praškozorje
209 EUR

PRAŠKOZORJE by Hiking Tour Serbia 08.11.2023 - 13.11.2023. (6 dana)

Pođimo u zemlju u kojoj je pivo jeftinije od vode, a šume toliko inspirativne da svaka ima svoju legendu… Upoznajmo dolinu Elbe u svom zlatnom izdanju, osmotrimo Prag iz nekih novih uglova!
PRAŠKOZORJE
DATUM: 08-12.11.2023. ( Povratak 13.11. u ranim jutarnjim časovima)
KOTIZACIJA: 209e (UKLJUČUJE: prevoz, smeštaj (3x noćenje sa doručkom), vođenje i čitavu organizaciju)

KOJI JE PROGRAM?

08.-09.11.2023. BEOGRAD – NOVI SAD – PRAG (Polu urbani hajk sa najlepšim vidikovcima ka gradu i obilazak centra)
DUŽINA RUTE: 6km
VISINSKA RAZLIKA: 200M
TEŽINA: LAKA
Polazak 08.11.2023. iz BEOGRADA u 18:00h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 19:15h , Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja ka PRAGU uz mogućnost ulaska još nekih putnika na usputnim stajalištima.
U ranim jutarnjim časovima pristižemo u zlatni Prag i krećemo sa laganim jutarnjim hajkom koji počinjemo od Strahovskog manastira sa čijih se vinograda pruža fenomenalan pogled ka gradu i najavljuje avanturu…
U nastavku prolazimo pored mini Ajfelove kule, odnosno tornja Petrin i spuštamo se petrinskim parkom ka gradu uz još nekoliko vidikovaca, vodopadčića i preko gradskog voćnjaka se dolazimo na maleno ostrvo Kampa.
Posle kontakta sa Vltavom prelazimo Karlov most i ulazimo u staro jezgro Praga osećajući se kao putnici kroz vreme…
Sledi smeštanje u hotel i mogućnost odlaska do brda Vitkov i spomenika Janu Žižki u poslepodnevnim časovima ukoliko bude vremena i dovoljno zainteresovanosti…
10.11.2023. PRAG – KAMENE SKULPTURE U OKOLINI MESTA ŽELIZY – SLOUP ZAMAK
DUŽINA RUTE: 10km
VISINSKA RAZLIKA: 200M
TEŽINA: SREDNJA
U ranim jutarnjim časovima se vozimo do malenog mesta Želizy gde nas čeka šuma puna skrivenih kamenih skulptura raznoraznih lokalnih bogova i mitskih stvorenja kao i pećina ukrašenih zanimljivim reljefima… Zaplovimo u svet mašte i mitova i očekujmo neočekivano!
Zatim sledi kratka vožnja do mesta po imenu Sloup i obilazak zamka nastalog na uglačanoj peščanoj steni koji neodoljivo podseća na čuvene meteorske manastire.
Po završetku obilaska povratak nazad u Prag. Noćenje.
11.11.2023. PRAG – PRAVČICKA PRERAST – MOST BASTEI
DUŽINA RUTE: 4km + 4,5km
VISINSKA RAZLIKA: 200M + 200m
TEŽINA: LAKA + LAKA
Nakon doručka napuštamo smeštaj i idemo ka najvišoj prerasti napravljenoj od peščanog kamena u Evropi! Pogled ka njoj ostavlja bez daha, a pitanje da li je zaista ovo sve stvarno verovatno će ostati sa nama još neko vreme!
U nastavku idemo ka neverovatnom mostu Bastei i drugom delu današnje magije… Neka Elba teče ispod nas u svom punom sjaju, a mi ćemo stati na sekund i zahvaliti se na svoj lepoti koju nam je pružila!
Po završetku obilaska povratak nazad u Prag. Noćenje.
12.11.2023. PRAG – DIVOKA ŠARKA – NOVI SAD – BEOGRAD
DUŽINA RUTE: 10km
VISINSKA RAZLIKA: 300M
TEŽINA: SREDNJA
Nakon doručka pakujemo stvari u autobus i krećemo ka predgrađu Praga i šumi poznatoj kao Divoka šarka. Ovde nas očekuje predivan hajk uz Šarecki potok, kao i prolazak kroz njegov kanjon. Malo vode, malo mostova i po neka drvena stazica preko livade, sve što nam je za sreću potrebno…
Po završetku sledi lagani povratak nazad ka Srbiji i kraj programa.
ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!
– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
VAŽNE NAPOMENE!!!
– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HIKING TS (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2023. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a, kao i članova udruženja EKOTOPIA
-U sklopu kotizacije učesnici dobijaju prevoz, smeštaj (3x noćenje sa doručkom), vođenje i čitavu organizaciju)
-Ulaznice za zamak Sloup, most Bastei i Pravčicku prerast nisu uključene i variraju u rangu 1-5e
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– U slučaju otkazivanja ili nepojavljivanja povrat novca nije moguć
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: