6.000 RSD

Stara planina – vrhovi, vodopadi, kanjoni, planine, doline by Sportski klub Alti 12.09.2022 - 15.09.2022. (4 dana)

Stara planina predstavlja deo prostranog planinskog venca koji se naziva Karpatsko – balkanski planinski luk. Deo Stare planine u Srbiji pripada Istočnoj Srbiji, a administrativno se prostire na teritorijama četiri opštine, Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad i njen najviši vrh je Midžor (2169 mnv).

Ipak, najlepši vrhovi ove planine, kao što su Tri čuke (1937m) , Vražja glava (1934m), Kopren (1963m)… prostiru se na njenoj zapadnoj strani i kojima se najčešće prilazi iz sela Dojkinci i doline Arbinje. Uz njih atraktivan je i lokalitet Ponor (1415 m). Naime ovde je pećina/jama u kojoj se spajaju dve rečice koje formiraju kaskadni slap gde zatim voda nestaje.

Sa druge strane Arbinja i nasuprot ovim vrhovima nalazi se prostranstvo sa malo pitomijim prilazom vrhovima među kojima i Pakleški vrh (oko 1300 m) kao i predeli Vrtiboga, na kome se nalaze beskrajni, nepregledni pašnjaci.

Arbinje je strogi rezervat prirode koji se nalazi u gornjem toku doline Dojkinačke reke, na nekih 8 km od sela Dojkinci. Ovaj lokalitet važi za najlepšu rečnu dolinu na našim prostorima, a i šire. Pored ostalih prirodnih lepota Arbinje krase vodopadi. Jedan od lepših je vodopad Tupavica (25m) – na samom ulazu u rezervat.

Selo Dojkinci je od Pirota udaljeno 38 kilometara.
Od atrakcija tu je vidikovac sa kog se pruža prelep pogled na Zavojsko jezero, zatim selo Slavinje gde je atraktivni kanjon Rosomački lonci koji ima slojevite strane stena.

Ovo je samo deo atrakcija koje se mogu naći na Staroj planini. Da bi se detaljno obišla potrebno je izdvojiti najmanje dva godišnja odmora.

Plan puta:

Polazak iz Beograda je u ponedeljak 12.09. u 15:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske

12.09. – Posle pauze u Pirotu u večernjim časovima stižemo u Dojkince gde se smeštamo.
13.09.. – u 6h krećemo na celodnevnu akciju na vrh Tri čuke (oko 30 km). Turu možemo skratiti na 20 km, ako dogovorimo prevoz kamionom oko 10 km dolinom Arbinja, gde je ravan makadamski put. Bez obzira na kilometražu, tura nije za početnike jer se prelazi oko 1200 metara visinske razlike. Usput obilazimo vodopad Tupavica. Ko želi može ostati u domu, šetati u okolini, ka Arbinju i obilaziti vodopade
14.09. – u 6h polazak na celodnevnu akciju ka Vrtibogu i Pakleškom vrhu (oko 25 km), Tura je lakša od one prethodnog dana, jer se prelazi visinska razlika do 600 metara. Takođe, ko ne želi, može ostati u domu ili šetati po okolini.
15.09. – u 6h krećemo na celodnevne obilaske. Rosomački lonci, vidikovac Kozji kamen, i ako ostane vremena za vodopad Bigar… U popodnevnim časovima polazak za Beograd.

 

CENA: 6000,00

– Prevoz, putarine, organizacioni troškovi, troškovi vozača…

Cena noćenja sa turističkom taksom u SRC Dojkinci (Sportsko Rekreativni Centar) iznosi 1000 dinara (ukupno 3000 dinara za 3 noći) i plaća se na licu mesta. Prevoz kamionom od Dojkinaca do Arbinja iznosi 600 dinara i plaća se na licu mesta.

Ko želi, može sebi rezervisati sobe u privatnom smeštaju u Dojkincima.

Ishrana:
U Dojkincima nema restorana. Ima jedna vrlo loše snabdevena prodavnica. Zato svu hranu nosite sa sobom. U domu ima poluprofesionalna kuhinja, pa možete kuvati.

Za pešačke akcije sa sobom obavezno poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kapu, rukavice (zbog vetra), planinarske štapove (nije obavezno), kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu). Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom.

 

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: