rosomački lonci
4.200 RSD

POPUNJENO: Rosomački lonci i vodopadi Tupavica i Piljski Donji by Balkan Roads 28.05.2022. (jednodnevna)

Vodimo Vas u park prirode da provedemo dan daleko od grada – Rosomački lonci i vodopadi Tupavica i Piljski Donji. Stara planina je najveći planinski masiv Istočne Srbije bogat vodopadima, jezerima, šumama, prelepim vidikovcima, useklim kanjonima rečica i mi zajedno otkrivamo njene čari.

Posetićemo tzv srpski Kolorado – Rosomačke lonce ili kanjon Rosomačke reke.  Sakriven je na Staroj planini i nastao je intenzivnim usecanjem vodenog toka reke Rosomače u stensku masu Stare planine.

Vodimo Vas i do vodopada Tupavica u blizini sela Dojkinci na Dojkinačkoj reci, na nadmorskoj visini od 1050. Nalazi se u centru Stare planine, zbog čega se smatra najpristupačnijim u odnosu na ostale. Otkrićemo i treći po visini vodopad u Srbiji – Piljski donji (68m) i otkriti zašto je Stara planina nadaleko čuvena po svojim vodotocima i očuvanoj prirodi.

 Dan idealan za šetnju na svežem vazduhu i za otkrivanje prirodnog bogatstva Istočne Srbije.

 

PLAN TURE

– Polazak iz Beograda sa parkinga kod Muzeja istorije Jugoslavije (Kuća Cveća) u 01h posle ponoći.

– Vožnja autoputem E-75 do Pirota odakle se odvajamo putem ka Dojkincima. Prva stanica nam je vodopad Tupavica do kog nas vodi oko 4 km puta, a sam vodopad nalazi se na visini od 1050 metara. Voda se sliva niz crvene stene sa visine od 15 metara.

– Nakon obilaska vodopada, upućujemo se ka selu Slavinja, odakle nam je potrebno oko 20 minuta hoda do kanjona Rosomačke reke. Rosomački lonci nastali su intenzivnim usecanjem vodenog toka u stensku masu Stare planine. Za ovaj kanjon karakteristična je pojava prečaga u koritu reke, tako da formira impozantan niz slapova i virova (lonaca). Nastali su procesom vertikalne fluvijalne erozije.

– Sledeća stanica u našoj avanturi po Staroj planini je vodopad Piljski Donji. Dolazimo do mesta Topli Do, odakle nas čeka oko 4,5 kilometara hoda do vodopada Piljski Donji. Vodopad se nalazi na nadmorskoj visini od 1450 metara, a sami vodopadi imaju visinu od 68 metara, I to ih čini trećim najvišim vodopadima u Srbiji. Ovi vodopadi otkriveni su tek 2002. godine, odnosno, do tada je za njih znalo samo lokalno stanovništvo.

– Poslednja stanica na našoj avanturi je Crkva u pećini, odnosno crkva Svetog Petra i Pavla u selu Rsovci. Crkva potiče iz 13. veka i smeštena je u pećini brda Kalik, a za nju je karakteristično i to da je Isus na severnom zidu crkve, prikazan kao mlad I ćelav, odnosno kao Isus Mladenac. Veruje se da je to uticaj velikog broja isposnika iz predela Sinaja koji su došli u Srbiju took 14. veka.

– Po završetku obilaska, upućujemo se ka Beogradu u kasnim večernjim satima (kod Muzeja istorije Jugoslavije – Kuća cveća).

CENA: 4.200 RSD

Saznaj kako biti odgovoran u prirodi.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: