prokletije biser prirode
8.900 RSD

PROKLETIJE | biser prirode Balkana by Srbija za mlade 17.08.2023 - 20.08.2023. (4 dana)

Prokletije biser prirode / Prokletije, čiji naziv upućuje na netaknutu divljinu, nepristupačne vrhove, zastrašujuće litice i misteriozna jezera, pre nego na prizvuk kakve kletve. Mnogi ih smatraju najlepšim planinama Balkana. Nalaze se na tromeđi Crne Gore, Srbije i Albanije. Smeštene na krajnjem jugu Dinarida, razuđenim vencem vrhova (preko 2. 500mnv), ukrštenim grebenima, brojnim procepima i cirkovma, strmim padinama i dubokim dolinama koje ih presecaju, navele su austrijskog geologa Ami Bue-a da ih sredinom XIX veka proglasi „Alpima na jugu Evrope“.

Ne odgovara ti ovaj termin? Ne brini, imamo ih još u ponudi.

Prokletije, čiji naziv upućuje na netaknutu divljinu, nepristupačne vrhove, zastrašujuće ltice i misteriozna jezera, pre nego na prizvuk kakve kletve. Mnogi ih smatraju najlepšim planinama Balkana. Nalaze se na tromeđi Crne Gore, Srbije i Albanije. Smeštene na krajnjem jugu Dinarida, razuđenim vencem vrhova (preko 2. 500mnv), ukrštenim grebenima, brojnim procepima i cirkovma, strmim padinama i dubokim dolinama koje ih presecaju, navele su austrijskog geologa Ami Bue-a da ih sredinom XIX veka proglasi „Alpima na jugu Evrope“.

Imaćemo 3 dana lakše varijete na Prokletijama,  jer je uspon na neke druge vrhove Prokletija znatno teži.

Petak – Uspon na katun Vezirova brada i Maja Podgojs 2021mnv

Sa ovih vrhova se pružaju nestvarni pogledi na Visitor, Karanfile, dolinu Grebaje i Ropojane, Gusinje, Vusanje, Plav i Plavsko jezero.

Dužina staze: 11 km
Najniža tačka: 1022 mnv
Najviša tačka: 2021 mnv
Ukupno savladan uspon: 1158 m
Ukupno savladan silazak: 496 m
Kondicijska težina: 5/10
Trajanje uspona: 6-7 sati (u zavisnosti od spremnosti grupe)

Subota – Uspon na  Volušnicu 1879 mnv, Talijanku 2056 mnv i Popadiju 2057 mnv

Moglo bi se reći da su ova tri vrha centralni deo Prokletija. Sa njih se vide i pitomi i surovi delovi Prokletija. Takođe, najviše prokletijskih vrhova vidi se sa ova tri tačke. Nema šanse da vas pogled sa Volušnice, Talijanke i Popadije ostavi ravnodušnim.

Dužina staze: 12 km
Najniža tačka: 1144 mnv
Najviša tačka: 2057 mnv
Ukupno savladan uspon: 960 m
Ukupno savladan silazak: 962 m
Kondiciona težina: 5/10
Trajanje uspona: 6-7 sati

Nedelja – Lakša pešačka tura dolinom Ropojanje uz obilazak Ali-pašinih izvoraOka Skakavice (Savinog oka) i vodopada Grlje.

Za prelak granice nisu potrebne Covid propusnice.

PLAN I PROGRAM: 

ČETVRTAK

-21.00 polazak iz Beograda.
Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za mesto polaska i broj vodiča!

PETAK

-06.30h posle ujutru dolazak u dolinu Grebaje i priprema za uspon.
-07.00 – 13.00
Pešačka tura od doline Grebaje do katuna Vezirova brada i Vrha Maja Podgojs sa kojih se pružaju nestvarni pogledi na Visitor, Karanfile, dolinu Grebaje i Ropojane, Gusinje, Vusanje, Plav i Plavsko jezero. Povratak nazad do smeštaja.
-Oko 15.00h
-Povratak nazad u dolinu Grebaje. Odlazak u smeštaj
-Slobodno vreme za odmor
-Noćenje

Pogled sa staze na kojoj smo u petak.

Pogled sa vrha Maja Podgojs na kojem smo u petak.

SUBOTA

-Ustajanje oko 8h
-10 – 17h Pešačenje započinjemo od smeštaja, najpre kroz šumu, potom se izlazi na otvoreni prostor sa kojeg se pružaju spektakularni pogledi na sve delove Prokletija. Prvo se izlazi na vrh Volušnica, a posle i na vrhove Talijanka i Popadija, a zatim se. u jednom delu drugom stazom, vraćamo nazad do semštaja.
-Dolazak na smeštaj u popodnevnim satima
-Večera, odmor, druženje
-Noćenje

Volušnica, prvi vrh na stazi u subotu.

 Jedan od najatraktivnijih vrhova koje se vide sa staze na kojoj smo u subotu.

NEDELJA

-Ustajanje oko 6h
-Pakovanje stvari
-07 – 13 Pešačka tura od doline Ropojane uz nestavran pogled na jesnje boje Prokletija. Obilazimo Ali-pašine izvore, oko Skakvice i vodopad Grlja.
-Oko 13.00h polazak nazad za Beograd
-Vožnja uz usputne pauze.
-Dolazak u Beograd do ponoći.

CENA: 8.900 RSD (za sopstveni prevoz 6900 RSD)

 U cenu uključeno: 

– Prevoz

– Smeštaj dve noći u bungalovima katuna Maja Karanfil

– Usluge planinskog vodiča

– Troškovi organizacije programa

U cenu nije uključeno: 

– Obroci tokom ture

– Boravišna taksa 1€ po noći

– Ulaznice za NP Prokletije 1€ po danu

– Redovna godišnja članarina “Srbija za mlade” 500 RSD

*Polazak iz Novog Sad neće biti oraganizovan za ovu turu.

Ali-pašini izvori.

Oko Skakavice (Savino oko).

SMEŠTAJ

Katun Maja Karanfil

Nalazi se u dolini Grebaje u prelepom prirodnom ambijentu, kao iz bajke. Katun poseduje i restoran sa terasom i pogledom koji oduzima dah i jedan je od najboljih ovakovog tipa.

Smeštaj je u bungalovima za 4-6 osoba. Svaki bungalov poseduje sopstevno kupatilo. Takođe u smeštaju postoji peć na drva i grejalice.

VAŽNE NAPOMENE:

1. Veoma je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za događaj.

2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinarskog vodiča

4. OBAVEZNA OPREMA: planinarske cipele, slojevita garderoba, rezervna garderoba, vetrovka, kabanica (za slučaj kiše), kačket/šešir, krema za sunce.

5. HRANA I PIĆE: hrana za svaki uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode.

6. Prodavnice i marketi nam nisu na raspolaganju. Prvo veče i jutro ne stižemo u prodavnicu, jer dolazimo kasno posle ponoći.

NAČIN PLAĆANJA: 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

INFORMACIJE I REZERVACIJE:

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

OPIS STAZA: Prokletije biser prirode

1)Uspon na  Volušnicu 1879 mnv, Talijanku 2056 mnv i Popadiju 2057 mnv

Prvih sat i po markirana staza vodi kroz šumu. Zatim se izlazi na proplanak sa koga se lepo vide Talijanka (2056 m) i Popadija (2057 m). Staza dalje ide strmim padinama Volušnice, sve do vrha. Sve vreme se vide Karaula (1915 m),Trojan (2190 m) i Vezirova brada (1781 m). Od izlaska iz šume pa do vrha, potrebno je oko pola sata hoda.
Sa vrha Volušnice je najlepši pogled na Karanfile, i njihov najviši vrh, Severni vrh (2460 m). Naravno, vide se i ranije spominjani vrhovi.
Zatim se nastavlja uskom i eksponiranom stazom prema Talijanki. Staza ispod samog vrha ide naglo uzbrdo, prilično je strma i naporna. Ali, pogled sa Talijanke je još lepši nego sa Volušnice.

Od Talijanke do Popadije stiže se za petnaestak minuta. Ide se grebenom, levo je Albanija, desno je Crna Gora. Sa Popadije je jednako lep pogled kao i sa Talijanke, samo što se odavde odlično vidi ceo greben Trojana.

Sa vrha Popadije spuštate se strmom stazom na prevoj ispod Volušnice i ulazite u šumu, odakle se dolazi tokom uspona.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Podeli avanturu: