stolovi
1.900 RSD

OTKAZANO: Stolovi – u potrazi za divljim konjima by Srbija za mlade 15.05.2022. (jednodnevna)

Stolovi su planina u centralnoj Srbiji, jugozapadno od Kraljeva, omeđena sa zapadne strane rekom Ibar koja je odvaja od Čemerne planine i Troglava. Sa istoka joj je granica reka Ribnica, a sa južne Brezanska reka koja se uliva u Ibar i odvaja Stolove od Studene planine. Obronci Stolova na severu dosežu do manastira Žiče.

Iako je okružena mnogobrojnim rekama planina je skoro gola sa nešto malo bukovih i hrastovih šuma. Pretpostavlja se da su šume iskrčene još u srednjem veku jer je šira okolina Kopaonika bila značajan rudarski centar nemanjićke Srbije.

Najviši vrh Stolova je Usovica (1375 m). Drugi po visini je vrh Čiker (1325 m). Uspon prema Usovici moguće je izvesti iz više pravaca: iz Kamenice, Brezne, Žiče, Dobrih strana i Magliča.

Ono po čemu je ova planina posebno atraktivna su krda divljih konja, koja se skoro uvek mogu videti na ovoj planini. Ona predstavljaju nešto po čemu je ovo područje posebno atraktivno i sve posećenije od ljubitelja prirodu i ovih divnih životinja.

Karakteristike staze:

 • Dužina staze je oko 20 km
 • Kondciona težina 5/10
 • Tehnička težina 2/10

PROGRAM:

06:00 – Polazak iz Beograda (od Sava centra).
Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizaciju za mesto polaska i broj vodiča!

10:15 – 17:00 – Pešačka tura  i uspon na planinu Stolove do vrha Usovica na kojem skoro uvek možemo videti divlje konje, koji su ukras ove živopisne i skoro svim bojama okupane planine. Spuštanje sa vrha u Breznu (Kamenica – Orlovac – Usovica – Debelo brdo – Brezna).

Dolazak do planinarskog doma u Brezni u spuštanje do magistrale, gde će nas kada se skupimo svi, pokupiti bus.

22:00 – Očekivani dolazak u Beograd

Kamenica se nalazi na 12-om km puta Kraljevo – Goč.

Odeću i obuću prilagodite vremenskim uslovima: duboke cipele udobne za pešačenje ili patike sa debelim đonom, rezervna obuća ,rezervna odeća, kačket, kabanica (u rezervi), baterijska lampa (u rezervi), naočare za sunce, krema za sunce.

Hrana i piće:

Dovoljno hrane za ceo dan i najmanje 2l vode. Obavezno poneti nešto slatko!

CENA: 1.900 din (500 din sopstveni prevoz)

U cenu uključeno:

 • Prevoz autobusom turističke kategorije po programu
 • Usluge vodiča
 • Organizaciju programa

U cenu nije uključeno:

 • Redovnu godišnju članarinu “Srbija za mlade” 500 din.
 • Doplata za polazak iz Novog Sada
 • Individualni troškovi članova
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Način plaćanja:

Gotovinski ili preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.


Napomene:

 • Nošenje maski i rukavica dok smo u busu je obavezno
 • Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana pre putovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 15. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi,dejstvo više sile itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Program se organizuje za članove uduženja i cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih.

 

 

 

Tagovi: stolovi, usovica, čiger, avantura, srbija, srbija za mlade, divlji koni, avanture, beg iz grada

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: