Na upit

Rafting iskustvo: Sjajna kombinacija odmora i adrenalinske avanture

Rafting iskustvo se mesecima prepričava. Sigurni smo da ste do sad sedeli u društvu koje priča o raftingu kao nezaboravnoj avanturi. 

A ukoliko niste, pa ne znate šta je to što vas očekuje na raftingu, onda je naš blog post baš za vas!


Rafting predstavlja splavarenje divljim vodama, gde se grupa ljudi gumenim čamcima spušta niz rečne brzake, sa ciljem druženja, avanture i adrenalina. 

Kako je motiv raftinga druženje, savetujemo vas da okupite ekipu i povedete ih na uzbudljivo putovanje.  A kao što smo za kampovanje napisali – mi nismo odgovorni ako se “navučete” i na ovu avanturu. 

Sve o opremi, savetima za prvi spust i lokacijama na kojima možete splavariti saznajte u nastavku.

OPREMA

Za razliku od planinarenja ili neke druge aktivnosti za koju vam je neophodno više stvari i opreme, za rafting vam je sasvim dovoljan mali i osnovni prtljag. Za samu rafting avanturu potreban vam je kupaći i zaštitni faktor. Svakako možete poneti i naočare za sunce, vodootporni ranac, u koji možete staviti telefon, go pro kamericu ili šta već poželite da ponesete sa sobom tokom spusta. Pored toga, za boravak u kampu potrebne su vam stvari za ličnu higijenu, papuče i garderoba.

Oprema koju dobijate od rafting kampa čine kaciga, prsluk, odelo i patike. Svaki deo opreme je obavezan da se nosi tokom spusta. Radi vaše bezbednosti. 

Kako većina kampova, pored raftinga, nudi i širok spektar drugih aktivnosti u prirodi, poput hajkinga, zipline-a, kvad avanture, bike ture, kanjoninga.. Zato savetujemo da se o svemu tome raspitate. Ukoliko vam se nešto od toga čini zanimljivim, ponesite stvari i za to. Za početak, mislimo na opremu poput udobne i sportske odeće i obuće. 

Prijateljski savet: Kako večeri umeju biti hladnije kraj reke, naš savet je da obavezno ponesete i nešto topliju garderobu, poput duksa, ili jaknice, za noćno druženje u kampu.


SAVETI ZA PRVI SPUST

Sasvim je normalno da ste pred prvi odlazak na rafting uzbuđeni i da u vama možda dominira strah od nepoznatog.

Šta je važno da znate ako idete prvi put na rafting?
Pored opreme koja je neizostavan deo svakog spusta, tu su i skiperi, kao jako bitne figure u celoj avanturi. Oni su tu da vam pre nego što krenete sa spustom objasne tehnike veslanja, ponašanja u čamcu i način sedenja. Nije ništa zahtevno, što svedoči i činejnica da je rafting avantura za sve uzraste.

Ono što je preporuka je da slušate skipera tokom spusta, kako biste izbegli prevrtanja i eventualne povrede. Dakle, ako skiper kaže ‘sad vesla samo desna strana’, onda tako i uradite. Timski. 

Jedan čamac može primiti od 4 do 8 ljudi, zajedno sa skiperom, tako da je strava ako se kao ekipa i društvo okupite i kreirate zajedničke i nezaboravne uspomene na reci. 

Ako ste ekstremista i volite adrenalin, savetujemo da se na rafting uputite u maju, kako biste doživeli pravu avanturu i doživljaj splavarenja na brzoj reci.

Pitali ste nas i da li je rafting opasan?
Svakako da nije, iako je po prirodi ekstreman sport. Uz određene mere predostrožnosti i slušanje skipera, rafiting će vam biti i više nego zanimljivo iskustvo. 

Cilj raftinga je svakako druženje, novo iskustvo, poznanstva, odmor, adrenalinski doživljaj.
Zato, ne razmišljajte mnogo i upustite se u istraživanje prirode i njenih čari, družite se, uživajte.. 

Rafting iskustvo


LOKACIJE
 

Reke u Srbiji na kojima je rafting posebno popularan su Drina, Lim, Morava i Ibar. Pored toga, u našem regionu nadaleko je poznat rafting Tarom, kao i rekom Unom.

Za Taru kažu da je suza Evrope i da je najlepša i najuzbudljivija reka, što govori činjenica da se nalazi na listi zaštićenih područja UNESCO-a. Kanjon reke Tare pruža prelepe prirodne atrakcije, najveći je u Evropi i mami mnoge posetioce tokom godine. 

Ako se pitate kada je najbolje vreme za rafting, naš odgovor je uvek! 😄 Mada, sezona raftinga traje od maja do oktobra.
U maju i početkom juna su reke najbrže, pa je tad rafting iskustvo najuzbudljivije. No, i letnja sezona ima svojih čari pa tako rafting centri bivaju puni avanturista u potrazi za aktivnim odmorom i begom od svakodnevnice. 


Sa svim savetima koje smo vam dali, nadamo se da smo uspeli da vam približimo rafting iskustvo i da već razmišljate o ovoj avanturi. Ako je tako, onda smo uspeli! Zato vas pozivamo da b
udete u toku sa rafting avanturama koje imamo u ponudi.

Sezona 2022. vas željno očekuje. Vidimo se na reci!

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: