rudnik ostrovica
4.200 RSD

OBUKA ZA VIA FERATE RUDNIK, OSTROVICA (758 mnv) by EST Adventure 21.11.2021. (jednodnevna)

Na planini Rudnik u zapadnoj Srbiji, iznad sela, izdiže se uzvišenje Ostrovica. Dostiže visinu od 758 metara nadmorske visine, krajnje je upečatljiva i vidljiva u široj okolini. Na ovom vulkanskom masivu nalaze se ostaci srednjevekovnog utvrđenja.

Već u podnožju Ostrovice može se sagledati njena lepota. Ona i danas izgleda nesavladivo, stoga je teško zamisliti da se na njenom vrhu nekada nalazio grad. Ali ne samo na vrhu. U podnožju se uočavaju ostaci zidina, prvog od tri prstena Ostrovice.

Za poznavaoce istorije priča započinje upravo na ovom mestu, gde je mladi knez Stefan Lazarević stajao sa svojom vojskom, prilikom gušenja pobune Nikole Zojića i Novaka Belocrkvića. Prvi izvori o Ostrovici potiču s kraja trinaestog veka, mada značajnijih podataka o gradu nema. Kao što je već rečeno, najslikovitije su opisani događaji vezani za pobunu protiv Stefana Lazarevića.

Kada je zavera otkrivena, Nikola Zojić se sa svojom porodicom sklonio u Ostrovicu, plašeći se za svoj život. On je, kako bi spasao živu glavu, odlučio da se ovde zamonaši.

MI se ovoh puta nećemo zamonašiti, već ćemo naučiti nešto novo i uzbudljivo. Obuku za kretanje Via feratama kao još par sitnica…

PLAN AKTIVNOSTI

Polazak iz Beograda u jutarnjim časovima. Do Rudnika stižemo za 1.30 min. Lagana šetnja od nekih 20ak minuta nas vodi do podnožija Ostrovice. Sam uspon nije zahtevan, i prijaće nam da protegnemo noge i zagrejemo se.

U sklopu prihvatanja novih znanja, učenja i usavršavanja, organizujemo obuku za Via ferate.

U sklopu obuke imaćete priliku da naučite:

 • Informacije o samom pojmu, podeli, karakteristikama Via ferrata staza.
 • Upoznaćeš opremu koji sa koristi na feratama
 • Saznati nešto o nastanku ferata
 • Naučićeš da bezbedno koristiš opremu i da se krećeš po ferati
 • Razbiiti mogući strah od visine
 • Naučiti nešto o tehnikama spašavanja
 • Naučiti kako da se ponašaš u nepredviđenim situacijama

Naravno, popećemo se i na samu Ostrovicu i primeniti ono što smo naučili…

UKUPNI TROŠKOVI: 4200 RSD

ORGANIZACIJOM OBUHVAĆENO

 • Kompletna obuka za via ferate
 • Sva neophodna tehnička oprema (pojas, šlem, ferate set)
 • Licencirani UIAA vodič

ORGANIZACIJOM NIJE OBUHVAĆENO

 • Lična oprema
 • Ishrana
 • Prevoz

VODIČ

Tomislav Topalović / UIAA II guide /

PRIJAVA

Direktno na e-mail vodiča.

Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas.

Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 2/10

TEHNIČKI NIVO TURE – 4/10

OPREMA Rudnik Ostrovica

Poneti sa sobom mali ranac do 30l u kojem treba da imate bar 1l vode, neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće. Trek pantalone, trek cipele, aktivni veš rukava, polar dukserica, jakna, naočare, kapa.

Naš preporučeni spisak opreme:

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu.

Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode.

Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Extreme Summit Team. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

 

Tagovi: rudnik, ostrovica, planinarenje, planina, est adventure, srbija, avantura, via ferata, obuka, uspon

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: