prokletije
6.000 RSD

PROKLETIJE – Očnjak, Severni vrh, Volušnica, Popadija by Alti Sportski Klub 26.08.2021 - 29.08.2021. (4 dana)

Deo planinskog masiva Prokletije nalazi se u istočnoj Crnoj Gori. Krase ga vrhovi preko 2000 metara od kojih su mnogi sa visokim stenovitim liticama koje se uzdižu iz zelenih dolina i pašnjaka, a zovu ih i Alpi na jugu Evrope. Jedna od najatraktivnijih je dolina Grbaje koju okružuju s jedne strane pitomi travnati vrhovi, a s druge stenovite gromade izazovne za penjanje na svaki način, kako alpinistički tako i planinarski.

P L A N     P U T A

26.08. – u 16h polazak iz Beograda sa parkinga na uglu ulica Drinske u Sarajevske. Putujemo preko Novog Pazara i Berana do Gusinja.
27.08. – u 8h startujemo na uspon na Očnjak (2185 mnv). U završnom delu pristupa na vrh nalazi se sajla za koju je potreban pojas i set za osiguranje, kao i šlem. Staza je ukupne dužine 7 km i 1000 m visinske razlike. Sa vrha se vraćamo istim putem, te ako neko ne želi da pređe celu stazu može nas sačekati na odgovarajućoj tački.
28.08. – u 7h polazak na uspon na Severni vrh (2460m). Staza je kružna i dužine oko 11 km i 1340 m visinske razilke. Kao i prethodnog dana i odavde je pogled spektakularan na okolne vrhove Prokletija, uključujući i vrhove u Albaniji, kao i najviši Maja jezerce, zatim na Plavsko jezero… Ko želi da napravi pauzu može ostati u dolini Grbaje, gde ćemo biti smešteni. Neće mu ni malo biti dosadno 🙂
29.08. – u 7h uspon pitomijom stranom Grbaje odnosno na Volušnicu (1.879 m), Popadiju (2.057 m) i Talijanku (2.056 m). Sa ovih vrhova pruža se pogled na stenoviti masiv i vrhove na koje smo se prethodna dva dana peli, ali i mnoge druge. Staza je kružna, dužine 11 km sa oko 950 m uspona. Povratak u popodnevnim časovima, pakovanje i polazak za Srbiju.

Noćenje: planinarski dom (višekrevetne sobama) 5 evra noćenje, šator, 2 evra ili privatni smeštaj, 10-15 evra. Dom ima kuhinju i trpezariju, wc je poljski. Smeštaj se plaća na licu mesta u planinarskom domu ili vlasnicima privatnog smeštaja.
Ishrana: mora se sa sobom poneti, jer je u Grbaji veoma oskudna ponuda. U nedelju na putu za Beograd imamo pauzu za ručak.

CENA: 6000,oo

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail:altionline@gmail.com

 

 

Tagovi: prokletije, očnjak, popadija, Severni vrh, Volušnica, talijanka, planina, planinarenje, vrh, uspon, pogled, avantura

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: