stolovi noćni uspon
2.300 RSD

STOLOVI – noćni uspon by Srbija za mlade 07.08.2021 - 08.08.2021. (2 dana)

Stolovi noćni uspon – planina u centralnoj Srbiji, jugozapadno od Kraljeva, omeđena sa zapadne strane rekom Ibar koja je odvaja od Čemerne planine i Troglava. Sa istoka joj je granica reka Ribnica, a sa južne Brezanska reka koja se uliva u Ibar i odvaja Stolove od Studene planine. Obronci Stolova na severu dosežu do manastira Žiče.

Iako je okružena mnogobrojnim rekama planina je skoro gola sa nešto malo bukovih i hrastovih šuma. Pretpostavlja se da su šume iskrčene još u srednjem veku jer je šira okolina Kopaonika bila značajan rudarski centar nemanjićke Srbije.

Najviši vrh Stolova je Usovica (1375 m). Drugi po visini je vrh Čiker (1325 m). Uspon prema Usovici moguće je izvesti iz više pravaca: iz Kamenice, Brezne, Žiče, Dobrih strana i Magliča.

Ono po čemu je ova planina posebno atraktivna su krda divljih konja, koja se skoro uvek mogu videti na ovoj planini. Ona predstavljaju nešto po čemu je ovo područje posebno atraktivno i sve posećenije od ljubitelja prirodu i ovih divnih životinja.

Karakteristike staze:

  • Dužina staze je oko 20 km
  • Kondciona težina 5/10
  • Tehnička težina 2/10

PLAN I PROGRAM:

20.00  Polazak iz Beograda, 18.30 polauak iz Novog Sada
00.00 – 04.30 Pešačka tura  i uspon na planinu Stolove do vrha Usovica na kojem skoro uvek možemo videti divlje konje, koji su ukras ove živopisne i skoro svim bojama okupane planine. Spuštanje sa vrha u Breznu (Kamenica – Orlovac – Usovica – Debelo brdo – Brezna).
14.00 – Očekivani dolazak u Beograd, 15.30 Očekivani dolazak u Novi Sad

Kamenica se nalazi na 12-om km puta Kraljevo – Goč.

CENA: 2.300 din

U cenu uračunato:

  • Prevoz autobusom turističke kategorije po programu
  • Troškovi vodiča i pomoćnog osoblja
  • Organizacija programa

U cenu nije uračunato:

  • Obroci tokom ture
  • Redovna godišnja članarina Srbija za mlade 500 din.
  • Individualni troškovi
  • Doplata za polazak iz Novog Sada 1000 din.

Stolovi – noćni uspon

stolovi noćni uspon

Način plaćanja: 

Gotovinski ili preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

VAŽNE NAPOMENE:

1. Veoma je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za akciju.

2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinarskog vodiča

4. OBAVEZNA OPREMA: planinarske cipele, ČEONA LAMPA (isljučivo čeona,nikako ručna..), slojevita garderoba, rezervna garderoba, vetrovka, kabanica (za svaki slučaj kiše), kačket/šešir, naočare za sunce, krema za sunce.

5. HRANA I PIĆE: hrana za noćni uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode.

 

 

 

Tagovi: stolovi, noćni uspon, planina, planinarenje, srbija, avantura, jutro, svitanje, sunce, konji, divljina, jutarnje sunce, svežina, pogled, vidikovac

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: