stara majka
7.500 / 7.100 RSD

Stara majka by Hiking Tour Serbia 09.07.2022 - 10.07.2022. (2 dana)

Nakon prvog koketiranja sa najstarijom od svih planina, neminovno je bilo da usledi i drugi flert, ovog puta još tvrđi! Poigrajmo se opakim usponom do rajskog Ponora, rashladimo noge podno Tri kladenca, umivajmo se u Dojkinačkoj reci, kako bismo je još više zavoleli i srčanije branili!

UKRATKO

PRIJAVE PRODUŽENE
BROJ MESTA OGRANIČEN KAPACITETIMA SMEŠTAJA I PREVOZA
STARA MAJKA
DATUM: 09.07- 10.07.2022.
KOTIZACIJA: 7.500 RSD SMEŠTAJ MOTEL VRELO (SOBE SA SOPSTVENIM KUPATILOM)
7.100 RSD SMEŠTAJ VIKENDICA VRELO (DELJENO KUPATILO)
PRIJAVE PRODUŽENE

Koje je program?

09.07.2022. NOVI SAD – BEOGRAD – DOJKINCI – PONOR – VRELO
Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 00:00h (ponoć, petak na subotu), iz BEOGRADA u 01:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska.
Noćna vožnja autoputem ka Pirotu i Dojkincima, uz mogućnost priključivanja još nekih putnika na usputnim stajalištima.
U ranim jutarnjim časovima dolazak u malo i zavučeno selo DOJKINCI. Odmah po dolasku krećemo u 10 km dugu šetnju, prvobitno kamenitom stazom, a zatim zemljanom, kroz četinarsku šumu, sa konstantnim usponom dok ne izbijemo do beskrajnih zelenih polja.
Opijeni ovim prostranstvima nastavljamo šetnju, sve dok se pred nama ne ukaže ogromni krater, niz koji se nonšalantno spušta vodopad čija voda odlazi duboko u središte zemlje, kao da je to nešto najnormalnije. Ovaj prizor će nas zasigurno ostaviti bez daha, ali i bogatije za spoznaju čudesnog PONORA.
Nakon uživanja u prirodnoj magiji, očekuje nas lagani povratak do početne tačke istom stazom i kratka vožnja do VRELA gde se smeštamo, uz mogućnost organizovane večere i noćimo.
10.07.2022. VRELO – ARBINJE – TRI KLADENCA – DRAGANOV VIR – TUPAVICA – BEOGRAD – NOVI SAD
U ranim jutarnjim časovima se ukrcavamo u kamion ili kamione (KOJE PLAĆAMO NA LICU MESTA) i oni nas voze kroz gustu šumu makadamskim putem do srca ARBINJA.
Odmah u početku ove 12 km duge šetnje ulazimo u gustu četinarsku šumu prateći slapove Dojkinačke reke okruženi čudesnim buketima paprati i raznoraznim šumskim cvećem. Ova staza nas vodi duboko do skrivenog magičnog vodopada znanog kao TRI KLADENCA.
Nakon što se umijemo studenom vodom počinje spust nazad uz reku i prolazak kroz čuveno Arbinje. Slapovi na sve strane, prelepo crveno korito reke i biljni svet će nas momentalno zaljubiti u ovo mesto… A kad smo već tu, pokušajmo pronaći neki zgodan bazenčić po našoj meri, kako bismo se okupali najsvetijom od svih voda.
U toku šetnje, proći ćemo i pored vodopada DRAGANOV VIR kao i vodopada ARBINJE kako bismo završili kod nestvarne stepenaste TUPAVICE, jednog od najlepših i najimpoznatijih staroplaninskih vodopada.
Odatle ponovo kamionom nastavljamo ka selu Dojkinci, a odatle nas očekuje povratak ka Beogradu i Novom Sadu.

Šta od stvari obično nosimo u pešačenje?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći, peškir, papuče

Vazne napomene!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2022.godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Donacijom u jednoj od gore navedenih vrednosti naši članovi pokrivaju troškove prevoza do svih odredišta iz programa, kao i uslugu jednog noćenja u Vrelu.
– Prevoz kamionom se plaća na licu mesta, a prevoze nas od Dojkinaca do Arbinja i povrat istim od Tupavice do Dojkinaca.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave u inbox pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: