suva planina
6.400 RSD

POZITIVNA TREMA – Suva planina by Hiking Tour Serbia 23.07.2022 - 24.07.2022. (2 dana)

Konačno smo se osmelili da se okušamo u usponu na nestvarnu planinu – Suva planina, malo je reći da samo imamo tremu… Pozitivnu, svakako… Plan je da uživamo u nestvarnom pogledu na skoro vertikalni greben ove planine, pored toga da rashladimo noge u Svrljiškom Timoku, zavirimo do kotlova Belice i divimo se pogledu na Niševačku klisuru…

POZITIVNA TREMA – Suva planina
DATUM: 23-24.07.2022.
SMEŠTAJ: PRIVATNI SMEŠTAJ NIŠKA BANJA, SOBE 1/2 I 1/3

KOJI JE PROGRAM?

23.07.2022. NOVI SAD – BEOGRAD – NIŠEVAC – NIŠEVAČKA KLISURA – KULE STAROG SVRLJIGA – KOTLOVI BELICE – KUPALIŠTE BANJICA – NIŠKA BANJA
Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 5:00 h, iz BEOGRADA u 06:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Noćna vožnja autoputem ka Nišu i Svrljigu, uz mogućnost još nekih putnika na usputnim stajalištima.

U ranim jutarnjim časovima dolazak u malo i zavučeno selo NIŠEVAC.

Počinjemo našu 9km dugu šetnju prugom koja prati tok Svrljiškog Timoka i upućujemo se ka NIŠEVAČKOJ KLISURI. Usput ćemo uživati u prelepim okomitim liticama koje nas okružuju, a šlag na torti će biti prelazak mosta Milutina Milankovića izgrađenog davne 1913. godine.

Nakon toga sledi uspon do ostataka KULE STAROG SVRLJIGA odakle se pruža nestvaran pogled ka samoj klisuri i pređenom mostu. Imaćemo priliku da se divimo snazi ove malene reke…
Sledi spust natrag i ponovni prelazak mosta, potom skretanje, prelazak reke i kratka šetnja do nadaleko čuvenih KOTLOVA BELICE. Ova rečica je formirala predivne kamene bazene, a mi ćemo imati priliku da vidimo neke od njih, u zavisnosti od vodostaja.

Potom se vraćamo do KUPALIŠTA BANJICA gde nas očekuje relaks u prozirnoj vodi Svrljiškog Timoka, dok smo okruženi velelepnom klisurom kojom smo prethodno pešačili i videli je iz svih mogućih uglova.

Ostaje nam još samo povratak prugom do početne tačke, a zatim vožnja do Niške banje, smeštanje u sobe i odmor za sutrašnji spektakl.

24.07.2022. NIŠKA BANJA – BOJANINE VODE – TREM – JELAŠNIČKA KLISURA – BEOGRAD – NOVI SAD
U ranim jutarnjim časovima napuštamo smeštaj i očekuje nas kratka vožnja ka BOJANINIM VODAMA. Odavde krećemo u 15 km dug hajk, u toku koga nas očekuje oko 1100 m uspona i isto toliko spusta.
Već u samom startu ćemo imati priliku da vidimo sa kakvim gorostasom se suočavamo. Svakim trenutkom uspona bićemo sve bliži TREMU, neverovatnom pogledu ka grebenu ove planine i njegovim 1800 m visokim vertikalnim liticama. Ovakav prizor se može zateći na svega malo mesta u Srbiji, tako da će svaki trenutak boravka na vrhu biti vredan pamćenja.
Očekuje nas lagani spust istom stazom, kratka vožnja do predivne JELAŠNIČKE KLISURE gde ćemo napraviti kratku foto pauzu za kraj ove nezaboravne avanture. Potom krećemo nazad ka našim polaznim tačkama u Beogradu i Novom Sadu.

CENA: 6.400 RSD

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći, peškir, papuče

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2021.godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Donacijom u gore navedenoj vrednosti naši članovi pokrivaju troškove prevoza do svih odredišta iz programa, uslugu jednog noćenja u Niškoj banji, kao i boravišnu taksu.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji i izjašnjavanjem da li ste zainteresovani za krstarenje. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.

– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

 

 

 

Tagovi: srbija, avantura, suva planina, pozitivna trema, avantre, hiking tour serbia, planinarenje, trem, kula starog svrljiga, kotlove belice

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: