sokolska planina rozanj
Na upit

Sokolska planina – vrh Rožanj 22.11.2020. 22.11.2020. (jednodnevna)

Dobrodošli na uspon na Sokolsku planinu! Sokolska planina je dobila ime po starom gradu Sokolu, ali i po mnoštvu sokolova koji su se oko njega legli. Ova planina je jedna od četiri koje čine grupu Podrinjskih planina i pružaju se dinarski od Šapca preko Mačkovog kamena do Proslopa na jugoistoku.

Grad/utvrđenje se izdiže na stenovitoj litici iznad manastira svetog Nikolaja i doline Sokolske reke . Soko grad je nastao u srednjovekovnoj Srbiji, ali je najpoznatiji po svojoj ulozi za vreme Osmanske okupacije Srbije tokom koga je postao jedno od najozloglašenijih mučilišta pravoslavnog stanovništva. Neosvojivo utvrđenje bio je sve do 1862. godine kada su Turci ključeve ovoga grada predali knezu Mihailu Obrenoviću.

 

Rožanj je najviši vrh Sokolske planine i kraja poznatog pod imenom Rađevina sa 973 m n.v. To je mesto gde se susreće dvanaest vazdušnih struja, ali je takođe poznato i po žestokim borbama koje su se ovde vodile početkom Prvog svetskog rata. Sa vrha se pruža prelep pogled na Azbukovicu i ostale valjevske planine.

Manastir svetog Nikolaja osnovan je 1994. g., a 2001. g. vojska Srbije je uradila put do manastira tako da sada mogu i autobusi da dođu u ovo područje. Interesantno je da se 2000. godine ovde zamonašila unuka nemačkog generala Aleksandra Lera, koji je tokom Drugog svetskog rata bio komandant vazduhoplovne flote Luftvafe koje su bombardovale Varšavu i Beograd. Rođena u Nemačkoj kao Sibila Ler, danas je monahinja Jovana.

Ispred manastira je uređeno jezero kroz koje prolazi Sokolska reka i Lazanjski potok. A uz kolski put od manastira do utvrde podignuto je 10 kapela od kamena koje su prigodno oslikane i na kojima je ispisana po jedna Božija zapovest.

 

Na prostranoj visoravni, ispod najvišeg vrha Rožanj, uzdiže se još jedan manastir, podignut 2010.godine, posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom. Crkva je sagrađena u ruskom stilu, cela je od drveta, a sa zlatnim kupolama. Nedaleko od crkve je Spomen česma sa izvorom kvalitetne i kažu lekovite vode za piće koja sadrži puno selena. Naš plan je da pređemo stazu, kao i uvek živopisnim predelima kroz livade, šume, na proplancima i vidikovcima… dužine oko 14 km i sa 500 metara visinske razlike.

 

Polazak je u nedelju 22. novembra u 6:00h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje najkasnije do 21h, a verovatno i ranije.

Kotizacija: 1700,oo

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.                   

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

Kako da se pripremite za prvo planinarenje pročitajte ovde.

INFO I REZERVACIJE

Prijave na br. 064 1600 522 ili mail altionline@gmail.com

 

 

Tagovi: srbija, avantura, avanture, pesacenje, planinarenje, izlet, odmor, sokolska planina, rozanj

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: