Prokletije putovanje
195/249 EUR

Prokletije – dolina Grebaje, Hridsko jezero by Explore Serbia 21.10.2023. (jednodnevna)

Prokletije – dolina Grebaje, Hridsko jezero by Explore Serbia.

Prokletije i njihov planinski venac su jedan od najdivljih i najupečatljivih predela na Balkanu. Trojanske planine nekada, sada i Dinarski Alpi, pružaju se duž severoistoka Crne Gore, severne Albanije i Kosova i Metohije. Prokletije se prostiru od Skadarskog jezera na zapadu, Komova i planine Mokre Gore na severu, Metohijske doline na istoku i reke Drim na jugu. Uz dva najviša vrha Crne Gore – Zla Kolata na 2528m i Maja Rosita na 2524m, Prokletije obuhvataju i najviši vrh na Kosovu i Metohiji – Đeravicu 2656m.

Prema mišljenju mnogih planinara, Prokletije su najlepše planine na Balkanskom poluostrvu.

Krenite sa nama u ovu višednevnu avanturu i uverite se i sami u njihovu lepotu.

PROGRAM AKCIJE:

Prvi dan: Beograd – manastir Mileseva – Bijelo Polje – Plav

 • Polazak iz Beograda u 7 h.
 • Putovanje ka Crnoj Gori, sa usputnim pauzama i obilascima. Obilazak manastira Mileseva kod Prijepolia, pauza u Bijelom Polju.
 • U popodnevnim satima stizemo u Plav gde cemo obici Kulu Redzepagica – kamene kuce i kule su karakteristiëne za podruce Plava i Gusinja. Ove jedinstvene kamene kuce su gradene od 16. do pocetka 20. veka, a razlikuju se po strukturi i formi od drvenih kuca u tom podrudju. Kule su gradene u svrhu odbrane grade. Vecinu kula su izgradili majstori iz Debra u Makedoniii, koi su bili poznati strucnjaci za izgradnju objekata od drveta i kamena. Redzepagica kula je naistariji i najzanimljiviji stambeno-odbrambeni objekat u Plavu. Sagradio ju je 1671. godine Hasan-beg Redžepagić. Kula ima tri sprata povezana drvenim, unutranjim stepenicima. Dva sprata su od kamena, a treci od drveta. Sa svake strane, na drugom spratu, postoje pokriveni drveni balkoni. U prizemlju je bio prostor za smjestaj konja i magacini, a na spratu – sobe za divane, sedeljke, spavanje i obedovanje.
 • Nakon obilaska, smestaj u sobe i odlazak na veceru pored Plavskog jezera. Lokalni meni. Povratak u smestaj pored samog jezera. Nocenje.

Drugi dan: Plav – NP Prokletije – dolina Grebaje, uspon na vrhove Talijanka, Popadija i Volušnica

 • Doručak.
 • Nakon doručka, polazak ka dolini Grebaje, u nacionalnom parku Prokletije. Transfer u trajanju oko 20 min. Dolina Grebaje, oblika potkovice pruža pogled a fantastične vrhove Karanfila, najvisih vrhova Prokletija.
 • Planinarska tura gde ćemo ići na vrhove Talijanka, Popadija i Volušnica.
 • Start počinje od planinarskog doma, iza koga počinje prvo blaga uzbrdica, koja se veoma bro nastavlja, na malo strmiju šumsku stazu. Staza vodi pored potoka Volušnica i lagano dobija sve veći nagib. Od doma do izlaska na dolinu Volušnice potrebno je savladati visinsku razliku od oko 400 m.
 • Popadija se nalazi na samoj granici sa Albanijom i odatle se lepo vide staze koje vode do obližnjih albanskih katuna. Sa vrha Popadija se pruža veličanstven pogled pro na obližnje Karanfile, a onda dalje na masiv Prokletija sa svim najvišim vrhovima. Od Popadije, staza se nastavlja grebenom prema Volušnici. Sa grebena se sve vreme pružaju veličanstveni vidici na suprotne Karanfile, a nadole na prelepu dolinu Grebaje. Od Popadije do Volušnice ima oko 1800 m hoda grebenom. Od vrha Volušnice počinje nagli spust dole do doline Volušnice, staza vodi izmedu stena i povremeno je potrebno malo obratiti pažnju na teži teren i pronaći najbolji prolaz.
 • Kad se stigne do doline, do Grebaje se ide istim putem kao i prilikom uspona. Ručak u katunu u dolini Grebaje – lokalni specijaliteti. Povratak u smeštaj u Plavu. Noćenje.
 • Podaci o planinarskoj stazi: srednja, ukupno trajanje oko 7 sati sa pauzama, ukupne duzine oko 12 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 1200 m.
  – Početak staze: 1.160 m, dolina Grebaje (Planinarski dom “Branko Kotlajić” ili Suljova cesma – Planarski dom
  “Karanfili”).
  – Cilj: Talijanka vrh 2.057, Popadija vrh 2.030 m, Volušnica 1879 m
  – Visinska razlika: 897 m
  – Dužina staze: oko 12 km
  – Izvori vode – 2 izvora, na samom pocetku i u Sumi na prvoi trecini rute
  – Težina staze: srednja

Treći dan: NP Prokletije – dolina Ropojane – Ali-pašini izvori – vodopad Grlja – Oko Skakvice – Veliko jezero – Ropojansko jezero – Plav

 • Rano ustajanje do 7h i doručak.
 • Nakon doručka transfer na suprotnu stranu doline Grebaje – Ropojansku dolinu. Ropojanska dolina je mesto bogato izvorima, vodopadima, kanjonima i planinskim jezerima. Na ovoj turi, preći ćemo Albaniju pa je potrebno poneti dokumenta.
 • Nakon 20ak minuta transfera, dolazimo do Ali-pašinih izvora. Tu voda izvire iz zemlje na površini od preko 300 kvadratnih metara, dajući tokom većeg dela godine oko četiri kubna metra vode u sekundi. Ovo poznato turističko izletište za mnoge građane ovog mesta predstavlja simbol života.
 • Nastavak putovanja ka selu Vusanje i obilazak vodopada Grlja, i Oka Skakavice.
 • Nastavak transfera i polazak na planinarsku stazu od kraja doline. Pešačićemo rutom kojom se uspinje na najviši vrh Prokletija – Maja Jezerce. Plato Zastana se nalazi na oko 1384m, ali nastavljamo ka jezerima kojih ima 5 ili 6 u zavisnosti od količine otopljenog snega. Najviše jezero koje se zove i Veliko jezero je na 1792m. Kupanje u jezeru za hrabre! U ovom delu smo već na albanskoj strani Prokletija. Odmor i lanč paket pored jezera.
 • Nastavak u pravcu vrha Maja Bojs, ali ovaj put se nećemo penjati na vrh već produžiti ka Runicama, i dalje ka Ropojanskom jezeru koje je u junu u svom najlepšem ruhu, te tako napraviti kružnu turu do početnog mesta. Ponovo ulazimo u Crnu Goru u blizini Ropojanskog jezera. Prevoz će nas čekati na istom mestu.
 • Večera se može organizovati u nekom od restorana u Ropojani. Transfer do smeštaja u Plavu. Noćenje.

Četvrti dan: Plav – NP Prokletije – Babino Polje – Hridsko jezero – Beograd

 • Doručak. Napuštanje objekta u 8h.
 • Nakon doručka, izlazak iz smeštaja i transfer do Babinog Polja, odakle kreće hiking tura do najvišeg planinarskog jezera u Crnoj Gori – Hridskog jezera, na nadmorskoj visini od 1970m.
 • Od Babinog Polja do Bajrovica katuna pešačenje je kroz šumu, širim planinskim putem za auta. Nakon kratkog osveženja i pauze, od katuna produžavamo ka jezeru planinarskom stazom kroz šumu i livade. Hridsko jezero je poznato po mnogobrojnim pričama o vilama koje su se kupale na njegovoj površini. Jedna od njih kaže da su jezero stvorili bogovi kao dar šumskim vilama. Radoznalost je dovela ljude da ih traže i gledaju, pa su vile pobegle. Bogove je to naljutilo pa su osuli munje i gromove po okolnim planinama i proklevši ih, pretvorile ih u goli krš. Od tada se planine po predanju zovu Prokletije.
 • Nakon odmora kraj jezera, povratak do Bajrovića katuna, gde ćemo uživati u ručku na katunu sa pogledom na okolne vrhove. Nakon ručka, povratak do Babinog polja i polazak ka Beogradu.
 • Polazak za Beograd je planiran do 15h, kako bismo stigli do 22h, uz napomenu da tačno vreme povratka zavisi od uslova na putevima i usputnih pauza.

CENA: 249 EUR

U cenu je uključeno:

 • Prevoz minibusom iz Beograda
 • Ukupno 3 noćenja sa doručkom u bungalovima ili sobama u privatnom smeštaju
 • Planinarska tura iz doline Grebaje – uspon na vrhove Talijanka, Popadija i Volušnica
 • Obilazak Alipašinih izvora, vodopada Grlja, Oka Skakavice
 • Planinarska tura iz doline Ropojane od platoa Zastan, do Velikog i Ropojanskog jezera
 • Hiking tura do Hridskog jezera
 • Ulaznice za Kulu Redžepagića
 • Takse za ulazak u NP Prokletije
 • Boravišna taksa
 • Obroci: 3 doručka i 3 ručka (2 u katunu i 1 lunch paket u prirodi)
 • Transferi terenskim vozilima na lokalu
 • Lokalni planinarski licencirani vodiči
 • Obilasci prema programu i organizacija ture

U cenu nije uključeno:

 • Ostali individualni troškovi
 • Međunarodno putno zdravstveno osiguranje

Dodatne napomene:

Prilikom prijave uplaćuje se celokupan iznos ili -40% odnodno 100EUR, a ostatak od 149EUR najkasnije do 12. juna.

Smeštaj: dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe u bungalovima sa zajedničkim kupatilima ili privatnom smeštaju u Plavu, u sobama sa sopstvenim kupatilom.
Ishrana: obezbeđena su tri doručka i tri ručka.

Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 195 EUR i podrazumeva korišćenje vašeg prevoza na lokalnim putevima, osim za 3. dan kada moraju da se koriste terenska vozila koja obezbeđuje organizator. Prilikom prijave uplaćuje se celokupan iznos ili -40% odnodno 80EUR, a ostatak od 115 EUR najkasnije do 12. juna.

Neophodna lična oprema za turu Prokletije: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, planinarski štapovi, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za trodnevno planinarenje, dovoljno vode (1,5-2l dnevno), energetski barovi, voće, rezervne majice, dugačke planinarske pantalone, kišna kabanica, čeona lampa, krema za sunčanje, šešir ili kapa, lična karta ili pasoš i zdravstvena knjižica.

Planinarske ture su preporučene za osobe sa dobrom fizičkom kondicijom. Nisu preporučene za osobe sa zdravstvenim problemima. Vodič zadržava pravo da ne povede osobe sa neadekvatnom opremom.

Za sve koji ne žele da planinare, vreme mogu provesti samostalno i uživati u kraćim šetnjama u prirodi.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: