sićevačka klisura
2.690 RSD

Sićevačka klisura / rimskim putem Via Militaris by Srbija za mlade 15.10.2022. (jednodnevna)

Sićevačka klisura je danas najveće paleontološko nalazište u Evropi. O tome svedoči i pronađena vilica neandertalskog čoveka, za koju se smatra da je stara između 130.000 i 250.000 godina. Takođe, tu je i najstarije paleolitsko naselje na Balkanu, što znači da je ovaj kraj oduvek privlačio čoveka. U starom veku ovde je bilo čuveno uporište Rimljana, pa je ovuda prolazio čuveni drum Via militaris, a posle, za vreme turske vladavine, Carigradski drum, koji su vodili na istok preko današnje Sofije, sve do Istanbula, pa čak i dalje. Nastavak ovog čuvenog puta se može sagledati kroz izgradnju železnice 1886/1887 godine i izgradnje magistralnog puta 1964. godine, koji idu paralelno jedno sa drugim pored Nišave.

Zbog predela koji su više od živopisnih, posebne flore i faune, očuvanih prirodnih osobenosti i svojih geomorfoloških posebnosti, Sićevačka klisura je 2000. godine proglašena Parkom prirode II reda.
Dužina staze – 13 km
Najniža tačka – 250 m nv
Najviša tačka – 771 m nv
Kondiciona težina – 3/10

PLAN I PROGRAM:

06.00
Polazak iz Beograda.

09.30
Dolazak u selo Ostrvica

10.00 – 15.00
Polazak na uspon.  .

17.00
Završetak pešačenja i polazak busom iz sela Gradište do Niša

17.30 – 18.30
Pauza za večeru u Niškoj banji

22.00
Dolazak nazad u Beograd. Dolazak u Novi Sad oko 23.20.

*Satnica je napisana okvirno i ona zavisi od brzine kretanja celokupne grupe.

VAŽNE NAPOMENE:

1. Staza nije ekstremno teška. ali je bitno da je učesnik/ca  dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za putovanje.

2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinskog vodiča

4. OBAVEZNA OPREMA: Planinarske cipele, slojevita garderoba, rezervna obuća, kapa, kabanica za slučaj kiše, rezervna odeća, naočare i krema za sunce, minimum 2l vode.

5. HRANA I PIĆE: hrana za uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode

6. U slučaju najvljenih vremenskih nepogoda, tura se odlaže.

sićevačka klisuira

CENA: 2690 din.

U cenu uključeno:

  • Prevoz minibusom
  • Troškovi vodiča
  • Organizacija programa

U cenu nije uključeno:

  • Redovna godišnja članarina SZM 500 din.
  • Individualni troškovi članova
  • za polazak iz Novog Sada doplata 1.000 din.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

 

 

Tagovi: sićevačka klisura, srbija, rimskim putem, kllisura, planinarenje, avantura, srbija za mlade, ostrvica, paleontologija

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: