ravne tabane
Besplatna

OSAMDESET DEVETA pešačka tura RAVNE TABANE by Hiking Tour Serbia 13.11.2021. (jednodnevna)

Kriziramo na mnogim poljima iz nedelje u nedelju, preslikavamo to na mesečni nivo, energetska potrošnja raste iz dana u dan, bez prilike za totalnom regeneracijom – OSAMDESET DEVETA pešačka tura RAVNE TABANE.

ravne tabane
Šetnja pomaže, priroda leči, a još kada “otpijete” sa nekog od Sofijinih izvora, biće to klasična energetska bomba, nemojte je nikada baciti…

ŠTA OBILAZIMO?

SOFIJINI IZVORI – ZELENI VODOPAD – VODOPAD RAVNE – VILA RAVNE – VIDIKOVAC PARLOZI – CIGANSKI LOGOR – SOFIJINI IZVORI

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK ĆE BITI KOD SOFIJINIH IZVORA U SUBOTU 13.11.2021. U 10 H.
TAČNA LOKACIJA POČETNE TAČKE:
https://maps.app.goo.gl/XDy2r858cC2CtYUQ8

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnja kreće od kompleksa SOFIJINIH IZVORA, na kojima se nećemo zadržavati u startu, s obzirom da se preporučuje minimum 20 minuta boravka na lokaciji, bez električnih uređaja, te ćemo stoga taj deo ostaviti za kraj. Staza je kružna i završava se na istom mestu, pa će svi koji budu želeli, tada moći da se energetski dopune.
Krećemo valovitom stazom kroz šumu, dugačkom oko 4km, koja nas ponekad popne i uglavnom spušta ka potoku Bujak, prateći tragove nebrojenih jelena, koji se ovuda svakodnevno kreću. Kada se spustimo do potoka, kreće uspon ka ZELENOM VODOPADU, a ubrzo nakon njega, čeka nas i VODOPAD RAVNE.
Tiše od vetra, kako ne bismo uplašili Evropskog jelena, koji se gaji na ovom prostoru, penjemo se ka VILI RAVNE, koja u svojoj istorijskoj vreći krije gomilu zanimljivih događaja. Od potoka do vile čeka nas oko 1km uspona.
Tu pravimo kratku pauzu za osveženje i pripremamo se za još 1,5 km uspona ka Partizanskom putu, odnosno VIDIKOVCU PARLOZI, sa koga pogled dopire čak do Sremske Mitrovice i Save.
Odavde nas put šalje uglavnom nizbrdo, još nekih 3 km, uz poneki uspon, stazom koja se mahom proteže uz Partizanski put, sve do odmorišta CIGANSKI LOGOR, gde ćemo se prisetiti partizanskog načina života. Svega 1,5 km nas deli od Sofijinih izvora, gde završavamo šetnju i kreće crpnja energije sa izvora.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Dužina projektovane putanje je oko 11 KM, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 4 do 5 SATI, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, na prvom isključenju idete desno, nakon čega stižete na semafor na kome nastavljate pravo i tako kako vas put vodi sve do Banoštora. Negde kod Koruške, put vas odvaja levo ka selu Sviloš i nakon što prođete selo, dolazite na veliku raskrsnicu od koje se račva nekoliko važnih puteva, tu će vas čekati pregršt parking mesta.
Tačna lokacija polazne tačke:
https://maps.app.goo.gl/gjCf4f24rcAyApU97

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?! Ravne tabane 🙂

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode, a obično i više.
– Udobne i jake patike za šetnju.
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka.
VAŽNE NAPOMENE!!!
– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

 

 

 

Tagovi: ravne tabane, hiking tour serbia, srbija, avantura, planinarenje, sofijini izvori, zeleni vodopad, vila ravne, vodopada ravne, vidikovac parlozi, ciganski logor
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: