Skijanje donosi mnoge avanture
Na upit

Pripreme za prvo skijanje – Ski škola i oprema

Planiranje vašeg prvog skijaškog putovanja može biti neverovatno uzbudljivo i ima za zadatak dosta pripreme u pribavljanju opreme i uputstava. Mnogo stvari vam prolazi kroz glavu dok se pripremate za svoje prvo skijanje. Veoma ste radosni zbog novog iskustva, ali u isto vreme i nervozni jer niste sigurni šta da očekujete. Jedan od ključnih načina za suzbijanje ove neizvesnosti i napetosti je da se sa nekim stvarima upoznate unapred.

Ne brinite, na pravom ste mestu da saznate neke korisne savete za skijanje za početnike.. pa da krenemo.

Škola skijanja za početnike

Pripreme za prvo skijanje - Ski škola i oprema

Kada skijate prvi put, preporučljivo je uzeti bar par časova škole skijanja. Čak i ako uzmete samo jedan da biste se upoznali sa potrebnim osnovnim veštinama i manevrima, to će uveliko poboljšati vaše iskustvo. Učenje skijanja sa prijateljima je definitivno zabavno, ali pomalo opasno. Naš savet je da taj posao prepustite profesionalcima. Škola skijanja je najpametniji izbor za svakog početnika.

Škola skijanja – grupni časovi

Grupni časovi su generalno najbolji i najekonomičniji  način na koji se mnogi ljudi upoznaju sa skijanjem. Tokom grupne lekcije, vi i drugi početnici ćete provesti nekoliko sati učeći kako da obučete opremu, da se popnete na planinu, skliznete nazad, kontrolišete brzinu i pravac…

Časovi traju određen vremenski period (sat, dva, tri..) tako da ćete ostatak dana moći sami da vežbate sa prijateljima i porodicom. Ako zaista želite da brzo učite, privatni časovi mogu biti prednost. Instruktor će se fokusirati samo na vas, omogućavajući vam da napredujete brže nego da ste u grupi.

Škola skijanja – individualni časovi

Ako želite više individualne pažnje nego što pruža grupni čas, razmislite o privatnom času. Privatni časovi su obično skuplji od grupnih časova.  Trening jedan na jedan daje instruktoru veću kontrolu nad savladavanjem veština i učenju novog. I naravno, veću posvećenost.

Šta ću naučiti u školi skijanja?

Naučiti kako skijati ne znači samo umeće spuštanja niz stazu sa skijama na nogama. Instruktori imaju zadatak da se postaraju da vas nauče potrebnim veštinama za bezbedno skijanje svaki put kada krenete na stazu. Podrazumeva se da ćete naučiti kako da skrenete, usporite, stanete i kako da se vozite žičarom.

Osim što će naučiti kako da pravilno koristite svoju opremu, vaš instruktor će vas takođe naučiti o svim elementima skijanja, uključujući pravila i propise za žičare, kao i planinske oznake i njihovo značenje. Da biste zaštitili sebe i druge, podjednako je važno da budete svesni znakova i šta oni znače. Kao i za vožnju, postoje pravila ski saobraćaja kao što su jednosmerne staze, ko ima prednost, gde možete da stanete, a gde ne, i kako reagovati u situacijama koje su nepredviđene ili opasne. Uz savladavanje veština samog sporta dobićete i znanje iz bezbednosti, kako bi čuvali sebe ali i druge.

5 razloga da naučite da skijate

Oprema za skijanje

Oprema za skijanje

Ova zgodna lista će ublažiti stres i obezbediti da imate sve što je potrebno da u potpunosti uživate u zimskom odmoru. Ako ne posedujete neke od osnovnih stvari navedene u nastavku, ili nemate dovoljno novca za kupovinu, možete ih iznajmiti u većini odmarališta. Iznajmljivanje je i naša preporuka. Kako budete učili i  vremenom postajali sve bolji, vaš stil skijanja će se promeniti. Ako ste na početku odmah kupili novu opremu, samo ćete kasnije morati da potrošite novac na kupovinu nečeg drugog, što se ispostavilo kao prigodnije za vas. Dakle, za početak se oslonite na opremu za iznajmljivanje.

1. Skije i štapovi

Zaposleni u iznajmljivanju opreme su iskusni  i znaće da vas upute pri izboru, pazeći da su vaše skije i štapovi prikladni za početnike. Oni će takođe pomoći da se skije podese na osnovu vaše fizionomije i sposobnosti.

2. Skijaške čizme

Skijaške čizme su jedini deo opreme koji se preporučuje da posedujete sami, odnosno da ne iznajmljujete.  Čizme su dizajnirane da budu u skladu sa vašim stopalima, tako da su one koje iznajmite, često veoma neprijatne. Ako je ikako moguće, predlažemo da kupite sopstvene čizme, čak i ako vam je to prvi put. Biće vam mnogo udobnije i mnogo više ćete uživati u iskustvu.

3. Skijaška kaciga

Za skijaše, bezbednost je najvažnija i nikada se ne treba igrati sa rizicima od povreda glave. Postoji asortiman kaciga dostupnih za kupovinu ili iznajmljivanje, tako da ćete sasvim lako da pronađete onu koja odgovara i ima bezbednosnu ulogu.

Skijanje donosi mnoge avanture

4. Skijaška jakna i pantalone

Za skijanje je takođe ključno nošenje odeće koja je topla, izolovana i otporna na vetar i vodu. Dok ste na planini, vreme može da varira. Odeća otporna na vremenske prilike održavaće vaše telo toplim i suvim bez obzira na mokar sneg ili minus u vazduhu. Osećati se zaleđeno i biti mokar je najbrži način da pokvarite dan ali i zdravlje, tako da su skijaške jakne i pantalone neophodne.

5. Rukavice

Rukavice su takođe veoma važni skijaški predmeti. Pošto će vam ruke biti u kontaktu sa snegom tokom celog dana, neophodne su vodootporne i tople rukavice. Vaše rukavice takođe treba da obezbede dovoljno slobodnih pokreta šakama i prstima, tako da možete lako držati ski štapove.

6. Ski Naočare

Naočare vam pomažu da čuvate vid dok se borite protiv sunčevog odsjaja i  beline snega. Ako iznajmljujete kacigu, verovatno će vam preporučiti i iznajmljivanje naočara. Naočare se često uklapaju različito u zavisnosti od kacige, tako da će ovo osigurati da odgovaraju.

7. Ranac

Da biste bili sigurni da ste spremni za sve, mudro je poneti ranac ispunjen različitim asortimanom stvari koje vam mogu zatrebati. Na primer, možete spakovati kremu za sunčanje, labelo za usne, šalove, kape, eksternu bateriju i druge male predmete.

Zaključak

Kao skijaš početnik, vaš prvi zimski odmor ćete najverovatnije većim delom provesti u učenju i vežbanju. Pošto će vaš sveukupni stav odrediti koliko ćete se pri tom i zabaviti, donesite odluku da ćete se dobro provesti čak i kao laik i đak. Na kraju krajeva, bićete na svežem vazduhu na prelepoj planini i to u društvu!

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: