3.800 RSD

Stara planina – uspon na Midžor by Explore Serbia 10.09.2022. (jednodnevna)

Stara planina – pripada grupi venačnih planina, a njen glavni venac prostire se približno od Zaječara do Crnog mora u dužini oko 550 km. Drugo ime za Staru planinu je Balkan po čemu je celo Balkansko poluostrvo dobilo naziv. Ukupna površina masiva Stare planine koji zahvata Srbiju je 1802 m² i zaštićeni je spomenik prirode sa brojnim rezervatima, vodopadima, reliktnim biljnim i životinjskim vrstama.

Na ovoj turi ćemo ići na uspon na najviši vrh Midžor koji je na 2169 m. Sa vrha se pruža fenomenalan pogled na venac Stare planine i južne i istočne Srbije – Suva planina, Greben planina, Rtanj, Tupižnica.

Tura kreće od planinarskog doma Babin zuv, u čijoj se blizini nalazi jedan od simbola Stare planine, vrh Babin zuv na 1758 m, gde se izdvaja jedna stena koja svojim oblikom podseća na stari zub.

PROGRAM

Beograd – Svrljig – Stara planina
– Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 5.00h.
– Putovanje autoputem ka Nišu, Svrljigu i Kalni. Usputna pauza za kafu/doručak u trajanju od 30 minuta.
– Dolazak do planinarskog doma Babin zub na Staroj planini oko 10.00h.

Planinska tura na Staroj planini, uspon na Midžor
– Kratka priprema za pešačenje.
– Pešačenje kreće od planinarskog doma Babin zub. Staza do vrha je dužine oko 8 km. Planinarska staza je dobro utabana, ide prvo preko ski staze, zatim do vrha Žarkova čuka na 1850 m. Uspon do vrha je konstantan, nema tehnički zahtevnih deonica i savladava se za oko 3 do 4 sata.
– Na vrhu ćemo napraviti pauzu gde ćemo uživati u fantastičnim pogledima na okolne planine. Ukoliko vidljivost bude dobra, bićemo nagrađeni pogledima čak i do Karpata u Rumuniji.
– Nakon pauze sledi povratak nazad, delimično grebenom, zatim većinom istom stazom do planinarskog doma.
– U domu ćemo napraviti pauzu za kasni ručak i osveženje.
– Podaci o pešačkoj stazi: srednja, dužina 16 km, vreme oko 6 do 7 sati sa pauzama, ukupan uspon/spust 750 m.
– Planirani polazak za Beograd je u 19h, a povratak oko 23h.

Mesto polaska: Beograd, parkiralište opštine Novi Beograd
Vreme polaska: 5.00h

CENA: 3.800 dinara

U cenu je uključeno: 
 • Prevoz iz Beograda
 • Planinska tura na Staroj planini, uspon na Midžor
 • Pratilac grupe i organizacija ture

U cenu nije uključeno:

 • Ishrana
 • Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene

 • Oprema za turu uspon na Midžor: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za jednodnevnu akciju. Preporučujemo i štapove za planinarenje. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5l) i nešto hrane (jedan obrok sendvič, grickalice, energetske barove, voće), rezervnu majicu, dugačke pantalone ili trenerku, kišnu kabanicu, kremu za sunčanje, kapu, ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.
 • Podaci o stazi: 
  Dužina: 16 km
  Ukupni uspon/spust: 750 m
  Težina: srednja
  Trajanje: oko 6h-7h sa pauzama
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom,  cena ture iznosi 2 700 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 3300 (za one koji nemaju člansku kartu).
 • Tura uspon na Midžor se organizuje za minimum 30 prijavljenih putnika.
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska. 
 • Korišćene fotografije: naslovna Babin Zub Stara Planina
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: