stranom a spuštamo strmijom vrlo kratko nekih 400m. Prolazimo pored crkve svetog Arhiđakona i kružnom putanjom se vraćamo na početnu lokaciju.

Duž spušanja se pružaju prekrasni vidikovci na sve strane. Planina Povlen je jedna od najlepših u ovom regionu i ovaj put joj se vraćamo ali sa potpuno novom rutom.

Vidimo se na stazi!

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: