Rajac izlet
3.000 RSD

POPUNJENO: Rajac by Trinity nature 22.10.2022. (jednodnevna)

Rajac by Trinity nature.

Okupljanje u Beogradu: 7:10h ispred Zava Centra (ulaz iz Vladimira Popovića)
Polazak iz Beograda: 7:30h
Dolazak ispred P.D. Čika Duško Jovanović: oko 10:15h
Start ture: 10:30h
Dužina ture: 16km
Kraj ture oko 16:00h
Težina ture: Srednje zahtevna 3/6
Vertikalni uspon +570m
Pogodno za aktivnu decu do 12 godina: NE
Teren: Šumski i makadamski put
Predviđeno efektivno vreme trajanja: oko 5,5h
Tip staze Kružna tura
Dodatna oprema: 1.5l vode, kape ili bandane, energetski barovi, hrana, krema i naočare za sunce/kabanica, kačket, štapovi (toplo preporučujemo)
Polazak za Beograd: oko 17:00h

CENA:
Sopstveni prevoz, hiking tura – 1500 dinara
Organizovan prevoz, hiking tura – 3000 dinara

Opis staze

Planinarska šetnja Trinity nature tima i PSD Magleš sa usponima na vrhove Suvobor (866m), Veliki Šiljak (848m) i Rajac (848m).

Stazu startujemo od planinarskog doma Čika Duško Jovanović. Proplancima i livadama, zatim nastavljamo kroz mirisnu borovu šumu Suvobora do vrha Suvobor, nazad preko vrha Šiljak, do planinarskog doma Dobra voda i uspon na vrh Rajca, odakle se spuštamo nazad kružno do mesta odakle smo i startovali.
Prelepa kružna staza dužine 16 kilometara nam pruža mnogo toga. Uspon na 3 vrha, predivne poglede gde god da se okrenete i široka valovita prostranstva ove divne planine. Staza nas u početku vodi uzbrdo 2.5 km i to je najduži kontinuirani uspon ove staze. Nakon toga nastavljamo do planinarskog doma "Dobra voda" koji se nalazi na 5.5 km od starta. Nakon nepuna 3 km osvajamo Suvobor i ovu deonicu od Suvobora do planinarskog doma vraćamo istim putem, zatim se od doma odvajamo stazom koja vodi na vrh Rajca i na nekih 14 km od starta, vrh Rajac je osvojen. Laganim spuštanjem u trajanju do 30 minuta se vraćamo na početnu tačku.

Opis lokaliteta:

Rajac je planinski predeo, deo planine Suvobor, u okviru Valjevskog kompleksa planina. Nalazi se na teritoriji opštine Ljig, odnosno oko 90 km južno od Beograda. Nadmorska visina Rajca kreće se od 600 do 849 m.
Rajac je planinski vrh prijatne klime i izuzetne lepote. Fascinirani bujnim šumarcima i livadama koji pokrivaju njene obronke, stari putopisci su ovu planinu nazvali „rajem na zemlji“, zbog čega je i dobila ime koje danas nosi.
Bogate i raznovrsne šume i proplanci na Rajcu ispresecani su potocima bistre vode.
Dok hodate utabanim šumskim stazama, možete sresti i videti razne životinje kao što su fazane,
srndaće, lisice, divlje svinje, zečeve… Zbog raznovrsne divljači, Rajac je popularan i među lovcima. U ovim živopisnim šumama nalaze se i skriveni ulazi u mnogobrojne pećine i jame, u koje se možete ušunjati i istražiti podzemni svet Rajca.
Najpoznatija od njih, Rajačka pećina, izuzetno bogata pećinskim ukrasima. Potok koji teče kroz njene 300 metara duge hodnike povremeno pravi podzemne vodopade i jezerca.

BEZBEDNOSNI PROTOKOLI

– Svi učesnici su dužni da poštuju pravila i sugestije koje dobijaju od Trinity nature tima.
– Svi učesnici se kreću unutar grupe, trudeći se da ne zaostaju, ne zastajkuju i ne skreću sa staze bez dozvole od vodiča i članova Trinity nature tima.
– Takođe svi učesnici vode računa jedni o drugima, potpomažu se i zajedno kao jedna homogena i optimalna grupa se kreću u skladu sa tempom šetnje koji je prilagođen svima.
– S obzirom da nas čeka jedna izuzetno zanimljiva staza, u skladu sa trenutnim šumskim stazama ili otvorenim livadama, vrlo je bitno da se grupa učesnika prolagođava datim uslovima na stazi. (Sve bitne informacije ćete dobiti pre početka same ture).
– Svaki učesnik je odgovoran isključivo za sebe i svoje postupke i bilo kakvo narušavanje homogenosti grupe ili načela koje promoviše Trinity nature tim, smatraćemo neadekvatnim i nepristojnim ponašanjem i nećemo tolerisati.
– Svaki učesnik na svoju odgovornost pristupa ovom dogadaju.
– Samim polaskom i pristupanjem grupi svakim član saglasan je sa gorenavedenim stavkama.

Podeli avanturu: