put u središte zemlje
4.200 RSD

Put u središte Zemlje – Cerjanska pećina by Nature Travel Office 11.09.2022. (jednodnevna)

Vodimo vas u avanturu obilaska jedne od najlepših pećina u Srbiji, koja sa Kravljanskom jamom čini drugi po dužini pećinski sistem u našoj zemlji, odmah posle Lazareve pećine.

Ukratko:

Tip avanture: pećinarenje
Grupa: 8 osoba maksimum
Trajanje: 1 dan
Način putovanja: kombi
Tehnička zahtevnost:
1 2 3 4 5 6 7
Fizička kondicija:
1 2 3 4 5 6 7

PLAN I PROGRAM PUTA:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 9:30 časova. Preko sela Paljina i Miljkovac ulazimo u planinsko-brdski prostor znan kao Kalafat. Ovaj prostor, geografski ne tako prostran, odlikuje se velikim brojem kulturno – istorijskih znamenitosti i zaštićenim prirodnim lepotama od izuzetnog značaja. Neke od njegovih lepota su i naš cilj putovanja. Avanturu
započinjemo u selu Miljkovac, gde ćemo najpre posetiti ostatke srednjovekovnog grada Železnik, koji datira iz druge polovine XIV veka.

Nakon obilaska, posle desetak minuta vožnje stižemo u selo Cerje, gde se u neposrednoj blizini nalazi jedna od najdužih i najstarijih pećina na Balkanu – Cerjanska pećina, poznata još i kao Provalija. Naučnici procenjuju da je nastala pre više od dva miliona godina. Nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika prirode od 1998. godine, kao prirodno dobro prve
kategorije. Dužina do sada istraženih pećinskih kanala je oko 7000 metara. Ulaz u pećinu, predstavlja ponor rečice Provalije, koja ponovo izvire na Kravljanskom vrelu. Tokom ove naše avanture u trajanju oko tri sata, proći ćemo pećinske kanale u dužini od jednog kilometra i uživati u lepotama dvorana bogatih pećinskim nakitom. Ono po čemu je pećina specifična jesu heliktiti, posebna vrsta pećinskog nakita koji prkosi svim zakonima fizike i zemljinoj teži, jer se pružaju u svim pravcima. Krećući se kroz pećinu, srešćemo i vatrenog daždevnjaka, jednog od stanovnika pećine koji se nalazi na listi strogo zaštićenih divljih životinjskih vrsta. Po obilasku pećine, preko sela Kamenica i brda Čegar, gde se nalazi impozantni spomenik koji je posvećen stradalim Srbima u borbi za oslobođenje Srbije od Turaka, vraćamo se u Niš u popodnevnim satima. Kraj programa.

CENA 4.200 dinara

NAPOMENA:

Prolazak kroz pećinu zavisi od količine padavina, odnosno od klimatsko-meteoroloških uslova. Za prolazak kroz pećinu potrebna je adekvatna oprema, veština i znanje. Ne usuđujte se da prolazite kroz pećinu sami, bez adekvatne opreme i vodiča!

ZA AVANTURU PONETI:

Duboke patike ili planinarske cipele, kupaći kostim, peškir, rezervnu odeću i obuću.
Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

NAČIN PLAĆANJA:

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: