Stolovi noćni uspon
2.300 RSD

Noćni uspon – STOLOVI by Srbija za mlade 02.07.2022 - 03.07.2022. (2 dana)

Stolovi su planina u centralnoj Srbiji, jugozapadno od Kraljeva, omeđena sa zapadne strane rekom Ibar koja je odvaja od Čemerne planine i Troglava. Sa istoka joj je granica reka Ribnica, a sa južne Brezanska reka koja se uliva u Ibar i odvaja Stolove od Studene planine. Obronci Stolova na severu dosežu do manastira Žiče.

Stolovi noćni uspon

Iako je okružena mnogobrojnim rekama planina je skoro gola sa nešto malo bukovih i hrastovih šuma. Pretpostavlja se da su šume iskrčene još u srednjem veku jer je šira okolina Kopaonika bila značajan rudarski centar nemanjićke Srbije.

Najviši vrh Stolova je Usovica (1375 m). Drugi po visini je vrh Čiker (1325 m). Uspon prema Usovici moguće je izvesti iz više pravaca: iz Kamenice, Brezne, Žiče, Dobrih strana i Magliča.

Ono po čemu je ova planina posebno atraktivna su krda divljih konja, koja se skoro uvek mogu videti na ovoj planini. Ona predstavljaju nešto po čemu je ovo područje posebno atraktivno i sve posećenije od ljubitelja prirodu i ovih divnih životinja.

 

Karakteristike staze:

 • Dužina staze je oko 20 km
 • Kondciona težina 5/10
 • Tehnička težina 2/10

PLAN I PROGRAM:

Subota

 • 21.00 – Polazak iz Beograda, 19.00 polazak iz Novog Sada.

 Nedelja

 • 01.00 – 05.00 Pešačka tura i uspon na planinu Stolove do vrha Usovica na kojem skoro uvek možemo videti divlje konje, koji su ukras ove živopisne i skoro svim bojama okupane planine. Čekanje svitanja i izlaska sunca na vrhu. Spuštanje sa vrha u Breznu (Kamenica – Orlovac – Usovica – Debelo brdo – Brezna).
 • 06.30 – 09.00 Spušatanje do plainarskog doma u Brezni. Fakultativno doručak i piće.
  0ko 11.00 polazak nazad za Beograd i Novi Sad.
 • 15.00 – Očekivani dolazak u Beograd, 16.30 Očekivani dolazak u Novi Sad.

CENA: 2.300 din.

U cenu uračunato:

 • Prevoz autobusom turističke kategorije po programu
 • Troškovi vodiča i pomoćnog osoblja
 • Organizacija programa

U cenu nije uračunato:

 • Obroci tokom ture
 • Redovna godišnja članarina Srbija za mlade 500 din.
 • Individualni troškovi
 • Doplata za polazak iz Novog Sada 1000 din.

Način plaćanja: 

Gotovinski ili preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

 

VAŽNE NAPOMENE:

1. Veoma je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za akciju.

2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinarskog vodiča

4. OBAVEZNA OPREMA: planinarske cipele, ČEONA LAMPA (isljučivo čeona,nikako ručna..), slojevita garderoba, rezervna garderoba, vetrovka, kabanica (za svaki slučaj kiše), kačket/šešir, naočare za sunce, jakna, kapa, rukavice i astro folija.

5. HRANA I PIĆE: hrana za noćni uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: