šar planina
7.000 RSD

ŠAR-planina i PRIZREN by Srbija za mlade 10.12.2021 - 12.12.2021. (3 dana)

Sa 147 vrsta leptira, Šar-planina je najbogatije područje Evrope. Ova planina zbog svojih prirodnih i antropogenih vrednosti proglašena je nacionalnim parkom 1986. godine. Sudar mediteranskih i kontinentalnih uticaja duž visokog šarskog bedema, uticao je na pojavu različitih mikroklimatskih varijanti. Kulturno-istorijsko nasleđe Nacionalnog parka Šar planina se odlikuje velikim bogatstvom, raznovrsnošću i posebnim značajem za srpski identitet i istoriju. Pored srednjevekovnih utvrđenja, naselja i mostova, posebnu dragocenost predstavljaju 34 srednjevekovne crkve i manastira. 


Šar planina je lepotica među našim planinama

Za prelazak administrativne linije je potran jedan od ova četiri dokumenta:

  1. Potvrda o vakcinaciji za kompletnu vakcinaciju ili za primanje jedne doze vakcine protiv COVID-19;
    2. Negativan RT-PCR test na COVID-19, ne stariji od 72 sata;
    3. Dokaz da je osoba prelezala COVID-19 (pozitivan RT-PCR test izdat ne manje od 21 dan ine vise od 180 dana ili pozitivan rezultat serološkog testa na antitela-IgG, ne stariji od 30 dana
    4. Brzi negativan test antigena ne stariji od 48 sati.

Detaljni opis

Pešačka tura na Jalovarnik

-Ukupna dužina oko  15 km

-Najniža tačka oko 850 mnv

-Najviša tačka oko  1800 mnv

-Koniciona težina 3/10

PLAN I PROGRAM: 

Petak

-16.30 polazak iz Beograda. Polazak iz Novog Sada u 14.00. Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za mesto polaska i broj vodiča!

-23.30 dolazak u Štrpce, smeštaj i slobodno vreme.

-Noćenje

Subota

-Ustajanje oko 7.00

-Pešačku turu ovoga dana započinjemo od smeštaja, prvo kroz naselje, pa zemljanim putem, zatim preko livada, brezovih šuma i četinara do Jalovarnika. Povratak drugom rutom nazad do smeštaja.

-Dolazak na smeštaj u popodnevnim satima

-Večera, odmor, druženje uz muziku 🙂

-Noćenje

Nedelja

-Ustajanje oko 7.00

-Pakovanje stvari i transfer kombijem do Prizrena

-Obilazak manastira sveti Arhangeli, zadužbine cara Dušana. Zatim obilazimo Prezren i to saborni hram Svetog Đorđa u Prizrenu, Bogorodicu Ljevišku (kod je pod zaštitom Uneco-a), tvrđavu Kaljalja, a zatim imamo slobodno vreme za fakulatativni ručak.

-Oko 15.00h polazak nazad za Beograd i Novi Sad

-Dolazak u Beograd oko 22.30 i oko ponoći u Novi Sad.

CENA: 7000 RSD (za sopstveni prevoz 5000 RSD)

U cenu uključeno: 

– Prevoz

– Smeštaj dve noći u motelu Lipa u Štrpcu

– Usluge vodiča

– Organizacija i vođenje ture

U cenu nije uključeno: 

– Obroci tokom ture

– Redovna godišnja članarina “Srbija za mlade” 500 RSD

– Doplata za polazak iz Novog Sada 1000  RSD

SMEŠTAJ

Smeštaj je u motelu Lipa u Štrpcu.

Svaka soba ima centralno grejanje i sopstveno kupatilo.

VAŽNE NAPOMENE:

1. Veoma je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za događaj.

2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona na drže grupe i da se poštuju svaku odluku i savet planinarskog vodiča

4. OBAVEZNA OPREMA: plainarske cipele, slojevita garderoba, rezervna garderoba, vetrovka, kabanica (za svaki slučaj), kačket/šešir, naočare za sunce,krema za sunce.

5. HRANA I PIĆE: hrana za svaki uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode.

6. Prodavnice i marketi su nam na raspolaganju u Štrpcu. Prvo veče i jutro ne stižemo u prodavnicu jer dolazimo kasnoposle ponoći, a ujutru krećemo ranom zorom!

NAČIN PLAĆANJA:

Preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

 

 

Tagovi: šar planina, planinarenje, avantura, uspon, srbija za mlade, oprema, jelovarnik, pešaka tura, kulturno nasleđe, istorija, štrpce

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: