Prokletije planinarenje
60 EUR

Prokletije by Sportski klub Alti 28.07.2022 - 31.07.2022. (4 dana)

Prokletije planinarenje – Očnjak 2185m, Severni vrh 2460, Volušnica 1.879 m, Popadija 2.057m, Talijanka 2.056 m

Deo planinskog masiva Prokletije nalazi se u istočnoj Crnoj Gori. Krase ga vrhovi preko 2000 metara od kojih su mnogi sa visokim stenovitim liticama koje se uzdižu iz zelenih dolina i pašnjaka, a zovu ih i Alpi na jugu Evrope. Jedna od najatraktivnijih je dolina Grbaje koju okružuju s jedne strane pitomi travnati vrhovi, a s druge stenovite gromade izazovne za penjanje na svaki način, kako alpinistički tako i planinarski.

 

PLAN PUTA:

28.07. – u 15h polazak iz Beograda sa parkinga na uglu ulica Drinske u Sarajevske. Putujemo preko Novog Pazara i Berana do Gusinja.
29.07. – u 8h startujemo na uspon na Očnjak (2185 mnv). U završnom delu pristupa na vrh nalazi se sajla za koju se osigurava ferata setom. Šlem je obavezan. Staza je ukupne dužine 7 km i 1000 m visinske razlike. Sa vrha se vraćamo istim putem, te ako neko ne želi da pređe celu stazu može nas sačekati na odgovarajućoj tački.
30.07. – u 6h polazak na uspon na Severni vrh (2460m). Staza je kružna i dužine oko 11 km i 1340 m visinske razilke. Kao i prethodnog dana i odavde je pogled spektakularan na okolne vrhove Prokletija, uključujući i vrhove u Albaniji, kao i najviši Maja jezerce, zatim na Plavsko jezero… Ko želi da napravi pauzu može ostati u dolini Grbaje, gde ćemo biti smešteni. Neće mu ni malo biti dosadno 🙂
31.07. – u 6h uspon pitomijom stranom Grbaje odnosno na Volušnicu (1.879 m), Popadiju (2.057 m) i Talijanku (2.056 m). Sa ovih vrhova pruža se pogled na stenoviti masiv i vrhove na koje smo se prethodna dva dana peli, ali i mnoge druge. Staza je kružna, dužine 11 km sa oko 950 m uspona. Povratak u popodnevnim časovima, pakovanje i polazak za Srbiju.

Noćenje: planinarski dom (višekrevetne sobama) 5 evra noćenje, šator, 2 evra ili privatni smeštaj, 10 evra (dvokrevetne, trokrevetne, petokrevetne sobe). Smeštaj se plaća na licu mesta u planinarskom domu ili vlasnicima privatnog smeštaja. Cena smeštaja ne ulazi u iznos kotizacije. Prilikom prijave se izjašnjavate koju vrstu smeštaja planirate.

Ishrana: treba sa sobom poneti hranu za pešačke akcije, dok u Grbaji ima restorana gde se može ručati/večerati. Prodavnica nema. U nedelju na putu za Beograd imamo pauzu za ručak, najverovatnije u Novom Pazaru.

Oprema: oprema koja je potrebna za penjanje na Očnjak je šlem (može se kupiti u Decathlonu povoljno). Ostalo (pojas i ferata set) se preporučuje. U tom slučaju morate sami nabaviti/pozajmiti/iznajmiti.

Internet: nema nigde, sem u jednom restoranu gde je vrlo loš wifi

Kotizacija: 60 evra u dinarskoj protivvrednosti (u kotizaciju nije uračunat smeštaj)

Ulazak u NP Prokletije se plaća 1 evro dnevno.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

 

Za pešačenja sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 2 litre vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu), faktor za zaštitu od sunca, kapu/maramu . Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.             

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: