Krstarenje do Višegrada
4600 RSD

Stazama našeg nobelovca by Udruzenje Putolovac 02.07.2022. (jednodnevna)

Putolovac te vodi na krstarenje do Višegrada.
Iskustvo za pamćenje!

PROGRAM PUTOVANJA: Krstarenje do Višegrada

Polazak iz Beograda u 06h vožnja preko Čačka i Užica do Višegrada. Dolazak u Višegrad, slobodno vreme za obilazak Andrić grada, ćuprije na Drini i višegradske čaršije.

Višegrad ili nekadašnja Pavlovina jedna je od najstarijih varoši nastalih na obalama reke Drine, na raskršću važnih puteva koji su povezivali istok i zapad. Naseljem dominira kameni most Mehmed Paše Sokolovića, velikog vezira osmanskog carstva sagradjen između 1571. i 1577. godine. Sudbina varoši, koja se vekovima plela na mostu i oko mosta ovekovečena je u romanu “Na Drini ćuprija” za koji je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu. Inspirisan likom i delom nobelovca koji je jedno vreme i živeo u Višegradu, 2012. godine podignut je Andrić grad. Građevinama različitih stilova-vizantijskog, otomanskog, renesansnog i austrougarskog na jednom mestu sačuvana je i  prikazana različitost i povezanost svih kultura koje su živele na ovom prostoru.

Reka Drina u narodu poznata kao Zelenika ili Zelenka, nastaje od reka Pive i Tare, u Šćepan polju u Crnoj Gori a odatle njen tok, ukupne dužine 341 km, ide na sever sve do ušća u reku Savu. U prošlosti je bila čuvena po plahovitoj naravi i splavarima koji su krotili njene bukove, a često se dešavalo da se Drina izlije iz svog korita i da tom prilikom poruši sve pred sobom.

Zbog svog krivudavog toka često je opisivana izrekom koja tvrdi da je nemoguce „ispraviti krivu Drinu“ ukazujući tako na neki uzaludan i beskoristan posao. Do danas su na Drini izgrađene 3 hidroelektrane, koje su veći deo njenog toka pretvorile u mirnu jezersku površinu na kojoj su turistima na raspolaganju turistički brodići, kojima se organizuju krstarenja. Nakon posete Višegradu, ukrcavanje na brod oko 15h i plovidba kanjonom reke Drine do Perućca. 

Na najatraktivnijem delu svoga toka reka Drina prolazi između planina Zvijezde i Tare,gradeći spektakularan kanjon u kome pojedini vrhovi dostižu visinu od preko 1000 metara. Čitavo područje je obraslo borovom šumom, koja je stanište brojne divljači, a moguće je videti i razne vrste ptica, koje su tu našle svoje utočište. Reka je pravi raj za ribolovce jer pored toga što je jedna od najčistijih reka takođe obiluje raznovrsnim vrstama riba od kojih su najatraktivnije lipljan, pastrmka, skobalj, jez, klen, mrena, som.. U reci Drini se nalazi oko 30 vrsta riba, ali je svakako najpoznatija mladica, koju još nazivaju i „kraljicom Drine“.

Nacionalni park „Drina“ proglašen je 2017. kao najmlađi i cetvrti po redu nacionalni park u Bosni i Hercegovini koji se prostire na površini od 6315. hektara. Osnovne vrednosti ovog parka su staništa endemičnih i reliktnih biljnih vrsta, pre svega Pančićeve omorike kao i klisurasto- kanjonska dolina reke Drine i njenih pritoka. Ovo područje čini jedinstveni kompleks, odnosno deo dinarske Starovlaško-raške visije cijoj izuzetnoj vrednosti doprinosi prisustvo Pančićeve omorike (Picea omorika), koja je endemična i tercijarno reliktna vrsta. Nekada je ova vrsta bila široko rasprostranjena u Evropi, a danas je njeno prisustvo ograničeno na prostor oko srednjeg toka reke Drine u Bosni i Hercegovini i na prostor Nacionalnog parka Tara u Republici Srbiji. Predviđeni dolazak u Perućac oko 18.30.

Jezero Perućac se nalazi na 290 metara nadmorske visine, u prirodnom zavoju kanjona reke Drine između Bajine Bašte i Višegrada. Sa jedne strane obavija planinu Taru na kojoj se nalazi Nacionalni park Tara dok se sa druge strane nalazi Nacionalni park Drina. Jezero je nastalo 70-ih godina 20. veka pregrađivanjem toka reke Drine, za potrebe izgradnje hidroelektrane „Bajina Bašta“.

Najveći deo jezera se nalazi u kanjonu reke Drine koji počinje 7 km od brane hidroelektrane „Bajina Bašta“. Najduži, odnosno kanjonski deo jezera okružuje izrazito strma obala oivičena strmim kamenim liticama i kamenim blokovima koji vertikalno poniru u vodu. Zbog strmine obale, dubina jezera na samo par metara od same obale dostiže prosečnu dubinu od 3 do 8 metara. Sredina jezera predstavlja granicu između Republike Srpske, BiH i Republike Srbije. Kratak predah u Perućcu za posetu reci Vrelo.

Reka Vrelo se nalazi na desnoj obali Drine u naselju Perućac, 13 km uzvodno od Bajine bašte u Nacionalnom parku Tara. Duga je samo 365 metara i važi za jednu od najkraćih reka u Evropi. Pošto njen tok ima tačno onoliko metara koliko godina ima dana naziva se još i reka Godina. Na kraju svog kratkog toka uliva se u Drinu vodopadom visine 14 metara. Iako vrlo kratka ova rečica poseduje sve što imaju i mnogo veće reke-veliki moćni izvor, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj obali, jednu levu pritoku u obliku bistrog potočića, naselje, tri mosta, mini hidroelektranu…Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom i mladicom.

Polazak za Beograd, dolazak na mesto polaska u kasnim večernjim satima.

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVAJ IZLET MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

CENA IZLETA PO OSOBI: 4600 DINARA

– Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1000 dinara i imaju sedište u autobusu.
– Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu.

Cena uključuje:

  • Prevoz modernim turističkim autobusima
  • Usluge Predstavnika Udruženja Putolovac
  • Troškovi organizacije putovanja
  • Obilasci prema programu
  • Vožnju brodom na relaciji Višegrad-Perućac u trajanju od 3 h

Cena NE uključuje: 

  • Individualni troškovi putnika
  • Godišnju članarinu u Udruženju 700 dinara
  • Ručak

USLOVI OTKAZIVANJA 

  • Do 15 dana pre putovanja moguć otkaz uz povraćaj novca ili promenu termina izleta a nakon toga otkaz moguć samo uz validnu medicinsku dokumentaciju ili zamenu putnika. U protivnom se zaračunavaju troskovi i to:– od 14 do 4 dana udruženje zadržava 50% od cene izleta​– manje od 3 dana udruženje zadržava 100% od cene izleta

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC. 

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: