rtanjska čajanka
6.000 RSD

Rtanjska čajanka by Hiking Tour Serbia by Hiking Tour Serbia 28.10.2023 - 29.10.2023. (2 dana)

Rtanjska čajanka by Hiking Tour Serbia 16-17. april 2022.

ŠTA PLANIRAMO?

Jednom smo pili Rtanjskoga čaja nakon uspona na Šiljak i poželeli smo to činiti opet i opet. Ponovili bismo i prezanimljivi Lazarev kanjon, plavetnilo Grze da se u njemu zaluta, ponovo bismo u predvečerje osvajali taj Soko Grad. Za one koji su bili i opet bi, za sve vas koji niste još uvek bili, a toliko puta ste tražili, ponovili bismo ovu avanturu rado. I hoćemo.
Ukratko:
RTANJSKA ČAJANKA
DATUM: 16-17.04.2022.
KOTIZACIJA: 6.000 RSD
SMEŠTAJ: APARTMANI ERDELJANOV (NOĆENJE U VIŠEKREVETNIM APARTMANIMA 1/3, 1/4 I 1/5)

KOJI JE PROGRAM / Rtanjska čajanka?

16.04.2022. NOVI SAD – BEOGRAD – LAZAREV KANJON – SOKOBANJA – SOKO GRAD (OPCIONO) – SOKOBANJA

Polazak 16.04.2022. iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 02:00h , iz BEOGRADA u 03:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Noćna vožnja ka Paraćinu, Boljevcu, Zlotu uz mogućnost ulaska još nekih putnika na usputnim stajalištima.
U ranim jutarnjim časovima očekuje nas dolazak do Lazareve pećine, odakle krećemo u obilazak LAZAREVOG KANJONA. Jedna od najskrovitijih i najdivnijih atrakcija u Srbiji, bespravedno zapostavljena, nemarno ušuškana, do sada solidno očuvana tajna. Poprilično neistražen iznutra, mističan i gotovo nedohvatljiv, nešto najpribližnije džungli u Srbiji.
Tura počinje ulaskom u sam kanjon blizu Lazareve pećine i penjemo se na jedan od mnogih, a po mnogima najlepši vidikovac KOVEJ. Tamo imamo priliku da uživamo u veličanstvenom pogledu, uz mogućnost ručka u restoranu.
Nakon okrepljenja, vraćamo se natrag ka polaznoj tački. Staza je duga oko 10 km, u početku prilično strma, a docnije sledi zaravan i nešto blaži uspon. Nakon završetka šetnje, ukoliko budemo imali vremena i ukoliko bude mogućnisti za tako nešto, posetićemo Lazarevu pećinu.
Vraćamo se u bus i odlazimo do smeštaja u SOKOBANJI. Ova banja sa poznatim termomineralnim izvorima, danas broji oko 8.000 stanovnika, a postala je poznata još za vreme vladavine Miloša Obrenovića.
Očekuje nas vreme za oporavak i osveženje nakon puta i šetnje. Posle odmora, u predvečernjim časovima, ukoliko bude interesovanja i opremljenosti lampama za noćne aktivnosti, predlažemo grupnu šetnju do lokaliteta Soko Grad uz punu pratnju mesečine u povratku.
Šetnja bi bila duga oko 6 km, vodila bi nas uz predivnu reku Moravicu ka srednjovekovnim ostacima utvrđenja, a prošli bismo usput kraj mnogobrojnih gradskih plaža (među kojima je plaža Župan verovatno najpoznatija) i pored izletišta Lepterija, kroz gustu šumu. Nakon povratka iz šetnje vreme za opuštanje, meditaciju, odmor…

17.04.2022. SOKOBANJA – RTANJ – USPON NA ŠILJAK – VRELO GRZE – BEOGRAD – NOVI SAD

U jutarnjim časovima spakovaćemo stvari u autobus i krenuti ka selu RTANJ. Vreme je za izazov… Ovog puta nudimo mogućnost posebnog izazova za one koji su već bili, ili one koji nisu bili, ali bi pokušali svakako kompleksniji USPON SA SEVERNE STRANE. O tome se dogovaramo usput, a nastavljamo sa redovnim programom.
Standardni uspon krećemo SA JUŽNE STRANE planine. Konstantno je penjane do vrha ŠILJAK, u početku prolazimo kroz šumovite predele, a nakon toga je brisani prostor, pašnjaci i krš, bez ijednog izvora na putu, te stoga ne krečemo na uspon bez minimum 2L vode sa sobom.
Nakon što osvojimo čuvenu rtanjsku piramidu i odmorimo, za povratak ćemo koristiti istu stazu kojom smo se i popeli, tako da nas očekuje spust natrag. Ukupna dužina šetnje je oko 13 km, dok će trajanje zavisiti isključivo od mogućnosti grupe.
Kada se spustimo natrag u selo možda nam se ukaže i mogućnost za okrepljenjem toplom šoljom Rtanjskog magičnog čaja koji vraća u život. Vraćamo se u bus i krećemo dalje.
Očekuje nas još jedno stajanje u blizini fantastičnog VRELA GRZE, uz mogućnost kraće šetnje kako bismo se divili ovom prirodnom fenomenu. Nakon toga pauza za večeru, pa nam ostaje još samo da se vratimo ka početnim tačkama u Beogradu i Novom Sadu, što će biti u kasnim večernjim satima.

INFO I REZERVACIJE:

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu, a u busu su propisane, stoga nemojte se nikako libiti da ih nosite.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– U cenu su UKLJUČENI: prevoz do svih odredišta iz programa, usluga jednog noćenja apartmanima Erdeljanov u višekrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom (1/3, 1/4, 1/5)
– Broj prijava će biti ograničen, a interesovanje je ogromno, te vas molimo da nam pišete u inboks što pre ukoliko želite sa nama na ovu avanturu, rezervacije krećemo da beležimo odmah, kada napunimo sve kapacitete, šaljemo vam podatke o načinu uplate kotizacije.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put. Nakon prijave i uplate kotizacije zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada su u pitanju satnice, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Molimo sve učesnike naših putovanja i šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

 

Tagovi: rtanjska čajanka, rtanj, planina, uspon, planinarenje, april, proleće, srbija, oprema, avantura, sokobanja, vrh, šiljak, grza, paraćin, vrelo grze, lazarev kanjon

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: