zlata, hiking tour serbia
1.700/2.200 RSD

ZLATA by Hiking Tour Serbia – Rudnik – 07.02.2021. by Hiking Tour Serbia 07.02.2021. (jednodnevna)

U nedelju nas očekuje Rudnik – Zlata by Hiking Tour Serbia i još jedan divan da za šetnju po Šumadiji, 07.02.2021. vidimo se!

ŠTA PLANIRAMO?

Plan je da naše članove upoznamo sa prirodnim lepotama rudničkoga kraja, očekujući predivan dan za šetnju. Vinimo se iz više hiljada godina starog rudnika, do samog krova Šumadije. Prisetimo se šta je to tako užasno zgrešio Karađorđe, kada je ovde tražio oproštaj, mir i utehu. Budimo rudari bez šlemova, zagrebimo tu Pandorinu kutiju, prepunu nekih dragih kamenčića.

UKRATKO – ZLATA by Hiking Tour Serbia – Rudnik –

ZLATA
DATUM: 07.02.2021. NEDELJA
CENA: POLAZAK IZ NOVOG SADA 2.200 RSD
CENA: POLAZAK IZ BEOGRADA 1.700 RSD

KOJI JE PROGRAM?

NOVI SAD – BEOGRAD – MANASTIR BLAGOVEŠTENJE – PALJEVINE – CVIJIĆEV VRH – SREDNJI ŠTURAC – MALI ŠTURAC – PRLJUŠA – BEOGRAD – NOVI SAD
Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 06:00 h, iz BEOGRADA u 07:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja ka Rudniku uz mogućnost ulaska još nekih putnika na nekom od usputnih stajališta. Dolazimo do MANASTIRA BLAGOVEŠTENJE, koji će biti početna tačka naše šetnje, a savršeno je sakriven na severnim obroncima planine Rudnik. Svoje korene vuče iz XIV veka, a najpoznatiji događaj, koji se vezuje za njega je to što je baš ovde Karađorđe, nakon povratka u Srbiju, molio crkvu za oprost zbog ubistva sopstvenog oca. Malo ćemo se pozabaviti nekim činjenicama vezanim za Vožda o kojim se malo zna.

– ZLATA by Hiking Tour Serbia – Rudnik –

Nakon posete ovom divnom zdanju krećemo u pešačenje prelepom šumskom stazom sa konstantnim usponom.Usput nailazimo na vrh PALJEVINE gde ćemo videti spomenik formiranju PRVE ŠUMADIJSKE NARODNOOSLOBODILAČKE BRIGADE. Ubrzo nakon ovoga, očekuje nas i uspon na krov Šumadije! Najviši vrh planine Rudnik i celog regiona koji je dobio ime po jednom od najpoznatijih geografa sa naših prostora – CVIJIĆEV VRH, na kome se danas nalazi čak 4 repetitora. Staza nas polako spušta da bi opet imali uspon ka vrhu SREDNJI ŠTURAC na kom se nalazi još jedan repetitor i prelep pogled na šumadijska polja. U ostatku staze nas prati konstantan spust i prolazimo pored vrha MALI ŠTURAC, koji će nas opet počastiti predivnim pogledom, a u čijoj se neposrednoj blizini nalazi arheološkli lokalitet PRLJUŠA, koji je pre više hiljada godina služio kao rudnik bakra.
Nakon obilaska arheološkog lokaliteta nastavljamo spust ka selu Rudnik gde nas čeka autobus. Vozimo se svega par kilometara do restorana KOTA 555 na zaslužen kasni ručak i uživanje u predivnom ambijentu.

NAPOMENA:

U slučaju lošeg vremena, nakon uspona na Cvijićev vrh, idemo stazom koja zaobilazi Srednji i Mali Šturac i konstantno se spušta ka selu Rudnik. Staza je dugačka oko 14 KM, sa oko 700 metara uspona (600 u slučaju da zaobilazimo vrhove Veliki i Mali Šturac) i preporučujemo je rekreativcima.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje
Za više informacija pogledajte naš blog.

INFO I REZERVACIJE:

Turu možete rezervisati tako što ćete se javiti u inbox preko Fejsbuka ili Instagrama.

Takođe možete se javiti emailom: hikingtourserbia@gmail.com ili telefonom: 064 3757891.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Od donacija naših članova koji će biti učesnici akcije ćemo pokriti troškove prevoza do svih odredišta određenih planom
– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (ako želite da postanete naš član dovoljno je da popunite sledeći formular https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA članarina za 2021. godinu se ne naplaćuje)
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete ime i prezime, uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Tagovi: zlata, šetnja, rudnik, šumadija, srbija, avantura, izlet
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: