prokletije
85 EUR

PROKLETIJE – Očnjak (2185m) & Volušnica (1879m) by EST Adventure 25.06.2021 - 27.06.2021. (3 dana)

Niko ne zna šta su muke teške, dok ne prođe Prokletije peške… srpska je krilatica iz davnih dana. I jeste mučno hodati po prokletijskom kršu, ali je nagrada nešto neopisivo i neverovatno, nešto što retko gde može da se
doživi.

prokletije
Prokletije su planinski venac na istoku Crne gore, jugu Srbije i severu Albanije. To je planinski venac na jugoistočnom rubu Dinarskog planinskog venca, pravo čudo prirode. Najviši vrh je Maja jezerces 2694m, nalazi se u Albaniji. Crnogorski deo Prokletja razdiru dve doline – Grebaja i Ropojana (polovina Ropojane je u Albaniji).

Pravi spektakl predstavlja kretanje ovim dolinama izmedju okomitih litica visih od 1000m. Oštri vrhovi na kojima ne verujete da uopšte može da se stoji, paraju nebo. Za mnoge od njih potreban je veliki napor i iskustvo da bi ste se popeli. Neki još uvek nisu ni popeti, neki izuzetno retko. Na Prokletijama stoji i najviša tačka Crne gore – Zla kolata (2534m). Vrh Očnjak, 2185m, impozantan šiljak, je jedan od naj atraktivnijih vrhova za uspon iz doline Grebaje i glavni cilj ove akcije. Okomita 800 m visoka litica Volušnice biće nam iznad glava čitavo vreme, a sam vrh Volušnica, bice cilj narednog dana.

PLAN AKTIVNOSTI

1. Dan / PETAK, 25.06.2021.

Polazak iz Beograda u 8h sa dogovorenog mesta (parking ispred zgrade Bigza). Dolazak u mesto Grebaje oko 17h.
Smeštaj, zatim ćemo protegnuti noge i prošetati se kroz dolinu Grebaje, do Zastana i “treće livade” (ukupno oko 4km lepe i lagane šetnje po ravnom terenu), zatim večera, slobodne aktivnosti i noćenje.

2. Dan / SUBOTA, 26.06.2021.

Ustajemo u 7h, a zatim nakon doručka u 8h, opremamo se i krećemo put Očnjaka (2185m). Staza je zahtevna, kombinovana od sipara, šume, preko strmih livada i na kraju tehničkog dela uspona gde cemo korititi tehničku opremu. Prosečno vreme za uspon na Očnjak za optimalno pripremljenu grupu je oko 5 sati. Nazad oko 2 i po. Pravićemo usputne pauze po potrebi. Očekivani izlazak na vrh je oko 13h, povratak u smeštaj oko 16:30h.
Nakon toga imamo slobodno vreme, odmor i noćenje.

3. Dan / NEDELJA, 27.06.2021.

Buđenje i doručak oko 7h. Priprema za uspon na Volušnicu i polazak oko 8h. Trasa nije zahtevna i duga je ukupno oko 8 km, dobrim delom ide stazom kroz šumu, da bi se po izlasku iz šume pretvorila u divne volušnicke livade. Samo izlasku na vrh prethodi strmija travnata padina koja nije dugačka. Sve ovo ce biti nagradjeno verovatno najlepšim pogledom sa ove strane Prokletija. Očekivani izlazak na vrh je oko 11h, slobodno vreme na vrhu potom povratak istim putem. Dolazak u smestaj je oko 13:30.
Pakovanje i polazak za Beograd. Ručak, usput i po dogovoru. Očekivan dolazak u Beograd je oko ponoći.

UKUPNI TROŠKOVI: 85€

ORGANIZACIJOM OBUHVAĆENO
• Prevoz Beograd – Grebaje – Beograd (oko 850km)
• 2 noćenja u čvrstom objektu
• Licencirani UIAA vodič

ORGANIZACIJOM NIJE OBUHVAĆENO
• Ishrana
• Lična oprema
• Odgovarajuće putno osiguranje

VODIČ

Nikola Ajduković / UIAA II guide /
Email: nikola.ajdukovic@estadventure.com
Prijava direktno na e-mail vodiča.
Prilikom prijavljivanja poslati planinarsku biografiju. Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti će vam biti prosledjena nakon uplate akontacije. Ponesite je sa sobom na akciju. Akontacija u iznosu od 40% od ukupne cene.
Akontacija se NE VRAĆA u slučaju otkazivanja. U slučaju otkazivanja, da bi se iskoristila akontacija, vaše mesto može da zauzme druga osoba.

KONDICIONI NIVO TURE – 7/10
TEHNIČKI NIVO TURE – 8/10

OPREMA

Uz ostale stvari koje nosite na put, poneti sa sobom još i mali ranac od oko 30l u kojem treba da imate bar 2l vode po usponu (4l ukupno), neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće.

Tekstil:
• Jakna Goreteks Shell ili slično
• Pantalone
• Polar-flis (ćebe)
• Aktivni veš dugih rukava
• Kapa
• Naocare za sunce
• Krema za sunčanje faktor 50
• Tanke rukavice
• Rukavice bez prstiju (mogu one za teretanu)
Tehničku opremu obezbedjuje EST!

SAVET

Prokletije imaju jako promenljivu klimu. Zato su, valjda, proklete. Pripremite opremu tako da zadovoljite uslove i toplog i hladnog vremena. U zavisnosti od vremenskih prilika koje nas budu sačekale, ponećemo adekvatnu opremu iz smeštaja. Naša preporuka je da se hoda u dobokoj planinarskoj cipeli. Svaka druga obuća nije adekvatna za uspone. Kada ste aktivni i napolju je npr. nula stepeni, obucite se kao da je za 15-tak stepeni više.

NAPOMENA

Noćenja su u čvrstim objektima Uspon na Očnjak je atraktivan i zahtevan i ima elemente penjanja i korišćenja dodatnih osiguranja u vidu užeta kojeg će po potrebi postaviti vaš vodič i trajno postavljene sajle. Prokletije. Ova tura ima ukupno oko 17km pešačenja i ukupnu visinsku razliku od 3500m uspona i silaska raspoređenih u 2 dana i to – Očnjak 1000m uspona i 1000 silaska, Volusnica 700m uspona i 700m silaska. Vodic nije odgovoran za nedovoljnu fizičku i mentalnu pripremljenost učesnika akcije. EST i vodič zadržavaju pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog
objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu. Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode.

 

 

Tagovi: prokletije, očnjak, volušnica, est adventure, avantura, srbija, planina, planinarenje

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: